Dragnea, condamnat alături de gorjeni în dosarul Referendumului!

Liderul PSD Liviu Dragnea și gorjenii despre care procurorii DNA au spus că au fraudat referendumul de suspendare a lui Traian Băsescu în 2012 și-au aflat pedepsele la sfârșitul săptămânii trecute, vicepremierul demisionând după condamnarea sa nedefinitivă. Cei mai mulți dintre gorjenii inculpați au fost achitați de acuzațiile aduse de procurori, dar doi dintre ei au pedepse cu suspendare.

Liviu Dragnea a primit o condamnare de un an cu suspendarea executării pedepsei, iar doi dintre gorjenii inculpați de DNA au primit o pedeapsă mai mare ca a vicepremierului. Adriana Vespe și Daniela Vlăduț, funcționar public la Primăria Bâlteni, au primit câte doi ani de închisoare, executarea fiind înlocuită cu un termen de supraveghere de cinci ani. Aceiași pedeapsă a fost decisă și pentru alți inculpați din dosar, care provin din Olt, Teleorman sau Vrancea, județe în care DNA a descoperit nereguli în organizarea și desfășurarea referendumului din 2012. În Gorj au mai fost trimiși în judecată alți 11 inculpați, pe care însă Înalta Curte de Casație și Justiție i-a achitat, în același dosar fiind audiați în toamna anului trecut peste 200 de martori din Bâlteni, comună în care anchetatorii au descins în vara lui 2012, oamenii plângându-se că altcineva a votat pentru ei. De altfel, acum instanța de judecată a și anulat voturile pe care procurorii le-au dovedit ca fiind ilegale. După pronunțarea sentinței, Dragnea a demisionat de la Ministerul Dezvoltării și s-a retras din funcțiile deținute în PSD. El a primit, în schimb, susținere din partea colegilor săi, sâmbătă venind chiar la Târgu Jiu în vizită alături de Victor Ponta. Vineri, după condamnare, vicepreședintele la nivel național, Ion Călinoiu, a fost printre primii care și-a exprimat sprijinul față de Dragnea, invitându-l să vină în vizită alături de premier la Gorj.

Ponta se închide în casă

Dragnea a ajuns sâmbătă la Târgu Jiu împreună cu Victor Ponta, premierul luându-i apărarea la scenă deschisă, el spunând că de acum încolo orice politician ar trebui să se teamă să mai facă campanie electorală. „Toţi suntem la fel de nevinovaţi. Mi se pare un lucru pe care orice om de bun-simţ, care nu e speriat de moarte că i se face şi lui un dosar, cred că îl gândeşte ca şi mine. OK, am înţeles condamnarea lui Dragnea ca o condamnare a tuturor, a celor care l-am suspendat pe Băsescu, am făcut campanie pentru referendum, am votat. Dacă Dragnea se ducea şi îi lua preşedinţia de la Băsescu să şi-o ducă el acasă, era normal, dar când vorbim de ceva ce am făcut toţi şi am făcut bine (...) Toţi mergem pe stradă şi îl luăm pe unul singur, toţi bem apă şi îl luăm pe unul singur", a spus Ponta, el precizând că dacă referendumul reușea nu Dragnea ar fi devenit președinte al țării, ci Crin Antonescu. Premierul a spus însă că decizia magistraților îi va obliga pe politicieni să nu se mai implice de acum încolo în campanie electorală. „Mă uit la acești, repet, nemernici. Ieri sau alaltăieri l-au luat pe Frunzăverde tot pentru campanie că a îndemnat nu știu ce primari să facă. Păi bine, o să facem la anul toți campanie stând închiși în case. Ne închidem și telefoanele să nu cumva să ne sune cineva. Și cum votează oamenii? După ce, dacă noi stăm închiși în case? O să-l rog pe domnul primar să nu iasă din casă, pe domnul președinte, pe mine. Cum facem campanie, că despre asta vorbim?”, a întrebat Ponta, retoric, la Târgu Jiu, nefiind însă foarte clar cine erau „nemernicii” la care făcea referire.

„Eu nu știu ce a făcut un cetățean în Gorj sau în Suraia, dar ce legătură aveau cu mine? Eu, în acea zi, dar exact în acea zi, toate instituțiile au fost la dispoziția mea și eu am fost un dictator cu un milion de butoane?“ 

Liviu Dragnea

Vizualizări: 162

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: