Grupul 5 al Termocentralei Rovinari, scos din uz

CE Oltenia va scoate din uz grupul nr.5 de 330 MW de la Termocentrala din Rovinari, rămânând în funcţiune doar grupurile 3, 4 şi 6. Grupul nu este conform cu normele de mediu, depăşind cantităţile de noxe emise în aer, iar Comisia Europeană (CE ) a impus măsuri.

Administraţia complexului s-a conformat şi vrea să reabiliteze şi să modernizeze grupul 5 al termocentralei, târziu ce e drept, asta pentru că deja trebuia să fie conform. CE Oltenia a solicitat avizele de mediu pentru a efectua aceste lucrări. „Grupul 5 trebuie să se conformeze tratatului de aderare. Urmează să înceteze activitatea în perioada aceasta, pentru că a fost trecut pe un program de iarnă prin hotărâre de Guvern şi să intre în reabilitare şi modernizare, în sensul de a atinge valorile limită prevăzute de directivele europene. Se vor face lucrări pe parte de electrofiltre, respectiv parte de desprăfuire, se vor face lucrări pe parte de desulfurare, adică instalaţia este deja în lucru şi se va face cuplarea după ce modernizează electrofiltrele. Urmează partea de denoxare, respectiv atingerea valorilor la oxizi de azot, conform directivei”, a declarat Nicolae Giorgi, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj.

Conform proiectului, lucrările vor trebui efectuate în 57 de luni. Adică, până în 2020. Deocamdată nu se mai vorbeşte nimic de grupul de 600MW pe care administraţia CE Oltenia voia să-l ridice în parteneriat public-privat cu investitori chinezi pe amplasamentul grupurilor 1 şi 2 dezafectate după 1990. Reprezentanţi APM Gorj spun că noile reglementări ale CE sunt mult mai drastice de anul viitor, grupurile vor trebui să fie mai ecologice. „De anul trecut a intrat în vigoare legea 278, care transpune directiva privind emisiile industriale, şi pentru ce se construieşte acum şi se pune în funcţiune după data de 1 ianuarie 2016 valorile limită sunt mai restrictive decât cele de acum. Dacă grupurile actuale au redus emisiile de sulf de la 5000 la 200, din 2016 vor trebui reduse la 150 de mg pe mc”, a mai spus directorul APM Gorj. 

Vizualizări: 165

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: