Două cununii, 50 de decese şi zero naşteri pe an

Godineşti este printre cele mai îmbătrânite comune din judeţul Gorj. Majoritatea localnicilor a trecut de vârsta de 60 ani, iar două sate sunt pe cale de dispariţie. În ultimul deceniu, activitatea Serviciului de Stare Civilă din cadrul primăriei s-a rezumat la una-două cununii pe an şi nici un botez. Asta în condiţiile în care anual se eliberează peste 50 de certificate de deces. Nici casa de vacanţă amenajată de primărie nu-i convinge pe tineri să-şi unească destinele în cadrul rustic.

Comuna Godineşti se depopulează de la an la an. E greu de crezut, dar există sate în care au mai rămas ocupate mai puţin de 30 de gospodării. Autorităţile locale spun că dacă înainte de Revoluţie pe raza comunei circulau foarte multe mijloace de transport, acum doar un singur microbuz încearcă să păstreze curse regulate. „Godineştiul este o comună îmbătrânită şi în continuă depopulare. S-au dus vremurile în care oamenii făceau naveta la serviciu în diferite zone ale judeţului. Cursele mijloacelor de transport au devenit nerentabile şi au fost scoase de pe acest traseu. Satele Rătez şi Chiliu nu am mai mult de 30 de gospodării fiecare. Cei mai mulţi localnici sunt plecaţi de ani de zile şi nu mai trece nimeni pe la casa părintească. Acum tinerii rămân în şomaj, dar nu se retrag la ţară chiar dacă au terenuri care ar putea fi muncite sau căsuţe care ar putea fi renovate. Cei mai mulţi lucrează în străinătate în loc să-şi muncească terenurile”, a declarat Gheorghe Corbeanu, primarul comunei Godineşti.

În condiţiile în care majoritatea localnicilor este trecută de 60 de ani, reprezentanţii Primăriei Godineşti nu reuşesc să oficieze nici măcar două cununii pe an. Asta în condiţiile în care autorităţile locale au amenajat o casă de vacanţă unde se pot organiza petreceri în cadrul rustic. „Nu avem nici măcar două cununii pe an, de botezuri nici vorbă, în schimb în fiecare an înregistrăm câte 50-60 de decese. Printr-un proiect am amenajat o casă de vacanţă pentru a le da tinerilor posibilitatea de a face nunţi acolo. Chiar dacă nu s-a pus problema de taxă, acolo nu au fost făcute mai mult de 7-8 nunţi. Mă uit la alte primării, cum este Bustuchinul, unde se amenajează săli pentru nunţi sau se închiriază căminele culturale. Noi nu am putea să investim bani în veselă sau în mobilier pentru că nu avem solicitări pentru astfel de evenimente”, a mai precizat primarul Corbeanu.

Vizualizări: 133

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: