Drum județean retrocedat la Slivileşti. Circulaţia a fost blocată!

Scandal ca la ușa cortului și nervi întinși la maxim ieri pentru șoferii care au circulat pe drumul județean 673 B ce face legătura între sudul județului, prin Slivilești, spre Motru. Drumul pentru care deja niște șefi din minerit sunt judecați pentru că l-au asfaltat doar pe hârtie pare acum numai bun pentru a fi cultivat cu grâu sau porumb pentru că o porțiune din el a fost retrocedat unor pensionari care ieri l-au și blocat pentru a arăta lumii că este în proprietatea lor. Oamenii s-au ales cu dosar penal, dar cam degeaba pentru că un executor judecătoresc i-a pus în posesie, ei fiind deciși să nu lase pe nimeni să circule pe acolo.

drum_blocat_slivilesti_3Cu ranga sau cu bâta în mână, aşa au fost aşteptaţi ieri unii dintre şoferii care au trecut pe drumul plin de gropi dintre Miculeşti, comuna Ştiucani, şi municipiul Motru. Polina Popescu şi fratele său Constantin Parpală, au fost puşi în posesie de un executor judecătoresc, în baza unei sentinţe definitive date de instanţele de judecată, procesele durând vreo câţiva ani. Judecata a început în vremurile în care drumul judeţean avea un alt traseu, abătut cu circa 100 de metri de la actuala rută, devierea fiind generată de o alunecare masivă de teren. Pământul a luat-o atunci la vale, iar autoritățile și cei din minerit au decis să construiască o variantă provizorie peste niște terenuri agricole.

Procesul celor doi frați a continuat la instanțe, oamenii au avut câștig de cauză, iar instanțele au decis că ei trebuie să stăpânească în liniște și fără a fi tulburați circa 1600 de metri pătrați. Ghinion curat pentru primarul din Slivilești, Sorin Bucurescu, pentru că suprafața respectivă pică la fix pe drumul județean în zona în care a fost făcută varianta ocolitoare. Din șanț în șanț, așa au fost bătuți ieri țărușii care delimitează proprietatea, spre nemulțumirea proprietarilor, dar și a edilului Sorin Bucurescu, asta ca să nu-i mai punem la socoteală pe șoferii ce tranzitau zona ieri, la retrocedarea terenului.

Nu vor despăgubiri

drum_blocat_slivilesti_2Cea mai revoluționară persoană prezentă ieri pe drumul amintit a fost Polina Popescu, o bătrânică de 67 de ani, care, în ciuda vârstei, nu s-a dat înapoi de la nimic din ceea ce a considerat necesar pentru a-și apăra proprietatea. Avea și motive, spune ea, pentru a bloca drumul întrucât pentru pământul pe care trec mașini plătește impozite, iar de despăgubit nu e despăgubită decât cu sume mici, pe care, evident, nu le acceptă.

„E un drum abuziv făcut și o spun ca să știe toți. E abuziv. Noi trebuia să fim despăgubiți de mai mult timp, că de trei ani plătim impozit la el și nu ne alegem cu nimic. Dăm banii la Consiliul Popular și de ce să plătim. O să vedeți că o să stau aici în drum și nu o să mai las pe nimeni să treacă. O să opresc mașinile și cine trece pe aici îi iau numărul și îl dau în judecată pentru tulburare de posesie. E terenul meu, fac ce vreau cu el”, a spus bătrâna.

Sorin Bucurescu recunoaște că a avut mai multe tentative de o despăgubi pe bătrână, însă aceasta și fratele său au refuzat categoric să primească banii Primăriei Slivilești. Au considerat că suma oferită este prea mică și au cerut de fiecare dată mai mult. „Expertul a calculat că nu pot să le ofer mai mult de 8000 de lei. Dumnealor cer 30.000 de lei ori eu nu pot să dau banii ăștia pentru că după aia înfund pușcăria și nu vreau așa ceva. Nu vor să priceapă că nu le dă nimeni despăgubiri mai mari pentru terenul acesta. Nici de agricultură nu e bun pentru că e un drum și nu ai cum să cultivi grâu sau porumb pe un drum județean”, spune Bucurescu.

Dosar penal

Vreo câteva ore, în funcție de cum le-a surâs norocul, peste 20 de șoferi au fost trași pe dreapta de bătrânica din Slivilești, Paulina Popescu făcând față tuturor înjurăturilor și amenințărilor pe care le-a primit. Unii șoferi au înjurat drum_blocat_slivilesti_4pentru că plătesc taxe ca să circule pe drumuri, fie ele și pline de gropi, cum e cel de față, iar alții au încercat să-i ofere bătrânei și câte 5 lei drept taxă, numai să fie lăsați să-și continue deplasarea. Unii aveau gravide în mașini, alții transportau bătrâni la spital sau cu alte treburi, iar în blocaj a fost prins și un microbuz plin cu oameni. Nici măcar mașina cu pâine sau angajatul Romtelecom care venise să repare rețeaua în sat nu a fost lăsat să treacă.

Toți șoferii au trebuit să aștepte până când proprietara s-a lăsat înduplecată de rugămințile sau înjurăturile primite, la un moment dat în zonă venind și un echipaj de la Poliția Motru. Agenții i-au cerut pensionarei actele prin care putea dovedi că e proprietară și, din păcate pentru ea, atunci a constatat că fratele său luase hârtiile și a plecat la Motru. Evident că, în lipsa dovezilor, chiar dacă fusese acolo un executor judecătoresc și un primar, agenții nu au putut să o creadă pe cuvânt și i-au deschis bătrânei un dosar penal în care, împreună cu fratele său, este anchetată pentru că a blocat ilegal drumul. Riscă până la doi ani de pușcărie sau o amendă, dar nu se teme. E convinsă că are dreptatea de partea sa și, ca urmare, azi promite că vine și blochează din nou drumul, așa că aviz șoferilor care circulă prin zonă.

Vizualizări: 241

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: