Dosar penal pentru Florin Cârciumaru - comunicat ANI

Agenția Naționalã de Integritate a sesizat Direcția Naționalã Anticorupție cu privire la posibila sãvârșire de cãtre CÂRCIUMARU FLORIN, Primar al Mun. Târgu Jiu, a infracțiunii asimilatã infracțiunilor de corupție precum și a infracțiunii de conflict de interese, întrucât, în calitate de ordonator de credite, a semnat, mai multe documente în beneficiul S.C. PRES SANITAS S.R.L. Târgu Jiu, societate de la care fiica sa, CÃLINOIU EUGENIA FLORINELA (fostã CÂRCIUMARU), a achiziționat, în anul 2010, prin mandatar CÂRCIUMARU FLORIN, un imobil la prețul de 70.200 Lei. Imobilul fusese achiziționat anterior, în anul 2007, de cãtre aceastã societate comercialã cu prețul de 270.000 Lei.Astfel, în calitate de ordonator de credite, CÂRCIUMARU FLORIN a semnat trei programe de investiții din bugetul local, prin care s-au alocat fonduri pentru lucrarea „Rețea canalizare menajerã str. Constantin Dobrogeanu Gherea, Mun. Târgu Jiu”, precum și un contract de lucrãri încheiat între Primãria Mun. Târgu Jiu și S.C. PRES SANITAS S.R.L. (11 documente întocmite pe parcursul  procedurii de achiziție, premergãtoare semnãrii contractului de lucrãri, un act adițional la acest contract, 6 documente întocmite pe parcursul procedurii premergãtoare semnãrii actului adițional precum și 6 ordonanțãri de platã).

Valoarea totalã a beneficiului obținut de cãtre  S.C. PRES SANITAS S.R.L. a fost de 133.509,7 Lei (aprox. 29.446,3 euro).

Menționãm faptul cã în perioada 2005 – 2010, S.C. PRES SANITAS S.R.L. a încheiat cu Primãria Municipiului Târgu Jiu mai multe contracte în valoare totalã de 35.000.000 de lei (aprox. 7.719.453 Euro).

Prevederi legale invocate de Agenția Naționalã de Integritate în sesizarea transmisã Direcției Naționale Anticorupție:

·        infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție, prevãzute de art. 12, lit. b) din Legea nr. 78/2000, potrivit cãruia „Sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani urmãtoarele fapte, dacã sunt sãvârșite în scopul obþinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite: folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaþii ce nu sunt destinate publicitãþii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații”.

·        conflict de interese, prevãzut de art. 301 din Codul Penal al României, potrivit cãruia „Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul sãu, pentru o rudã ori pentru un afin pânã la gradul II inclusiv sau pentru o altã persoanã cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncã în ultimii 5 ani sau din partea cãreia a beneficiat ori beneficiazã de foloase de orice naturã, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitãrii dreptului de a ocupa o funcție publicã”.

Persoana evaluatã a fost informatã despre declanșarea procedurii de evaluare.

 Agenþia Naționalã de Integritate își exercitã atribuțiile cu respectarea principiilor legalitãții, confidențialitãții, imparțialitãții, independenței operaționale, celeritãții, bunei administrãri, precum și al dreptului la apãrare.

AGENȚIA NAȚIONALÃ DE INTEGRITATE

Vizualizări: 11,438

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Ultima oră:

Citește și: