Locuinţele ANL din Târgu Jiu, scoase la vânzare în cel mult două luni

Chiriaşii locuinţelor din blocurile tip ANL din municipiul Târgu Jiu vor putea să le cumpere în doar câteva luni. Consiliul local a avizat luni noul regulament de vânzare a locuinţelor, dar şi modelul cadru al contractului de vânzare - cumpărare. Conform autorităţilor locale, procedurile de intabulare sunt în curs de finalizare.

Este vorba de vânzarea a circa 175 de locuinţe tip ANL din Târgu Jiu, din diferite zone ale municipiului. Locuinţele pentru tineri vor fi vândute solicitanţilor dacă îndeplinesc două condiţii: ca titularii contractului de închiriere şi membrii acestuia să nu deţină o altă locuinţă în proprietate, iar venitul mediu brut pe membru de familie, la data vânzării, să nu depăşească cu 100% salariul mediu brut pe economie.

Consilierii locali au aprobat ieri regulamentul de vânzare şi modelul cadru al contractului de vânzare - cumpărare. Practic, regulamentul a fost reactualizat datorită intrării în vigoare a noului Cod Civil. „Iată că intrăm în linie dreaptă şi, în cel mai scurt timp, cei care doresc să-şi cumpere locuinţele tip ANL vor avea această posibilitate. Urmează bineînţeles să fie stabilit preţul pentru fiecare bloc şi fiecare unitate locuibilă, pentru că vor exista diferenţe. Noi trebuie să urgentăm această vânzare pentru că, în funcţie de banii pe care îi va încasa Compania Naţională de Investiţii, vom putea demara alte proiecte, alte programe, pentru a se construi, tot în Narciselor, alte locuinţe tip ANL. Sunt depuse cereri la societatea Edilitara şi sunt sigur că după ce s-a aprobat în şedinţa de consiliu local vom avea foarte multe solicitări”, a declarat Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu Jiu.

Formula de calcul

Conform regulamentului de vânzare a locuinţelor, valoarea de vânzare a locuinţei se calculează de către SC Edilitara, se aprobă de către autorităţile locale şi reprezintă valoarea de înlocuire pe metru pătrat multiplicată cu suprafaţa construită efectivă, inclusiv cotele indivize, diminuată cu amortizarea calculată de la data punerii în funcţiune a locuinţei până la data vânzării acesteia.  Valoarea de înlocuire pe metru pătrat se stabileşte anual prin ordin al ministrului dezvoltării regionale şi administraţiei publice. Preţul de vânzare al locuinţei se achită integral la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare din surse proprii ale solicitantului sau din credite bancare. Preţul de vânzare final este dat de valoarea de vânzare la care se adaugă comisionul de 1% din valoarea de vânzare a unităţii prin care se efectuează vânzarea.

Procedurile, în curs de finalizare

Autorităţile locale spun că procedurile de intabulare sunt în curs de finalizare şi că, începând cu luna mai, se va putea trece la cumpărarea imobilelor. „Sunt câţiva paşi care trebuiesc făcuţi, de care trebuie să ţinem foarte serios cont pentru ca să poată fi scoase corect locuinţele ANL la vânzare: cadastrarea care s-a făcut,  dezmembrământul şi apartamentarea care urmează şi după aceea stabilirea suprafeţelor pentru fiecare apartament în parte şi a preţului final pentru fiecare unitate locativă. În circa 2 luni cred că vor fi gata toate aceste proceduri. Este vorba de 175 de locuinţe, în zonele Abator, Plopilor, Debarcader, Dacia”, a precizat Aurel Popescu, viceprimarul municipiului Târgu Jiu. 

Vizualizări: 244

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: