Dosarul BVA Coal bate pasul pe loc

Dosarul privind contractul de livrare de cărbune în Serbia, prin intermediarul BVA Coal SRL, bate pasul pe loc, potrivit unui răspuns al DNA. Altceva ştie Laurenţiu Ciurel, cel care a încheiat acest contract pentru 1,2 milioane de tone de cărbune. El susţine că săptămâna aceasta ar fi gata expertiza în acest dosar şi că el este doar martor.

Dosarul a ajuns la DNA  în urmă cu câteva luni şi s-a început urmărirea penală in rem. Lucrurile stau la fel şi acum, susţine DNA. “Dosarul la care faceţi referire se află în lucru pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova, în acest moment fiind începută urmărirea penală doar cu privire la faptă (“in rem”). (...) În acest moment, persoana la care faceţi referire (n.r- Laurențiu Ciurel) nu are calitatea de suspect sau inculpat în dosarul respectiv”.

Laurenţiu Ciurel a declarat la o emisiune tv că în acest dosar s-a făcut o expertiză şi crede că îi este favorabilă deoarece nu a fost anunţat de contrariul. “Săptămâna viitoare se redactează înţeleg, am auzit că s-a terminat analiza făcută de un expert, şi am fost chemat o singură dată, în calitate de martor. Dacă ar fi fost ceva bănuiesc că mi s-ar fi schimbat calitatea”, a declarat acesta.

În decembrie 2014, CE Oltenia a încheiat un contract pentru livrarea a 1,2 milioane de tone de cărbune, în Serbia, printr-o firmă înfiinţată înainte cu trei săptămâni. Preţul a fost de circa 58 de lei pe tonă, în condiţiile în care la momentul semnării tona de cărbune era produsă cu 65 de lei. Directorul Laurenţiu Ciurel explica preţul scăzut prin faptul că vor fi reduse costurile de producţie datorită concedierii a 3.000 de persoane. Pe lângă cele 3.000 de ieşiri din sistem, CE Oltenia a înregistrat lucrările de descopertă la investiţii şi nu la cheltuieli de exploatare, ceea ce a dus la o reducere a costului pe tona de cărbune.

Contractul a început în ianuarie 2015, dar a fost executat doar 3 luni, deşi durata sa era de 6 luni. CE Oltenia a livrat doar 380.000 de tone de cărbune şi susţine că ar fi făcut profit 500.000 de euro. Inspectorii Curţii de Conturi estima, însă, într-un raport, o pierdere de 8,4 milioane de lei pentru livrarea întregii cantităţi. În plus, CE Oltenia a pierdut garanţia de bună execuţie în valoare de 780.000 de euro deoarece a acceptat modificarea contractului. Înţelegerea a fost una controversată şi pentru că partenerii de afaceri ai CE Oltenia s-au dovedit a fi persoane cu probleme cu legea în Serbia.

Vizualizări: 257

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: