Dorința unei copile de 10 ani: Un tort de ziua ei

Poveste impresionantă de viață într-un sat din comuna gorjeană Scoarța. Un bunic în vârstă de 72 de ani își crește cu multă grijă cei doi nepoți încă de când aceștia erau bebeluși. În ciuda vârstei, bunicul muncește în grădină să aibă ce le pune pe masă celor doi copii pentru care a fost și dascăl în ultimele luni de școală online. Pentru că nu au un laptop sau o tabletă, bunicul a putut doar să-i ajute pe cei doi copii să învețe să citească lecțiile din manuale. Cea mai mare dorință a fetei este să primească un tort de ziua ei. N-a avut cine să-i pregătească unul până acum.

Constantin Isac are 72 de ani. Își crește, în ciuda vârstei, cu multă atenție și grijă cei doi nepoți. Pe Roxana și pe Costi, în vârstă de 10, respectiv 9 ani. Îi are în grijă de când erau bebeluși. I-a luat în grijă și încearcă să le ofere tot ce e mai bun și să nu simtă lipsa părinților.

Cea mai grea provocare a fost să-i ajute pe copii să învețe să citească ori să calculeze. Școala online, pentru cei doi copii, nu a însemnat lecții făcute pe internet. Pentru că nu au un calculator și nici măcar un telefon performant, nu au putut învăța online ca alți colegi. „Eu i-am crescut de la trei zile. Eu am pensie, copiii au alocație. Ne-au spus că nu ne încadrăm la legea cu tabletele, să primească și cei mici tablete de la stat. Copiii nu au făcut școală online. Nu i-a întrebat nimeni nimic de când a început boala asta. Am mai făcut eu cu ei socoteli, i-am învățat să scrie, să citească. Nu am cu ce să-i ajut eu să învețe online. Spuneau de la București să vor da tablete la toți copiii, dar când să facă acest lucru nu știm. Ei oricum sunt mici. Nu pot lucra ei online. Băiatul este în clasa a treia și fata este în clasa a patra”, a spus Constantin Isac.

Bunicul își împarte timpul între grija pentru cei mici și munca în grădină, ca să aibă ce le pune pe masă celor doi copilași. „Mai cumpărăm și de la magazin mâncare pentru copii și mai avem și în grădină, muncim pământul. Avem roșii, castraveți, varză, ca să avem ce le pune pe masă copiilor. Ce aș face eu doar cu pensia de 1.200 de lei? Nu poți să te descurci”, a mai spus bărbatul.

Cei doi copii își doresc o tabletă care să-i ajute să învețe și ei pe internet dacă școala va fi tot online din toamnă. Ultimele luni din anul școlar ce s-a încheiat în vară au însemnat doar câteva lecții făcute cu bunicul, acasă.

Pe lângă un gadget, Roxana, care împlinește 10 ani, la sfârșitul acestei luni, își dorește un tort de ziua ei. Ar fi primul din viața ei. "Bunicul are grijă de noi. Ne învață carte, ne cumpără ce poate, ne face mâncare. Eu mi-aș dori să primesc un tort de ziua mea. Bunicul nu știe să gătească tort, dar mi-a mai cumpărat prăjituri până acum. Și mi-aș dori și niște cercei. Nu am avut niciodată. În rest, nu avem nevoie de nimic. Tataia are grijă de noi, ne cumpără haine și tot ce ne trebuie", a mărturisit fetița.

Cei care vor să le dea o mână de ajutor pot solicita date suplimentare despre familie la Primăria Scoarța.

Vizualizări: 4,558

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: