A dat şpagă pentru a deveni stăpân peste munţii Parâng!

Un vâlcean faimos pentru interesele pe care le are în zona Rânca-Vidra şi judecat deja într-un dosar alături de un gorjean pentru retrocedări ilegale de păduri a ajuns la sfârşitul săptămânii trecute după gratii, procurorii DNA acuzându-l, printre altele, că a vrut să obţină ilegal controlul asupra unor mari suprafeţe din munţii Parâng. Interesele în zonă sunt majore, odată cu dezvoltarea Transalpina, Gheorghe Deaconeasa fiind unul dintre cei care în vara anului trecut au luat parte la protestul cu colivă organizat pentru „moartea” şoselei respective.

Gheorghe Deaconeasa a fost ridicat de procurorii anticorupţie chiar înainte de ziua sa onomastică, el fiind încătuşat alături de fostul comisar general al Gărzii de Mediu, Marius Bărbulescu. Deaconeasa este administrator al unor societăţi comerciale şi manager al unor fundaţii care se ocupă cu protecţia mediului, printre acestea fiind şi Guard Forest, care administrează sit-ul Parâng. Afaceristul vâlcean este acuzat de cumpărare de influenţă în formă continuată, dare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, ultima acuzaţie fiind formulată după ce anchetatorii au găsit acasă la el muniţie şi arme pe care nu trebuia să le deţină.

Acuzaţiile anchetatorilor

„În perioada 2009-2011, inculpatul Deaconeasa Gheorghe, în calitate de reprezentant al unei fundaţii, a acţionat în scopul obţinerii controlului asupra unei importante suprafeţe de teren forestier situată pe raza judeţelor Vâlcea, Gorj şi Hunedoara din perspectiva proiectului ce viza dezvoltarea potenţialului turistic al staţiunii Voineasa, judeţul Vâlcea, prin construirea unui domeniu schiabil în zona Vidra – Obârşia Lotrului, precum şi a obţinerii custodiei şi, mai apoi, a dreptului de administrare pentru sit-ul Natura 2000 Parâng prin intermediul fundaţiei pe care o reprezintă. Interesul inculpatului Deaconeasa Gheorghe a fost generat de faptul că în zona respectivă deţinea direct sau prin persoane fizice sau juridice interpuse pe care le controla, mari suprafeţe de teren cu vegetaţie forestieră, unele amplasate în imediata vecinătate a DN7A, respectiv a lacului Vidra, a căror valoare a crescut exponenţial în contextul realizării proiectului privind domeniul schiabil din zona Vidra-Obârșia Lotrului”, se arată într-un comunicat de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Ca să îşi poată atinge obiectivele, Deaconeasa l-a mituit pe Bărbulescu, oferindu-i material lemnos şi materiale de construcţie, inclusiv transport şi manoperă, în valoare de peste 50.000 de lei, o cabană în vârful muntelui fiind numai bună pentru cel care a fost comisar general la Garda Naţională de Mediu (2009, 2011, 2012), director al Direcţiei Generale de Control a Biodiversităţii, Biosecurităţii şi Ariilor Protejate din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu (2010), în prezent director general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu. De altfel, perioada în care Bărbulescu a fost şef la Garda de Mediu coincide cu cea în care afaceristul vâlcean a preluat administrarea sit-ului Natura 2000 Parâng.

Afaceri în turism şi defrişări ilegale

DNA susţine că şeful de la Mediu a tras toate sforile posibile pentru ca Deaconeasa să scape de controale, să primească autorizaţii şi să îşi dezvolte afacerile aşa cum dorea, Bărbulescu fiind „pila” cea mai bună „în vederea obţinerii de către inculpatul Deaconeasa Gheorghe a unor avize de mediu necesare pentru proiectul „Dezvoltarea infrastructurii de agrement în staţiunea turistică Voineasa, Judeţul Vâlcea” şi Planul Urbanistic Zonal Definitivat – comuna Voineasa (subzona A: Muntele Mioarele – Muntele Coasta Benghi; subzona B: Muntele Puru – Muntele Zănoguța; subzona C: Muntele Miru – Obârșia Lotrului şi subzona D: Muntele Cărbunele – Muntele Ştefanu)”.

Şpaga primită de Bărbulescu l-a determinat pe acesta să îşi exercite influenţa şi la Inspectoratul Teritorial Regim Silvic şi Vânătoare Vâlcea, condus de un gorjean, „în contextul verificării efectuate de aceştia în cursul lunii februarie 2010, pentru ca eventualele sancţiuni aplicate personalului Ocolului Silvic Voineasa să fie reduse, astfel încât acesta să-l sprijine în continuare pe inculpatul Deaconeasa Gheorghe în demersurile privind exploatarea forestieră în zona Obârşia Lotrului”. De asemenea, şeful de la Garda de Mediu a tras sforile la „funcţionarii publici din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor, Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Justiţiei, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului şi Secretariatului General al Guvernului implicaţi în procedura de realizare şi avizare a notelor de fundamentare pentru proiectul de hotărâre de guvern privind scoaterea definitivă din fondul forestier naţional a unei suprafeţe de 9,919 hectare teren cu vegetaţie forestieră, în legătură cu adoptarea H.G. nr. 859/24.08.2011, pentru urgentarea şi/sau efectuarea acestor acte, de realizarea cărora era interesat inculpatul Deaconeasa Gheorghe”.

Parângul

Aşadar, nici vorbă de ilegalităţi pe care cei de la Mediu să le constate vreodată în afacerile lui Deaconeasa, asta deşi suprafaţa administrată astfel de fundaţia acestuia ajungea la 30.000 de hectare, în condiţiile în care, în paralel, bărbatul duce de ani de zile o luptă asiduă a obţine retrocedare unor suprafeţe şi mai mari de munţi. Pe pagina sa de Facebook acesta acuza obştile din Gorj că l-ar împiedica în reuşita demersurilor sale. „Sunt 28 de munţi în care străbunicul mamei deţinea 1/4 din toate suprafeţele, circa 12000 ha. Actul a fost ascuns de obştile din GJ”, scria vâlceanul pe reţeaua de socializare la începutul anului.

DNA, în schimb, spune că Parângul a ajuns să fie administrat de fundaţia lui Deaconeasa  în urma şpăgilor pe care acesta le-a dat. „Inculpatul Bărbulescu Ion Marius a pretins şi primit foloasele respective şi în calitate de reprezentant al Gărzii Naţionale de Mediu, membru desemnat în comisia de atribuire a administrării sitului Natura 2000 Parâng, constituită la nivelul Ministerului Medului şi Pădurilor, în legătură cu atribuţiile sale de serviciu, privind procedura atribuirii administrării sitului Natura 2000 Parâng fundaţiei reprezentată de inculpatul Deaconeasa Gheorghe, activitate finalizată la data de 29 martie 2011”.

Cei doi inculpaţi au primit mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile din partea Tribunalului Argeş, ancheta fiind efectuată de DNA Piteşti.

Alte dosare cu acuzaţii grave

Deaconeasa este un „client” vechi al procurorilor DNA, încă din perioada în care era şef al Ocolului Silvic Voineasa, el fiind trimis în judecată alături de alţi bărbaţi pentru un prejudiciu de peste 5 milioane de euro. Fostul şef de ocol e acuzat că a luat şpăgi pentru a accepta nişte retrocedări ilegale, suprafeţele aflate în joc fiind în aceeaşi zonă montană şi la fel de mari ca întindere. „Inculpaţii Basarabă Mircea, Deaconeasa Gheorghe, fost şef al Ocolului Silvic Voineasa şi Petrulian Mihai Dan au falsificat şi folosit copiile certificate ale mai multor înscrisuri aflate în păstrarea Arhivelor Naţionale Gorj şi Arhivelor Naţionale Vâlcea (proces verbal din 1947 şi act constitutiv din 1920), au falsificat în întregime şi au introdus în fondul arhivistic al Direcţiei Judeţene Neamţ a Arhivelor Naţionale înscrisul intitulat „Copie contract de vânzare” datat 24 februarie 1907. Inculpatul Basarabă Mircea a făcut demersuri pentru a autentifica un alt înscris, falsificat în întregime, fără ca notarii publici să cunoască adevărata natură a acestui înscris. Pentru ca inculpatul Deaconeasa Gheorghe şi îşi încalce atribuţiile de serviciu şi să nu apere interesele statului român în procedura de revendicare, în perioada 2005 – 2008, acesta a încheiat o înţelegere şi un contract de prestări servicii cu SC CONSULT TURIST COMPANY SRL, firmă reprezentată de Basarabă Mircea, în baza căreia urma să primească suma de 100 de euro pentru fiecare hectar de pădure reconstituit. În acest sens, la data de 11 noiembrie 2005, inculpatul Deaconeasa Gheorghe, în calitate de şef al Ocolului Silvic Voineasa, a emis, în numele instituţiei pe care o conducea, o adresă în care a consemnat în fals că nu deţine documente cu privire la dreptul de proprietate al statului român asupra terenurilor vizate şi că îşi retrage dreptul de revendicare a acestora deşi nu era abilitat în niciun fel să se pronunţe cu privire la acest aspect”, arată DNA.

Cel mai „greu” dosar pentru Deaconeasa este însă unul aflat deja în faza de pronunţare a unei sentinţe şi în care acesta este judecat alături de Ion Tomescu, un novăcean preşedinte al Obştii Pociovaliștea, implicat tot în retrocedări ilegale. Fostul primar şi fostul secretar de la Voineasa sunt şi ei inculpaţi şi aşteaptă acum verdictul, la fel ca şi Tomescu. „Inculpatul Tomescu Ion, preşedinte al Obştii Pociovaliştea, a prezentat la comisia locală de fond funciar Voineasa, un număr de 44 cereri de reconstituire a dreptului de proprietate, în numele unor persoane fizice, cunoscând că sunt falsificate şi, împreună cu ceilalţi trei inculpaţi, Creţan Georgeta, Deaconeasa Gheorghe şi Dobrin Gheorghe, a întocmit o anexă în mai multe variante (conţinând nume de persoane care ar fi avut drepturi în obşte) act care atesta, în mod nereal, drepturi de proprietate în muntele Mereuţu, în numele şi pentru Obştea Pociovaliştea. Toate acestea au fost făcute pentru a induce în eroare Comisia Judeţeană de Fond Funciar Vâlcea, astfel încât suprafaţa de teren forestier de 504,9 ha să fie trecută în patrimoniul Obştei Pociovaliştea, deşi cei patru inculpaţi cunoşteau că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege, respectiv Obştea nu a funcţionat anterior anului 1948 şi nu avea drepturi asupra terenurilor respective. În aceste condiţii frauduloase, în cursul anului 2005, Obştea Pociovaliştea a fost pusă în posesie. De altfel, caracterul nelegal al punerii în posesie a Obştii Pociovaliştea în muntele Mereuţu a fost constatat şi de o instanţă de judecată civilă. Prejudiciul creat statului prin deposedarea de suprafaţa forestieră menţionată se ridică la 4.819.400 lei, din care 4.361.939 lei valoarea de circulaţie a terenului şi 457.461,92 lei valoarea materialului lemnos exploatat”, arată DNA.

Vizualizări: 493

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: