Dulceață de caise la tigaie

E vremea în care pieţele abundă de caise, galben-portocalii şi foarte zemoase, numai bune de pregătit o dulceaţă delicioasă pentru iarnă.

Dacă vreţi o culoare galben aurie atunci coaja caiselor trebuie îndepărtată pentru că se va închide la culoare după fierbere.

Dacă aveţi caise coapte bine, coaja se va îndepărta foarte uşor. Îndepărtati sâmburele, iar apoi strângeţi puţin jumătatea de caisă rămasă, ţinând-o de coajă. Veţi rămâne cu coaja  în mână.

Ingrediente:

-1 kg de caise;

-1 kg de zahăr;          

-2-3 linguri de suc de lămâie (sau 5 g de sare de lămâie);

-4 linguri de apă;

Mod de preparare:

Spălați foarte bine borcanele și capacele. Ca să sterilizați borcanele, turnați câte 40-50 ml de apă în ele și încălziți-le timp de 8-10 minute în cuptorul cu microunde. Apoi vărsați apa din ele și lăsați-le să se scurgă pe un prosop curat.

Acoperiți capacele cu apă și clocotiți-le timp de 5 minute, după care lăsați-le să se scurgă pe prosopul curat.

Spălați și uscați caisele. Divizați-le în jumătăți, îndepărtându-le sâmburii.

Turnați 4 linguri de apă într-o tigaie încăpătoare. Adăugați caisele pregătite și aduceți-le până la punctul de fierbere, pe foc mare. Apoi fierbeți-le pe parcursul a 5 minute, pe foc mic-moderat, fără să le amestecați (doar cât să vă asigurați că nu s-au lipit de fundul tigăii).

Turnați sucul de lămâie și adăugați treptat (în 3 porții) zahărul în caisele fierbinți, amestecând de fiecare dată până la omogenizare (cu grijă, ca să nu striviți fructele). Pentru ca dulceața să ajungă mai repede la punctul de fierbere, puteți să măriți focul. După ce veți încorpora tot zahărul și dulceața va da în clocot, fierbeți-o timp de încă 8-10 minute pe foc mic-moderat. Nu trebuie să îndepărtați spuma formată pe suprafața ei. Apoi transferați-o într-un bol curat și uscat. Lăsați-o să se răcească complet, amestecându-o o dată la 10-15 minute (astfel toată spuma va dispărea). Procedând similar, puteți să pregătiți mai multe porții de dulceață și să le adunați în același bol pentru răcire.

Transferați dulceața rece în borcanele sterilizate, închizându-le ermetic cu capacele sterilizate. Puneți dulceața la locul de păstrare care poate fi un loc răcoros.

Vizualizări: 941

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: