Drept pierdut pentru salariaţii din trei termocentrale

Salariaţii din Termocentrala Rovinari sunt singurii care beneficiază de condiţii deosebite de muncă, în timp ce angajaţii de la termocentralele Turceni, Craiova şi Işalniţa sunt încadraţi cu condiţii normale de muncă.

Directorul de Resurse Umane din Complexul Energetic Oltenia, Sorin Olaru, recunoaşte că este o anomalie, câtă vreme salariaţii muncesc în aceleaşi condiţii. „Condiţiile deosebite de muncă se concretizează în reducerea vârstei de pensionare, beneficiază cei din activitatea minieră şi cei de la termocentrala Rovinari. Cei de la Turceni, Craiova, Işalniţa beneficiază de condiţii normale de muncă. Asta pentru că, din păcate, la vremea respectivă au fost câteva locuri de muncă unde nu s-au făcut măsurători, iar după aceea nu s-a mai putut face nimic”, a spus Sorin Olaru.

Condiţiile deosebite de muncă sunt reglementate de Legea 263 din 2010 şi sunt acordate pe perioadă determinată. Periodic se fac noi măsurători, doar că la un moment dat acestea nu au mai fost făcute la termocentralele din fostele complexuri energetice Turceni şi Craiova, iar dreptul a fost pierdut.

Şi angajaţii din carierele miniere beneficiază de condiţii deosebite de muncă, dar numai până la sfârşitul acestui an. Ultimul aviz a fost obţinut la 1 ianuarie 2016, pe o perioadă de trei ani, timp în care compania ar fi trebuit să le îmbunătăţească minerilor condiţiile de muncă. Sindicatele şi politicienii au promis demersuri pentru prelungirea acestui termen, fiind clar că nu s-au îmbunătăţit cu nimic condiţiile în carierele miniere. În Gorj sunt 7.381 de salariaţi ai Complexului Energetic Oltenia încadraţi la condiţii deosebite de muncă.

Vizualizări: 4,560

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: