Un gorjean şi-a distrus solariile din cauza sancţiunilor APIA

O familie de gorjeni şi-a investit agoniseala de o viaţă în amenajarea unor solarii de legume. După aproape doi ani de legumicultură, tocmai când se aşteptau să culeagă roadele muncii lor, proprietarii au fost nevoiţi să-şi distrugă singuri solariile din cauza sancţiunilor APIA. Întrucât singurele venituri ale familiei erau cele obţinute din agricultură, oamenii s-au reorientat spre cultivarea căpşunilor, mai ales că trebuie să-şi ţină cei doi copii în facultate.

Alexandru şi Rozeta Luţan din Bumbeşti Piţic au achiziţionat un teren lângă casă, iar în urmă cu aproximativ doi ani şi-am amenajat solarii de legume pe o suprafaţă de aproximativ 800 de metri pătraţi. După doi ani de muncă, afacerea s-a dus pe apa sâmbetei. Din cauza sancţiunilor APIA, Alexandru Luţan şi-a dărâmat singur solariile. „Noi am cumpărat terenul de la cineva şi am investit circa 15.000 de lei numai în solarii. Am realizat o staţie de captare a apei şi ieşeam la piaţă cu legumele. Anul trecut însă am avut control cu teledetecţia de la APIA, iar din satelit s-a văzut că eu aveam solariile pe un teren care la APIA figura ca fiind nearabil. Dacă tot am cumpărat terenul, m-am gândit că e lângă casă şi este păcat să-l las aşa. Am fost sancţionat de APIA cu 2000 de lei şi a trebuit să-mi dărâm solariile. Am pierdut toţi banii investiţi când speram să facem şi noi ceva”, a declarat Alexandru Luţan.

solarii

Gorjeanul este dezamăgit din cauză că agricultorii nu sunt ajutaţi de stat. „Dacă vrei să faci agricultură nimeni nu te ajută cu nimic, decât cu impozite şi taxe peste taxe. Pentru legume nu se dau nici un fel de subvenţii. În plus, preţurile de pe piaţă sunt foarte mici. Noi cumpăram firul de răsad de roşii cu un leu, iar când a fost să le vindem, într-o vară, a trebuit să le dăm cu un leu/kilogram. Chiar şi aşa mergeam la piaţă, la Novaci, cu 500 de kilograme de roşii şi mă întorceam înapoi cu vreo 200 de kilograme”, a precizat Alexandru Luţan.

Căpşunile au luat locul legumelor

După ce au eşuat în legumicultură, Alexandru Luţan împreună cu soţia sa se ocupă acum de cultivarea căpşunilor. Oamenii speră să-şi poată ţine copiii în facultate. „Nu mai ştim ce să facem, cu ce să ne ocupăm. Ne place munca, dar vrem să avem şi beneficii. Singurele noastre venituri sunt cele din agricultură. Soţia nu are serviciu şi avem doi copii de ţinut în şcoală, fata este studentă la Medicină la Craiova în anul III, iar băiatul este student în anul I la Bucureşti. Ne trebuie bani să-i ţinem în şcoală. Sperăm să facem treabă cu căpşunile. Deşi aveam căpşuni pe o suprafaţă de 2200 de metri pătraţi, acum am mai pus altele şi în locul fostelor solarii. Toate sunt pe folie, cu instalaţie de picurare”, a mai menţionat Alexandru Luţan.        

PENALIZĂRI

Potrivit conducerii APIA Gorj, agricultorii sunt sancţionaţi în condiţiile în care nu respectă categoria de folosinţă a terenului. „Comuna Bumbeşti Piţic este o zonă cu agromediu. Este posibil ca agricultorul să fi bifat pachetul pentru subvenţie pe agromediu, pentru pajişti permanente, păşuni şi fâneţe, iar în urma teledetecţiei să se fi constat că există solarii pe terenul respectiv. În condiţiile în care fermierii nu păstrează categoria de folosinţă a terenului primesc penalizări. De asemenea, există posibilitatea ca solariile să fi fost amenajate în afara blocului fizic agricol”, a declarat Constantin Negrea, directorul APIA Gorj.

Vizualizări: 673

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: