Dosarul spălării Porții Sărutului, retrimis la procuror

Judecătoria Târgu Jiu a admis luni cererea Grupului de Acțiune în Interes Public și a retrimis la procuror dosarul privind spălarea operelor lui Constantin Brâncuși cu jet de apă sub presiune. Un protocol semnat încă din 2003 de Primăria Târgu Jiu și Ministerul Culturii prevede clar cum trebuie făcută curățarea operelor, prin aspirare, curățare cu perii moi și jet de aer cald. Vizată de anchetă este fosta șefă a Centrului „Brâncuși” din Târgu Jiu, Adina Andrițoiu, care nu doar că a autorizat operațiunea, dar chiar a asistat la ea.

Parchetul din Târgu Jiu a avut în cercetare acest dosar încă din 2013, dar nu a găsit vreun vinovat pentru cele întâmplate. Asociația neguvernamentală condusă de jurnalistul Narcis Daju a contestat însă soluția, iar judecătorii au decis retrimiterea dosarului la Parchet, pentru completarea cercetării penale. „Admite plângerea formulată de petenta Asociaţia Grupul de Acţiune în Interes Public, în contradictoriu cu intimata Andriţoiu Adriana, împotriva ordonanţei nr. 6529/P/2013 emisă la 07.03.2017 de Parchetul de pe lângă Judecătoria Tg-Jiu, şi trimite cauza la procuror pentru a completa urmărirea penală. În baza art. 398 şi art. 275 alin. (3) Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în şedinţa din camera de consiliu, azi,06.11.2017, la sediul Judecătoriei Tg. Jiu”, se arată pe portalul instanțelor de judecată. 

Ministerul Culturii a stabilit încă din 2003 cum trebuie întreținute operele din piatră ale lui Constantin Brâncuși: „desprăfuirea se execută cu (…) aspirator, compresor și perii cu părul moale/mediu (…) prin aspirare – suflare – aspirare (…) se vor folosi perii cu părul moale sau cel mult mediu, care să nu agreseze roca (…)”. 

În 2013, S.C. AQUA POLARO S.R.L. înaintează Centrului Brâncuși o „ofertă tehnică” prin care se angajează să desprăfuiască capodoperele brâncușiene prin „spălare cu apă sub presiune reglabilă”. O operațiune care a costat 13.000 de lei și a fost recepționată de o comisie formată din Noru Bălan, de la Consiliul Județean, Monica Vlădăianu, de la Direcția Județeană pentru Cultură, Ion Catană, de la Muzeul Județean, Ionuț Jilăveanu, de la Primăria Târgu Jiu, Romeo Popoi, diriginte de șantier, și Adina Andrițoiu.

Ulterior, la intervenția fostului premier Ponta, a fost angajată o comisie de experți care a costat 30.000 de euro pentru două săptămâni de muncă, care a constatat că „starea monumentelor este mai mult decât satisfăcătoare față de vechimea lor și de intervențiile uneori neinspirate”.

Operele din piatră ale lui Constantin Brâncuși au în interior profile metalice atinse de rugină. Prin spălarea cu jet de apă sub presiune, rugina a ieșit printre blocurile de piatră și a făcut dâre gălbui pe Poarta Sărutului.

Vizualizări: 531

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: