Sindicatele atacă: BLAT între ITM Gorj şi CE Oltenia!

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), Ion Ruşeţ, a făcut ieri o serie de acuzaţii grave la adresa conducerii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj. Ruşeţ a spus că ITM Gorj, condus de George Romanescu, are blat cu administraţia Complexul Energetic Oltenia (CEO), dat fiind că ignoră a doua solicitare de control a sindicatelor, după ce compania a tăiat salariile şi în luna mai. CE Oltenia a oferit ieri un punct de vedere prin purtătorul de cuvânt Elena Zamfir, menţionând că până pe 6 iulie firma va da banii înapoi celor care nu au semnat actele adiţionale, atât pe aprilie, cât şi pe mai. Între timp, sindicalişti pregătesc şi o plângere penală împotriva administraţiei şi sfătuieşte membri de sindicat să nu semneze adiţionalele.

Raportul dat de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj nu a convins administraţia Complexului Energetic Oltenia (CEO), astfel că în luna mai a tăiat din nou salariile. Asta deşi ITM stabilise că tăierile din aprilie au fost ilegale. Mai mult, conducerea a început acum modificarea unilaterală a contractelor şi pentru personalul de execuţie. „În luna aprilie au fost tăiate salariile la TESA conducere, şefi de birou, secţii, ateliere, servicii. S-au tăiat pe 13 mai şi s-au aplicat pe 1 aprilie. Am sesizat ITM şi a spus că e ilegal ce au făcut, acum, cu o nesimţire fără margini, continuă cu tăieri la TESA execuţie, în aceeaşi manieră. Taie pe 12-13 iunie salarii începând cu 1 mai, fără să fi fost semnat un act adiţional. La Rovinari e vorba de 100 persoane care au pierdut între 3 şi 10 milioane, mai sunt şi sunt vreo 50 care au câştigat. Mai mult, cei cărora li s-au tăiat ilegal salariile în aprilie au apărut şi în luna mai cu aceeaşi reducere de salariu, deşi ITM a spus că e ilegal“, a declarat liderul Sindicatului Energia Rovinari, Constantin Mitrescu. „Asistăm la indisponibilitatea administraţiei de a respecta legea“, a adăugat Ruşeţ.

Sindicatele vor face şi o plângere penală. „Vom face o plângere penală din partea Energia Rovinari, împotriva conducerii CE Oltenia. Vreau să transmit tuturor membrilor de sindicat să nu semneze actul pentru reducerea salariilor. Sută la sută vom câştiga în instanţă dacă nu semnează. În momentul de faţă nu mai este decât calea justiţiei“, a declarat Mitrescu.

Ce spune CEO

Compania a oferit, în cele din urmă, un punct de vedere, menţionând că statele de plată au fost făcute pe luna mai înainte de concluzia ITM privind ilegalităţile din aprilie. „CE Oltenia va respecta măsurile dispuse de ITM şi va plăti drepturile salariale celor care nu au semnat actele adiţionale. Data de conformare este 6 iulie 2013. Drepturile salariale din luna mai fuseseră calculate înaintea primirii raportului ITM, iar recalcularea salariilor în termenii dispuşi de ITM nu a fost posibilă în acest interval de timp, motiv pentru care rectificările se vor face ulterior“, a declarat Elena Zamfir, purtător de cuvânt.

Ieri, la sfârşitul programului, la ITM Gorj venise o nouă adresă de la sindicate prin care se solicita respectarea de către companie a rezultatelor controlului. Şeful George Romanescu a menţionat că va merge în control la CEO, dar după 6 iulie, pentru a verifica respectarea măsurilor dispuse. „Am încercat să vorbesc cu cineva din conducerea companiei, dar am înţeles că au intrat într-o şedinţă. Având în vedere faptul că, prin purtătorul de cuvânt, compania a dat o declaraţie şi a spus că până pe 6 iulie se vor plăti şi bani pe mai, atunci aşa va fi. ITM va verifica ulterior datei de 6 iulie dacă măsurile dispuse după control au fost respectate. ITM îşi menţine punctul de vedere“, a declarat George Romanescu. La o oră după această declaraţie, George Romanescu a primit o adresă oficială din partea CE Oltenia, în care compania dă asigurări că va plăti restanţele pe cele două luni, aprilie şi mai.

Ruşeţ: Controlorii s-au dus şi au făcut ei actele!

Răspunsul CE Oltenia nu i-a lămurit însă pe sindicalişti. Ba mai mult, prim-vicepreşedintele Ion Ruşeţ a fost uimit să afle că ITM nu va da curs solicitării lor de a face un nou control, declarând că între administraţie şi conducerea ITM este un blat. Ruşeţ şi-a argumentat declaraţia prin faptul că în analiza privind reducerea programului la patru zile de lucru nu au fost luate în seamă toate informaţiile, dar condamnă şi termenul dat de ITM pentru recuperarea pierderilor salariale. „Este un blat. Şi când spun asta am în vedere modul în care s-a răspuns la sesizarea noastră privind reducerea programului de la cinci la patru zile. Decizia a fost luată în 25 mai, iar sindicatele au fost consultate după două zile, pe 27 mai, dar domnul Romanescu a uitat să mai scrie şi asta. Controlorii s-au dus şi au făcut ei actele. Toată această situaţie arată că nu există respect faţă de lege“, a declarat Ion Ruşeţ.

George Romanescu, inspectorul şef de la ITM Gorj, a refuzat să comenteze declaraţia liderului Ruşeţ.

PROPUNERE

„Când a fost ministrul Niţă aici s-a spus că nu se vor mai face aceste nivele de salarizări şi se va renunţa la ele, inclusiv la cele din luna aprilie şi că le vom implementa printr-un act adiţional la CCM fiind vorba de salarizare, cu partenerii sociali, încât să fie reglementată în CCM, să aibă un temei legal“, a declarat Constantin Mitrescu, lider Energia Rovinari.

Vizualizări: 166

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: