Scandal la spital pentru un bebeluş mort la naştere

Conducerea privată a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu are parte de un scandal după ce un bebeluş a murit la naştere în cursul serii de sâmbătă. Ieri instituţia manageriată privat de o firmă desemnată de Consiliul Judeţean a reacţionat ca melcul şi cu greu a prezentat un vag punct de vedere despre cele întâmplate, părinţii fiind uimiţi că nici măcar jurnaliştilor nu li se spune în ce condiţii s-a produs decesul copilului lor, pe ei nebăgându-i nimeni în seamă, aşa cum se întâmplă de cele mai multe ori în astfel de situaţii.

Copilul născut sâmbătă seara era o fetiţă de 3,7 kg, care pe parcursul sarcinii nu avusese nici un fel de problemă medicală majoră, care să le dea de gândit părinţilor. Tatăl, Cătălin Mogoş din Băleşti, spune că soţia sa şi-a făcut pe cheltuiala proprie analizele şi ecografele la care ar fi avut dreptul şi în mod gratuit, doar pentru a se asigura că sarcina decurge normal. Părinţii îşi doreau acest copil de 8 ani şi acum urma să li se îndeplinească cea mai mare dorinţă a vieţii lor. Medicii de la Spitalul Judeţean au reuşit să transforme totul într-un coşmar şi nu neapărat prin faptul că bebeluşul a murit la naştere, ci prin nepăsare şi necomunicare cu aparţinătorii, după cum spune familia îndurerată. „Nu au făcut nimic pentru a ne salva acest copil. Vor doar bani, bani şi iar bani, iar eu e drept că nu le-am dat. Nici nu s-au uitat la noi şi nici nu ne-au spus ce s-a întâmplat. Domnul doctor care a condus intervenţia este cel care mi-a omorât copilul. Aşteptam acest copil de opt ani şi acum trebuie să mă pregătesc de înmormântare, în loc să mă bucur de el. Când am venit aici totul era ok, inima bătea, copilul mişca, nimeni nu a vorbit de nicio problemă. Seara la 10.00 au venit la noi şi au spus că a murit copilul. Îl ţineau într-o pungă de plastic de parcă ar fi murit o pisică. Nu se poate aşa ceva, nu credeam că e atâta incompetenţă într-un astfel de caz”, spune tatăl îndurerat.

Sarcină fără probleme

În cele nouă luni de sarcină, mama de 30 de ani şi-a făcut toate analizele la zi şi chiar mai multe, doar din dorinţa de a se asigura că nu are probleme fătul pe care îl purta cu atâta bucurie în pântece. Sâmbătă dimineaţa a avut senzaţia că intră în travaliu şi a mers la spital tot pentru a se asigura că nu vor apărea probleme din cauza sa. Seara a primit însă vestea care o va marca pentru tot restul vieţii, după cum spune tatăl său. „Medicul şi echipa medicală, pe ei îi învinovăţim de ceea ce s-a întâmplat. Categoric e vina lor. Fata mea, când a fost internată aici, avea toate analizele la zi, dar medicul nu a văzut-o, nu s-a interesat nimeni de ea. Nu i-au făcut analize, nu ne-a spus nimeni nimic, doar ne-am trezit cu ea băgată pe o uşă şi scoasă apoi pe alta. Era pe targă, moartă, cum se zice, şi nici atunci nu ne-au spus ce s-a întâmplat”, declară Sandu Ivănuş, cel care ar fi trebuit să fie un bunic fericit la sfârşitul săptămânii trecute.

Supărare şi de la bunicul Călinoiu…

Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu a avut o reacţie de toată jena în acest caz, nimeni nedorind să comunice familiei sau jurnaliştilor ce anume s-a întâmplat în timpul naşterii. Tatăl fetiţei decedate spune că, foarte vag, de la cadrele medicale ar fi aflat ba că bebeluşul avea cordonul ombilical înfăşurat în jurul gâtului, ba că nu respira, ba că sarcina nu era cum trebuie.

Vestea despre cele întâmplate la Spital, inclusiv cu lipsa de comunicare din partea celor abilitaţi să ofere opiniei publice măcar câteva informaţii simple despre un astfel de caz, a ajuns până la urechile preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu. Consiliul Judeţean administrează şi finanţează Spitalul Judeţean, spital condus din acest an de o firmă privată care a promis nu doar un management mai bun, ci şi o transparenţă mai mare, capitol la care însă deficienţele sunt uriaşe. „Este trist dacă s-a întâmplat să moară acel copil la naştere, dar este grav că nimeni nu a comunicat cu familia despre ceea ce s-a întâmplat. Sunt de acord că va urma o anchetă care să lămurească lucrurile, dar acelor oameni trebuia să li să se ofere explicaţii. La fel de grav este şi că dumneavoastră, presei, nu vi s-a oferit un punct de vedere decât după foarte multe intervenţii. Nu tolerez o asemenea stare de fapt şi vă asigur că voi avea şi eu de pus câteva întrebări pe marginea a ceea ce s-a întâmplat în legătură cu acest caz. Am ales management privat pentru ca lucrurile să meargă mai bine, nu în mai rău”, declară Călinoiu.

Medicul nu comentează

Medicul care a asistat-o pe mamă la naştere, Viorică Tabacu, şef al secţiei ginecologie, a refuzat să facă vreun comentariu cu privire la cele întâmplate. Telefonic el s-a rezumat la a-i trimite pe jurnalişti la purtătorul de cuvânt al spitalului. Purtătorul de cuvânt, Maria Gridan, care susţinea cu câteva zile în urmă că nu mai ocupă această funcţie, a declarat, în schimb, ieri, că actuala conducere a unităţii sanitare nu tolerează şi nici nu permite abateri de la etica şi conduita medicală sau legală…, lucru normal, mai ales când ştii că poliţiştii care fac cercetările într-un astfel de caz au nevoie de un punct de vedere de la Colegiul Medicilor pentru a urni lucrurile din loc, iar până acum nu s-a văzut încă vreun cadru medical găsit responsabil pentru decesul vreunui bebeluş din Gorj.

Vizualizări: 208

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: