Dorel Chiriţescu, susţinut pentru funcţia de rector al UCB

Dorel Chiriţescu va candida la funcţia de rector al Universităţii ”Constantin Brâncuşi”. Anunţul a fost făcut ieri, într-o conferinţă de presă, unde a fost însoţit de profesorii  Onisifor Olaru din Facultatea de Inginerie şi profesorul Manta Pantelimon profesor la Facultatea de Administraţie Publică şi Studii Politice Comparate.

Profesorul universitar Dorel Chirițescu, fost prorector, și-a anunțat candidatura la funcția de rector al Universității ”Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu în cadrul unei conferințe de presă susţinută la Casa de Cultură a Sindicatelor. Acesta a fost însoțit de profesorii Onisifor Olaru şi Pantelimon Manta, care îl susțin pe această funcție. ”Anunț cu această ocazie candidatura mea pentru funcția de rector și le mulțumesc colegilor mei care în toată această perioadă m-au încurajat, m-au susținut și mă vor susține în continuare pentru această perioadă. Nu iau acest gest al meu ca pe unul de eroism, deşi în contextul creat nu de către noi, pare a fi, din păcate, în lumea normală în care trăim, un gest de eroism”, spune Dorel Chirițescu. Acesta îşi va prezenta planul managerial în luna ianuarie a anului viitor, înainte de alegerile din luna februarie. ”Este momentul unei noi echipe, unor oameni care să aducă ceva nou din punctul de vedere al managementului universităţii. Este timpul continuării eforturilor pentru dezvoltarea bazei materiale pentru a finaliza a ceea ce s-a început în Complexul Debarcader, pentru a reînființa facultăți desființate și pentru a gândi procese noi care să fie adaptate cerințelor de învățământ superior pentru etapa pe care o parcurge”, mai menţionează acesta. Lucrul cel mai important care trebuie făcut în universitate, a menţionat Chirițescu,  este acela al relațiilor interumane, care trebuie să se încadreze în cadrele lor normale. ”În general cei care conduc universitatea trebuie să datoreze colegialitate și respect și nu atitudini de frondă, atitudini de urmăriri, care nu au de-a face cu ceea ce vrem noi să însemne o instituție de învățământ din România”, mai explică Dorel Chirițescu.

Chirițescu crede în șansele sale

Chirițescu spune că are șanse la obținerea funcției de rector, chiar dacă Adrian Gorun va candida sau nu. ”Sunt în situația în care din fericire pentru mine și din neferice pentru domnul sau din fericire pentru domnia sa și nefericire pentru mine nu voi candida cu dânsul. Pentru că dânsul nu poate să mai candideze la funcția de rector pentru că are deja două mandate. Nu mă interesează neapărat oamenii care vor veni să candideze pentru funcția de rector. Dacă dânsul consideră că poate să mai aibă un mandat îl aștept să candideze încă o dată,  dacă nu voi intra probabil într-o competiție egală cu alți colegi de-ai mei”, afirmă acesta.

Manta nu vrea funcții de conducere

Profesorul Pantelimon Manta a declarat că nu dorește nicio funcție de conducere din universitate și că îl susține pe profesorul Chirițescu la funcția de rector. ”În primul rând vreau să spun din capul locului că nu am absolut niciun obiectiv de a candida la vreuna din funcțiile de conducere. Sunt aici pentru că mi-ar plăcea să cred într-o viață universitară care să se deruleze în normalitate. Din păcate există această mentalitate a unei conduceri plină de subiectivism gen cine nu e cu mine e împotriva mea. Îl sprijin pe Chirițescu pentru că este mai tânăr, cu o mentalitate de esență democratică”, declară Pantelimon Manta.

Olaru, patru plângeri penale

Pe de altă parte profesorul universitar din cadrul Facultății de Inginerie, Olaru Onisifor, s-a plâns că de când este la universitate s-a ales cu patru plângeri penale. Și totul pentru că ”nu au pupat poala sultanului”.”Părerea mea este că infracțiunea pe care am comis-o este că în data de 25 noiembrie am îndrăznit să candidăm pentru un loc în senatul UCB fără să avem acordul conducerii. Cei trei care suntem aici împreună cu alte două cadre didactice am candidat fără să avem acordul conducerii pentru a ocupa un loc în senat, fără a pupa poala sultanului. În ceea ce privește reclamația care i s-a făcut la DNA eu l-am încurajat pe domnul Chirițescu. Probabil că dintre cei trei eu am cele mai multe plângeri penale făcute de conducerea universității. Dacă stau bine să mă gândesc cred că vreo patru plângeri penale. Am fost chemat la parchete, la Înalta Curte de Casație și Justiție, pe la poliție. Bineînțeles că am obținut NUP-uri de fiecare dată“, a spus Olaru, care a fost acuzat că a sustras documente din universitate.

”Prea multă importanță dau celor trei care fac gălăgie multă. Ei au candidat și la Senat, s-a văzut votul. Noi nu îi putem pune pe ei pe funcții numai pentru că doresc, ci trebuie să vină prin vot. Ori dacă comunitatea academică îi votează este foarte bine, să-i voteze. În ceea ce privește diversele minciuni pe care le complotează fiecare va răspunde pentru ele”

Adrian Gorun

”Ei s-au pus împotriva comunității academice. Ei, cei trei. Ei nici nu cunosc care sunt reglementările prin legea educației, prin cartă, prin regulamente de organizare. Toate problemele se discută în interior, se discută în Senat, în consiliile facultății, nu pe la Casa de Cultură și nu știu pe mai unde”

Adrian Gorun

Vizualizări: 148

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: