Cum a evitat concedierea un lider sindical din CE Oltenia

Gheorghe Peptan, lider sindical în cadrul Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO), va cumula până la începutul lunii februarie nu mai puţin de 270 de zile de concediu medical. Peptan s-a regăsit printre cei 2000 de mineri şi energeticieni disponibilizaţi colectiv în vara anului trecut, însă este în continuare angajatul CE Oltenia pentru că şi-a luat concediu medical. Peptan spune că are probleme serioase de sănătate. Totuşi acest aspect nu l-a împiedicat să ia parte la protestele SMEO împotriva administraţiei, care au avut loc la începutul acestei luni.

Gheorghe Peptan este de meserie lăcătuş-mecanic la Mentenanţă pe zona Rovinari. Este şi vicepreşedinte SMEO pe Departamentul Rovinari, unde preşedinte este Gabriel Bălăceanu. Peptan trebuia să plece în şomaj începând cu luna iunie 2015, alături de ceilalţi angajaţi CE Oltenia disponibilizaţi colectiv, însă a rămas în companie. Peptan a protestat în luna mai 2015 în faţa sediului CE Oltenia nemulţumit fiind de disponibilizările anunţate de companie şi spune că de atunci starea sa de sănătate s-a înrăutăţit. De atunci se află în concediu medical. "Sunt angajat al complexului. Am avut două accidente vasculare şi după acestea am avut inclusiv 90 de zile date de Bucureşti. Sunt în concediu medical, sunt pe finalizare cu procesul meu de lider de sindicat. În prima fază am câştigat, complexul a făcut apel. Sunt singurul lider de sindicat căruia complexul i-a făcut apel. Mai sunt în concediu medical până la 1 februarie. Asta e ultima lună în care se cumulează 270 de zile de concediu medical. Pentru mine problema e ca şi rezolvată. La mine medicalele nu sunt la comandă, au fost normale. Era mai bine dacă intram în preaviz. Terminam mai repede cu procesele pentru că toţi colegii care au dat au câştigat. Eu nu am încasat plăţile compensatorii. Şi mai este un aspect, din toate verificările care s-au făcut la Casa de Pensii Gorj, eu mai am trei ani şi jumătate până la pensie. Deci nu îndeplineam condiţiile nici aşa", a declarat Gheorghe Peptan.

Sindicalistul a explicat că în zilele în care s-a aflat la protestul SMEO în Piaţa Prefecturii şi-a întrerupt concediul medical. "Atunci am avut întrerupere de medical, am avut o săptămână. Probabil s-a pus din preaviz prezenţa la lucru şi în rest, după program, nu îmi controlează nimeni activitatea. Legea medicalelor s-a schimbat, nu mai eşti obligat să stai imobilizat la pat", a precizat Peptan.

Peptan are proces cu CE Oltenia după ce a fost emisă decizie de concediere pe numele său, dar mai are şi un alt proces cu compania pe litigii de muncă, acţiunea fiind depusă vineri, 15 ianuarie. Prin acest demers, sindicalistul speră să obţină în instanţă prima de vacanţă şi alte presupuse drepturi salariale pentru perioada mai 2013-ianuarie 2016.

Vizualizări: 186

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: