„Dottore” Ponta, rejudecat pentru plagiat

Premierul Victor Ponta pare să nu fi scăpat definitiv de problemele pe care le-a mai avut în trecut în legătură cu acuzațiile de plagiat ce i-au fost aduse inclusiv de președintele Traian Băsescu, ieri un ONG din Cluj cerând Universității București să redeschidă dosarul respectiv. Organizația nonguvernamentală este specializată pe cercetarea plagiatelor, Asociația Grupul pentru Reforma și Alternativa Universitară (GRAUR) prezentând ieri în ziarul Gândul modul în care Universitatea București poate relua demersurile care, la final, l-ar putea lăsa pe Ponta fără titlul de doctor în drept.

Astfel, profesorul universitar Dorin Isoc, de la Facultatea de Automatizări a Universității Tehnice Cluj, care conduce și GRAUR, spune că nu Comisia de Etică a Universității București trebuia să analizeze plagiatul lui Ponta, ci o comisie de doctorat. Acesta spune că pe 8 decembrie a notificat în mod oficial Universitatea București, dar și Universitatea de Medicină și Farmacie Iași pentru a fi reconvocate comisiile de analiză a tezelor de doctorat susținute de „cetățenii” Victor Ponta și Lucian Eva, cel din urmă fiind un neurochirurg din capitala Moldovei. Profesorul Isoc spune că Universitatea dă titlul de doctor unui solicitant după ce acesta face o școlarizare și susține o teză, după care Universitatea declară că acesta poate deveni doctor, avizarea titlului de doctor fiind făcută de Ministerul Educației.

„Noi spunem în felul următor: universitatea, la momentul în care a dat titlurile respective, nu a fost informată că tezele sunt plagiate. Noi întrebăm şi cerem  universităţii să constituie o comisie la fel ca aceea care a acordat titlul, să analizeze teza şi să vadă dacă îşi menţine punctul de vedere. Dacă îşi menţine punctul de vedere, noi vom publica răspunsul ca să vadă tot poporul că împăratul e în pielea goală, numai universitatea îl vede îmbrăcat. Dacă această comisie este de bună-credinţă, va vedea că nu e chiar aşa şi îşi va putea schimba punctul de vedere. Astfel că în final va putea solicita ministerului să retragă titlul de doctor. Ministerul trebuie să îşi facă treaba pentru că din eroare a fost emis un document garantat de stat unei persoane care nu avea condiţiile să deţină titlul de doctor”, a precizat profesorul universitar Dorin Isoc pentru Gândul.info.

Lucrarea de doctorat a lui Ponta se intitulează „Curtea Penală Internațională”, profesorul coordonator al acestuia fiind nimeni altul decât Adrian Năstase. Specialiștii în domeniu spun că actualul premier a copiat masiv în lucrarea respectivă, fără să folosească mențiunea că citează din diferite surse, chestiunea devenind una de interes public după ce Ponta a fost pus în fruntea Guvernului, iar Traian Băsescu i s-a adresat cu apelativul „dottore”. Ministerul Educației a decis în martie 2013 că premierul nu a plagiat, deși Universitatea București și Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare au adus suficiente probe pentru a susține că lucrarea lui Ponta poate fi considerată un plagiat.

Ministerul, aflat în subordinea șefului Guvernului, și-a bazat decizia pe concluziile Comisiei Naționale de Etică, o comisie aflată în propria sa subordine, problema plagiatului fiind mereu o piatră de moară la gâtul lui Ponta, în campania electorală inclusiv președintele ales Klaus Iohannis reproșându-i că nu e frumos ca un elev să copieze. Ulterior jurnaliștii au constat că mai mulți politicieni au lucrări de doctorat plagiate, printre aceștia fiind și baronul de Mehedinți, Adrian Duicu, care este „doctor în științe militare”, el fiind judecat în prezent în arest la domiciliu pentru fapte de corupție.

Vizualizări: 188

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: