Două motrence moarte în drum spre Istanbul

Jale mare de sâmbătă încoace în cel de-al doilea municipiu din judeţ, după ce două femei din Motru au murit într-un accident rutier produs în Bulgaria şi soldat cu nu mai puţin de şase morţi, patru dintre aceştia fiind adolescenţi din zona unde s-a produs nenorocirea. Gorjencele doreau să ajungă la Istanbul pentru a aduce ceva marfă, numai că, după ani întregi de călătorii, acum au avut neşansa ca autocarul să se răstoarne şi să le strivească tocmai pe ele.

Nenorocirea s-a produs undeva în apropiere de Stara Zagora, primăria de aici decretând pentru ieri şi azi două zile de doliu în memoria celor care şi-au pierdut viaţa. Relatările de presă arată că un autocar turcesc s-a răsturnat şi a intrat în coliziune cu un autoturism, provocând moartea a şase persoane, respectiv patru adolescenţi bulgari, aflaţi în maşină, şi două românce din autocar, despre românce aflându-se ulterior că erau gorjence de-ale noastre. Autocarul făcea o cursă Bucureşti-Istanbul, având la bord 15 români, dintre care cinci au ajuns deja în ţară, iar opt sunt audiaţi de Poliţia bulgară pentru a stabili circumstanţele producerii evenimentului rutier. De asemenea, la bordul autocarului se mai aflau patru cetăţeni turci. Sigurele victime sunt cele două femei, ceilalţi pasageri nefiind răniţi.

Accident provocat de un puşti bulgar cu permis de 3 luni

Agenţiile de presă au relatat în timpul week-end-ului că autocarul s-a ciocnit în cursul dimineţii de sâmbătă cu un autoturism bulgăresc în zona Stara Zagora, evenimentul soldându-se cu moartea a două românce care se aflau în autobuz şi a patru bulgari din autoturism, după cum a precizat, sâmbătă, consulatul României la Sofia, la solicitarea agenţiei Mediafax. Autocarul venea de la Bucureşti şi se îndrepta spre Istanbul, fiind o cursă regulată pe această rută. Consulul român de la Sofia s-au deplasat la locul accidentului unde a oferit asistenţă şi sprijin. Agenţia bulgară Focus, care cita Centrul medical de coordonare bulgar, anunţase că doi români au murit, în noaptea de vineri spre sâmbătă, într-un accident rutier produs în zona oraşului bulgar Stara Zagora. Românii se aflau într-un autocar cu numere de înmatriculare turceşti, la bordul căruia se aflau 30 de persoane şi care s-a răsturnat şi a intrat în coliziune cu o maşină, a informat surse citată. Conform Novinite.com, accidentul s-a produs vineri seara, în jurul orei 22.00, iar echipele de salvare au încercat timp de zece ore să scoată cele şase trupuri neînsufleţite din vehicule. Cei patru tineri aflaţi în maşină, toţi în vârstă de 18 ani, erau elevi la şcoala de limbi străine Romain Rolland din Stara Zagora, iar şoferul avea permis de conducere valabil. Potrivit agenţiei BGNES, citată de Novinite.com, şoferul de 18 ani al autoturismului deţinea permis de conducere valabil, dar avea experienţă de numai trei luni. El nu a oprit la un stop, iar autocarul a lovit maşina acestuia, un Volkswagen Golf. Drumurile din zonă erau umede vineri seara, iar vizibilitatea redusă.

Două zile de doliu la Stara Zagora

Zilele de duminică şi luni au fost declarate zile de doliu de Primăria din oraşul bulgar Stara Zagora, după cum relatează site-ul Novinite.com. Un steag negru a fost arborat pe clădirea Primăriei din Stara Zagora, încă de ieri la ora 14.00, iar clopotele tuturor bisericilor din oraş urmau să bată simultan şi ieri şi azi. Dar în timp ce bulgarii îşi comemorează morţii, la Motru, rudele îndoliate constată că nimeni din partea firmei de turism nu le-a venit în sprijin.  Aşa s-a ajuns ca familiile româncelor moarte în accidentul rutier din Bulgaria să intenţioneze să dea în judecată firma de turism care le transporta pe ruta Bucureşti-Istanbul. Cele două femei sunt din Motru, judeţul Gorj, iar membri ai familiilor acestora au precizat ieri că, după ceremoniile de înmormântare, vor depune plângere la instanţă împotriva firmei de turism. Rodica Dogaru, de 42 de ani, şi Irina Suflea, de 43 de ani, erau vecine de bloc şi, conform rudelor, odată sau de două ori pe lună mergeau la Istanbul pentru cumpărături. Prima femeie lucra ca inspector de personal în cadrul Exploatării Miniere de Carieră Motru, ea plecând spre Turcia vineri după-amiază, la finalizarea programului de lucru. Ambele femei erau căsătorite şi aveau doi şi, respectiv, un copil, toţi fiind majori.

Firma de turism va fi dată în judecată

Fiul Rodicăi Dogaru, Gabriel, spune că peste câteva zile va da firma de turism în judecată, acesta declarându-ne ieri că nu a primit niciun sprijin din partea companiei turceşti, cea care asigura transportul turiştilor români de la Bucureşti la Istanbul. „Firma Star nu a făcut absolut nimic pentru a ne ajuta, deşi mama avea poliţă de asigurare şi circula cu ei de 20 de ani şi de câte două ori pe lună. Au atuncat-o acum şi pe ea şi pe prietena ei cea mai bună, moartă în acelaşi accident, ca pe nişte ciorapi murdari. Nimeni de la firma aceasta nu ne-a întins o mână de ajutor atunci cânt am avut nevoie şi, de aceea, vă asigur că, după înmormântare, nu voi sta cu mâinile încrucişate”, a menţionat fiul Rodicăi Dogaru.

Şi rudele Irinei Suflea susţin că nu au fost ajutate de firma de turism turcească şi declară că, în consecinţă, după înmormântarea femeii, vor acţiona compania în justiţie. „Singurul om care ne-a ajutat cu tot ceea ce ne-a trebuit în Bulgaria a fost un reprezentant al consulatului român venit acolo în zonă. El ne-a ajutat şi cu sicrie şi cu limba pe care nu o ştiam, dar în rest nimeni de la firma de turism nu ne-a băgat în seamă. Nici măcar nu ne-au spus ceva despre accident. Au ajuns turcii să ne omoare peste tot. Noi românii omorâm prin străinătate pentru o coajă de pâine, iar alţii ne omoară pe noi pe drumuri şi nu li se poate întâmpla nimic”, menţionează Mihai Murdeală, fratele femeii decedate.

Inutil de menţionat că toată lumea le vorbeşte de bine pe cele două motrence. Prea târziu însă pentru că nimic nu le mai poate aduce înapoi. Autocarul care s-a răsturnat peste maşina bulgarilor şi le-a strivit pe ele două este ultimul lucru la care se puteau gândi acestea că li s-ar întâmpla vreodată. Şi totuşi, acum, două familii din Motru se pregătesc pentru înmormântări, dar şi pentru procese în urma cărora speră să li se facă dreptate, iar compania de turism să fie făcută responsabilă pentru cele întâmplate.

Vizualizări: 154

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: