Doliu la cinema „Sergiu Nicolaescu”! Artistul va fi incinerat, deşi are loc de veci la Tg Jiu!

Început trist de an după moartea bruscă ieri a lui Sergiu Nicolaescu. Tocmai când medicii dădeau asigurări că e pe un drum bun, marele artist ne-a părăsit pentru totdeauna. Cinematograful din Târgu Jiu care îi poartă numele este acum în doliu, iar la noapte vor rula gratuit filme regizate de acesta. În cimitirul oraşului există şi o criptă cu numele maestrului, dar trupul neînsufleţit al acestuia nu va fi adus aici, ci va fi incinerat la Bucureşti.

Întreaga Românie a fost bulversată ieri de vestea morţii lui Sergiu Nicolaescu după două săptămâni în care marele artist a avut probleme de sănătate generate inclusiv de o căzătură pe gheaţă în curtea casei sale. Maestrul a trecut în lumea celor drepţi după un scenariu şi o regie care de data aceasta nu-i mai aparţin, toată lumea regretând decesul său. Moartea sa a adus doliul pe cinematograful din Târgu Jiu care-i poartă numele de câteva săptămâni, pe 6 decembrie anul trecut Nicolaescu venind aici pentru a inaugura cinema-ul ce trăgea şi el să-şi dea duhul într-o economie de piaţă cu valori neclare încă.

Cel care a pus ieri doliul pe clădirea cinematografului a fost Ion Duţică, rămas de acum cel mai vechi angajat al cinematografiei româneşti. „Ne-am povestit vieţile atunci pentru că ele coincid în mare. Eu am 56 de ani de cinematografie, dânsul avea 56 de ani de cinematografie. L-am pierdut şi ne pare nespus de rău. Îi vom purta numele în veci. Nu ne putem reveni, e de necrezut că un asemenea titan al cinematografiei a dispărut aşa de repede”, spunea ieri „nea Duţică”, aşa cum îl ştie toată lumea în oraş pe acesta.

Lacrimi pentru Sergiu Nicolaescu

Ieri la prânz, când au venit la muncă pentru a deschide cinematograful şi a rula primul film al zilei angajaţii de aici au avut nevoie de momente bune pentru a-şi reveni din starea de şoc. Au plâns la aflarea veştii că cel al cărui nume îl poartă  mai este printre noi. Coordonatorul cinematografului, Ana Bobocea, a precizat că în noaptea aceasta, începând cu ora 00:00, vor rula gratuit filme regizate de Sergiu Nicolaescu. Un astfel de maraton a avut loc şi pe 7 decembrie, după ce cinematograful a fost inaugurat în prezenţa marelui artist. „Suntem distruşi, nu ne vine să credem. După inaugurare am vorbit cu dumnealui şi spunea că aceasta era cea mai mare fericire din viaţa sa, ca un cinematograf din Târgu Jiu să-i poarte numele. Spunea că o să moară liniştit pentru că i-am făcut cea mai mare bucurie. Ne-a rugat să avem grijă de acest cinematograf la care îl aşteptam anul acesta să vină să facă lansarea unui nou film la care vroia să lucreze, cel despre viaţa Mariei Tănase”, a menţionat Ana Bobocea.

Stea pe Aleea Celebrităţilor

Marcat de dispariţia bruscă a lui Sergiu Nicolaescu a fost şi primarul Florin Cârciumaru, care îl aştepta pe acesta să revină în oraş la primăvară, pentru a inaugura împreună o stea dedicată marelui artist pe Aleea Celebrităţilor din centrul municipiului. Cârciumaru a menţionat că decizia de acordare a stelei respective a fost luată odată cu acordarea titlului de cetăţean de onoare al municipiului, neavând legătură cu decesul de ieri. „Este greu de crezut că în urmă cu trei săptămâni îi decernam domnului Sergiu Nicolaescu titlul de cetăţean de onoare, în semn de respect pentru activitatea pe care dânsul a desfăşurat-o. Când a fost luată decizia de amplasare a unei stele cu numele domniei sale pe Aleea Celebrităţilor nimeni nu se gândea că dânsul se va stinge atât de repede”, a precizat primarul Florin Cârciumaru.

Incinerat, nu înmormântat

Sergiu Nicolaescu are în Cimitirul Municipal o criptă a familiei, în care îşi dorm somnul de veci părinţii săi şi câteva rude, verişori în special. Marele artist nu va fi însă adus aici pentru a fi înmormântat întrucât trupul său va fi incinerat sâmbătă la prânz la un crematoriu din Bucureşti. Biserica Ortodoxă a reacţionat la decizia respectivă şi a cerut ca Nicolaescu să aibă parte de o slujbă religioasă, însă apelul a rămas unul fără „adrisant”.  "Pentru a păstra renumele lui Sergiu Nicolaescu în conştiinţa poporului român în majoritate ortodox, Arhiepiscopia Bucureştilor a făcut apel către familia marelui regizor să-l înmormânteze creştineşte, iar în acest sens, Arhiepiscopia Bucureştilor şi Parohia Parc Domenii din Bucureşti (Biserica Caşin) vor asigura jumătate din cheltuielile de înmormântare ale regretatului regizor. Incinerarea este o practică necreştină. În plus, Primăria Capitalei poate oferi un loc de veci la Cimitirul Bellu, în zona unde sunt înmormântate personalităţile lumii artistice", a declarat pentru MEDIAFAX părintele Constantin Stoica.

Singura persoană care putea da un răspuns la apelul respectiv este Dana Nicolaescu, soţia maestrului, o femeie de 36 de ani pe care acesta a avut-o la început secretară la cabinetul său parlamentar, după cum spun surse din apropierea celor doi. Femeia rămasă acum văduvă a avut o reacţie nemaiîntâlnită, cerându-le jurnaliştilor să manifeste decenţă şi respect faţă de soţul său, ocazie cu care a şi precizat că nici un reprezentant al mass-media nu va avea nici acces şi nici voie la ceremonia de înmormântare, care de fapt este una de incinerare. Mai mult, Dana Nicolaescu le-a interzis jurnaliştilor să difuzeze orice informaţie, scrisă, video sau audio, despre înhumarea soţului său.

Vizualizări: 208

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: