„Dorel”, aproape să provoace o explozie în zona 9 Mai!

Nici lui nu-i vine să creadă că s-a putut întâmpla aşa ceva, dar e convins că nu a greşit cu nimic şi că şi-a făcut doar datoria. Un muncitor care lucra la modernizarea reţelei de canalizare a spart o conductă de gaze, existând pericolul producerii unei explozii. Locatarii care au rămas pentru câteva ore fără gaze şi care au trăit spaima scurgerilor de gaze l-au arătat imediat cu degetul pe cel denumit deja generic „Dorel”, excavatoristul care ştie doar că şi-a făcut treaba, chiar dacă a greşit un pic.

Situaţia tragi-comică a fost înregistrată în jurul prânzului ieri în zona de sud a municipiului, pe Aleea Plopilor, pericolul producerii unei explozii fiind iminent. Copiii de la o creşă din apropiere au fost trimişi acasă mai devreme decât ar fi trebuit, autorităţile dorind să se asigure că evită orice pericol. Locatarii cărora li s-a cerut să închidă geamurile şi uşile de la parterul blocurilor l-au identificat imediat pe „vinovatul” de serviciu şi l-au botezat „Dorel”, ca-n reclamele de acum câţiva ani. „Miroase a gaze peste tot şi normal că te sperii, mai ales când vezi câte nenorociri se întâmplă în ţara asta. Cine-i vinovat? Păi Dorel, cum să-i spun eu ăluia de a făcut treaba asta…”, a spus o locatară.

„Dorel” cel indicat de aceasta era un excavatorist pe care îl cheamă Florin Dimulescu. Omul a recunoscut că a făcut-o de oaie, dar doar pentru că a muncit, nu a stat să caşte gura de pe margine ca alţii. „Pot să spună ei că sunt Dorel, dar se mai întâmplă şi accidente din astea. Numai cine nu munceşte nu greşeşte. Conducta asta pe care am lovit-o trebuia să aibă o folie de avertizare, nişte cărămizi de protecţie, adică erau nişte paşi care ne-ar fi indicat nouă că acolo este o conductă de gaze şi că trebuie să fim atenţi. Nu a fost nimic din astea şi atunci normal că am săpat fără griji şi am dat direct peste ea”, spune „Dorel”.

Şi totuşi, văzuseră ţeava

Locatarii din blocurile care ieri au rămas fără gaze spun că muncitorii ştiau de existenţa conductei de gaze, dar i-a interesat prea puţin faptul că ar putea să o rupă şi să genereze o avarie. „Eu stăteam pe bancă şi i-am văzut lucrând. La un moment dat unul a zis că e o ţeavă în pământ, dar ei au continuat să lucreze şi au dat în ea. Sigur au ştiut de ţeavă, dar au continuat ca şi când nu ar fi văzut nimic”, spunea un locatar din bloc.

Un bătrân care era cu nepoţica pe o bancă la intrarea în bloc s-a speriat şi el când a văzut cum ţâşnesc gazele din pământ, suflul acestora fiind resimţit la zeci de metri distanţă. „Când au ţâşnit gazele eram chiar aici lângă ei şi am plecat repede, m-am ferit pentru că eram cu nepoţica şi era pericol mare. Mirosea foarte tare a gaze, în primul rând şi m-am gândit că poate bubuie. Muncitorii erau cei mai mulţi în altă parte, aici lucra doar domnul cu excavatorul şi încă unul în faţa lui care îi arăta cu lopata unde să sape. Aşa au şi lovit conducta”, a spus pensionarul.

„S-a verificat totul”

Oamenii din blocurile rămase fără gaze au arătat cu degetul şi către administratorul acestora, preşedintele asociaţiei de locatari fiind acuzat că i-a lăsat pe „Dorel” şi pe colegii săi să lucreze fără un plan bine pus la punct. „Administratorul trebuia să fie aici şi să vadă cum se fac lucrurile astea aiurea. A adus o firmă care nu ştie cum s-a făcut instalaţia de gaze, cea de curent şi ăştia pot să ne arunce dracului în aer fără să intereseze pe cineva că aşa se lucrează la noi, în România, aiurea, fără un plan”, a spus o pensionară supărată de cele întâmplate.

Preşedinta asociaţiei de proprietari 21 din municipiu, Domnica Coman, a spus însă că muncitorii omului de afaceri Constantin Râsu au lucrat „ca la carte”, conducta fiind avariată tocmai când ea plecase pentru câteva minute „până în oraş” ca să rezolve alte probleme. „S-a verificat totul înainte, cu oameni de la Distrigaz, de la Primărie, dar ce s-a întâmplat acum nu ştiu pentru că eu am fost cu ei doar de dimineaţă. Am lipsit un pic şi acum am venit într-un suflet ca să văd ce s-a întâmplat”,  a spus preşedinta Coman.

Un echipaj de la ISU Gorj a venit şi a asigurat zona pentru a preveni eventuale incendii sau chiar o explozie ce putea fi generată de scurgerile de gaze. Pentru toată tevatura de ieri poliţiştii au deschis un dosar penal în care fac cercetări sub comiterea infracţiunii de distrugere, oamenii legii încercând să stabilească în ce împrejurări s-a produs avaria şi cine e responsabil pentru acest lucru.

Vizualizări: 166

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: