Două fabrici de pâine fără datorii, închise de furnizorul de gaze

Situaţie incredibilă la Motru. Două fabrici de pâine, dar şi 11 gospodării, au rămas fără gaze, fără nicio vină. GDF Suez a preluat furnizarea de gaze după falimentul firmei Ben Ben SA din Cluj. Din primele informaţii, noul furnizor a descoperit că firma care deţine reţeaua, Ben Ben Gaz SRL din Motru, s-a extins în anumite zone fără licenţă. Una din fabricile debranşate de la reţea aparţine consilierului judeţean Aurel Slapciu. Zeci de oameni vor rămâne fără locuri de muncă, dacă situaţia nu se va remedia rapid.

Cele 11 familii și doi agenți economici din zona Motru au rămas de vineri fără gaze, după ce au fost anunțați că vor fi întrerupte gazele într-un anumit interval de timp pentru revizie, însă nu a fost așa. Situația este cu totul alta. Problema a apărut ca urmare a faptului că firma care deţine reţeaua de gaze la Motru s-a extins fără licenţă în anumite zone.

Atât firma care deţine reţeaua, Ben Ben Gaz SRL Motru, cât şi distribuitorul de gaze, Ben Ben SA Cluj Napoca, sunt în faliment. „Oamenii care au rămas fără gaze nu au nicio vină. Imediat ce m-au contactat cetățenii au luat legătura cu domnul prefect și am promisiuni că situația se va remedia în câteva zile”, a declarat Dorin Hanu, primar. Noul distribuitor de gaze, GDF Suez, face demersuri pentru a se intra în legalitate, astfel încât să fie reluată furnizarea de gaze.

Activitate blocată la fabrica lui Slapciu

Printre cei afectați de această situație este și consilierul județean Aurel Slapciu. Acesta este acționar la o fabrică de pâine și a trebuit să întrerupă activitatea. Slapciu a trimis o parte din angajați acasă, dar marea problemă este că nu-și poate onora contractele pe care le are în derulare. „Nu ne-au trimis nicio înștiințare. Pur și simplu au venit mișeleşte și au închis gazele, deși au pus anunțuri că fac revizii. Avem pagube destul de mari. Avem contracte care s-au dus pe apa sâmbetei. Lucrăm la cotă de avarie. Am trimis acasă 60 de oameni. Nu mai merge patiseria, covrigăria, nimic. Totul s-a terminat. Sunt afectat 98%. Fabrica de fursecuri nu funcționează de vineri, oamenii de la patiserie și de la fursecuri i-am trimis acasă. Mai merge un cuptor de pâine. Vine la serviciu numai o tură. Este foarte grav”, a spus Aurel Slapciu.

Primul faliment

Procedura de insolvenţă a SC Ben Ben SA a fost deschisă încă din aprilie 2007, timp în care societatea a fost permanent monitorizată de ANRE, în vederea respectării clauzelor din licenţa de furnizare a gazelor la Motru. ANRE a constatat în ianuarie 2013 mai multe contravenţii, dar Ben Ben nu a făcut nimic pentru remedierea acestora, astfel că s-a propus suspendarea licenţei, iar pe 14 februarie 2013 a fost desemnată societatea GDF SUEZ Energy România - S.A., pentru o perioadă de 3 luni, ca furnizor de ultimă instanţă în localitatea Motru. Pe 20 martie 2013, BEN & BEN SA a intrat în faliment şi a fost dizolvată. Pe cale de consecinţă, pe 17 mai 2013 ANRE a decis retragerea Licenţei nr. 675 acordată Beb Ben pentru distribuţia gazelor naturale în localitatea Motru.

Al doilea faliment

Firma Ben Ben SA din Cluj Napoca, cea care avea licenţa de distribuţie a gazelor la Motru, nu deţinea şi reţeaua de furnizare, adică ţevile. Acesta aparţin unei alte firme, SC BEN & BEN GAZ SRL, care a intrat în insolvenţă în ianuarie 2010, iar ulterior în faliment. Lichidatorul judiciar Siomax din Târgu Jiu a scos ultima dată sistemul de distribuţie a gazelor natural din Motru la licitaţie pe 15 mai 2013, la preţul de 3,85 milioane lei, dar nu a găsit cumpărător.

Vizualizări: 350

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: