Săracii Rovinariului, lăsaţi fără locuinţe şi fără copii

Starea de sărăcie în care au ajuns mai bine de 20 de familii din Rovinari i-a adus pe acești oameni în stradă, la propriu, după ce, de vinerea trecută, au fost dați afară din garsonierele în care locuiau, datoriile acumulate la utilități fiind uriașe. Autoritățile vor acum să îi ducă pe copiii acestora în centre de plasament fie și pentru perioade scurte de timp, însă amărâții rămași sub cerul liber nici nu vor să audă de așa ceva, amenințând cu proteste și chiar cu gesturi sinucigașe dacă se întâmplă așa ceva.

Cel puțin 20 de familii au rămas pe drumuri după ce proprietarul blocului în care locuiau le-a spus vinerea trecută că nu mai poate găzdui în garsonierele sale oameni care au datorii foarte mari. Chiriașii, care trăiesc de pe azi pe mâine din alocațiile copiilor, au fost scoși în stradă, iar acum se plâng de facturile prea mari care le vin, în condițiile în care nu au bani să plătească nici dacă ar fi tarifați în condiții decente. „De noi își bat joc pur și simplu. Ne-au pus câte un milion de lei vechi pe cap de membru de familie, iar eu, care am mulți copii, am primit să plătesc 9 milioane de lei într-o lună la apă. Păi de unde să dau eu atâția bani și unde am consumat atâta apă? E un contor la intrare pentru tot blocul, iar în bloc țevile sunt sparte, curge de s-a făcut lac acolo, iar nouă ne cer banii. Ei nu se gândesc că nu ai cum să ajungi să ai datorii de 100 de milioane în câteva luni? Cine crede că va plăti vreodată banii ăștia?!”, întreba ieri, retoric, evident, unul dintre chiriașii dați afară.

Problema copiilor

De vineri noapte încoace, oamenii stau sub cerul liber, în fața blocului în care mai intră și mai ațipesc prin vreo cameră liberă. Au făcut un foc din haine și obiecte de mobilier și acolo se încălzesc, strada fiind noua lor casă, iar de luni nu și-au mai lăsat copiii să meargă la școală, asta în cazul în care cei mici se duceau și înainte. Părinții au aflat că Direcția pentru Protecția Copilului vrea să vină să le ia obligatoriu copiii și să-i ducă în centre de plasament, iar pentru a arăta că se opun ieri au mers la primarul Dorin Filip și i-au cerut să îi ajute, edilul fiind exasperat de tonul folosit la adresa sa.

evacuati_rovinari_3

„Pentru o perioadă limitată, până se încălzește, mama și copilul merg la un centru de plasament”, a anunțat primarul după o ședință avută la Prefectură cu mai marii județului, lucru pe care însă părinții nu l-au acceptat sub nicio formă. „Nu lăsăm copiii la școală sub nicio formă. Nici cu noi aici lângă foc nu-i ținem, dar nici să-i ia ei nu-i lăsăm. Să vină și să ni-i ia acum după ce am că muncit ca să-i creștem? Nu am cerșit, am  muncit pe unde am putut ca să ni-i creștem și acum să rămânem fără ei? Nici vorbă”, a spus una dintre mamele revoltate, venită la întâlnirea cu Dorin Filip.

Amenințări și decizii

Direcția pentru Protecția Copilului Gorj și-a trimis ieri reprezentații la Rovinari pentru a fi făcute anchete sociale, azi urmând să se decidă, cel mai probabil, dacă e cazul ca minorii să fie duși în centre de plasament. Situația de acolo e bine cunoscută de directorul Dumitru Cotruna, acesta fiind înainte de a ocupa postul de conducere la Protecția Copilului șef cu asistența socială la Primăria Rovinari. Luni seara a mers la cei rămași sub cerul liber și a discutat cu ei despre problemele pe care le au.„Seara, la ora 22.00, când am ajuns eu acasă, am mers acolo și i-am găsit în jurul unui foc făcut în fața blocului. Nu era nici un copil în zonă, dar este evident că acești părinți nu au condiții pentru a-i crește în condiții optime. Facem anchetele sociale și apoi decidem ce măsuri trebuie să luăm”, a spus Cotruna.

Vestea că ar putea rămâne fără copii i-a supărat pe sărmanii din Rovinari mai mult decât faptul că nu mai au un acoperiș deasupra capului. Oamenii spun că primesc mâncare de la o biserică din localitate, de altă religie decât cea ortodoxă. „Dacă statul vrea copii nu are decât să-și facă, nu să-i ia pe ai mei. Să ne cheme că le facem noi, dacă au nevoie, dacă nu, să ni-i lase că ne pricepem noi să ni-i creștem. Nu au murit de frig până acum, nu vor muri nici de acum încolo. Dacă se ating de ei o să vedeți că ne punem benzină pe noi și ne dăm foc sau o să ne aruncăm de pe blocuri, că nu mai avem ce pierde”, spunea unul dintre bărbații veniți la Dorin Filip. Edilul le-a comunicat însă celor strânși la Primăria Rovinari că, probabil, și dacă dau în scris că își asumă orice consecință asupra faptului că își țin copiii în frig și înfometați nu vor scăpa de decizia pe care o vor lua cei de la Protecția Copilului. Cei mici ar putea fi ridicați chiar cu ajutorul polițiștilor, în cazul în care părinții se opun, motiv pentru care, dacă se ajunge la așa ceva, ziua de azi va fi una tensionată la Rovinari.

Blocul a fost debranşat de la utilităţi

Asistentul social al Primăriei Rovinari a explicat că este un bloc privat. ”Nu este vorba de familii evacuate. E vorba de familii rău-platnice care au rămas fără curent electric și fără sursă de încălzire. Au stat lângă bloc să se  încălzească la foc pentru că nu au avut unde să stea. Era mai cald afară decât în locuințe. Noi nu avem nicio legătură pentru că sunt locuințe private”, a declarat Daniel Cincă.

Constantin Podaru, administratorul public al Primăriei Rovinari, spune că problema este foarte gravă și se caută soluții. „Așa cum erau obișnuite cu primăria, aceste familii nu au plătit curentul, la rândul său administratorul nu a achitat facturile și blocul a fost debranșat. Noi sperăm să rezolvăm problema, dar nu știm cum, pentru că provin dintr-o categorie socială cu probleme. Ei știu că au doar drepturi, obligații nu”, a precizat Constantin Podaru, administratorul public al orașului Rovinari.

Vizualizări: 185

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: