Mineri concediaţi la prima abatere. Ce nu trebuie să facă!

Noul contract colectiv de muncă al Complexului Energetic Oltenia, intrat în vigoare la 1 aprilie, prevede nu doar drepturi suplimentare pentru angajaţi, ci şi obligaţii. Directorul de Resurse Umane al companiei, Sorin Olaru, a spus că noul contract prevede concedierea salariaţilor care vin băuţi la serviciu, la prima abatere.

Sorin Olaru a spus că limitele de alcoolemie sunt aceleaşi care sunt prevăzute şi în legislaţia rutieră. „Noul Contract Colectiv de Muncă aduce şi responsabilităţi. Avem o prevedere nouă din acest an. Salariaţii care au o alcoolemie de 0,4 mg/l alcool pur în aerul expirat sau 0,8 în sânge vor înceta raporturile de muncă de la prima abatere. Consumul de băuturi alcoolice sub această limită va duce la cercetări disciplinare. Dacă nu poţi să conduci un autoturism cu o astfel de alcoolemie, cu atât mai mult nu poţi să conduci un excavator, să urmăreşti o bandă”, a explicat Olaru la Tele 3.

Preşedintele Directoratului CE Oltenia, Sorin Boza, a spus în aceeaşi emisiune că multe dintre accidentele de muncă au avut loc şi pe fondul consumului de alcool. „Este inadmisibil să avem 3,2 alcoolemie în drum spre serviciu. Am avut oameni care au murit din cauza consumului de alcool. Am avut cazuri cu 1,75. Îşi pun viaţa lor în pericol, dar pun în pericol şi viaţa colegilor lor”, a spus Boza.

Companie achiziţionează periodic alcoolteste, dar este pentru prima dată când cei prinşi sub influenţa băuturilor alcoolice riscă să fie concediaţi la prima abatere.

Vizualizări: 7,520

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: