Dumnezeu, doctorii sau Sfântul Noroc

Îmi pare rău de oamenii care-și descoperă boli incurabile. Pe lângă că-mi pare rău că-s bolnavi, îmi pare rău de ei și că-s proști (când sunt). Invariabil, oamenii care dezvoltă diferite tipuri de cancer (să zicem) se întorc către Dumnezeu. Își pun speranțele în el de parcă Dumnezeu, presupunând că basmele ar fi adevărate și ar exista, n-are altă treabă decât să le facă lor tratament. Ca-n bancul ăla, adaptat. ”Doamne, scapă-mă, rogu-Te, de cancer”. Și Dumnezeu, ridicând din umeri și scărpinându-se-n aură: ”Bă, eu te scap, dar poate mă ajuți și tu un pic făcând niște chimioterapie”. Asta e cel mai nasol. Când te încrezi atât de tare în Dumnezeu (sau în alți vraci alternativi) încât nu te mai duci la doctor. Ceea ce e rău, foarte rău. Când ești bolnav, chestie demonstrată, cel mai mult te pot ajuta medicii. Dumnezeu, conform contractului, nu-și asumă decât ajutorul post mortem, când s-ar putea să nu te mai intereseze așa tare. Chiar așa, de ce ți-ar lua Dumnezeu cancerul- Nu tot el ți l-a dat- Sau, nu-mi spune, Dumnezeu n-a avut nici un rol în începutul bolii- N-a fost el. Și nici n-a fost pe fază când te-ai îmbolnăvit. Ai avut ghinion!

Medicina nu vindecă bolile incurabile, de obicei. Că mno, de aia le zice așa, incurabile. Dar câteodată se mai rezolvă. De ce uneori tratamentul funcționează și alte ori nu- Medicii nu știu să ne spună treaba asta. Unii îi spun Dumnezeu. Alții îi zic noroc chior. Bulan. Baftă. Șansă. Eu acum nu spun să credeți în Noroc în loc să credeți în Dumnezeu. Spun doar că ar fi o variantă mai low cost. Gândiți-vă, fără bani la cutia milei, fără benzină de pus până la biserică, fără bani băgați în Fervex și Coldrex când răciți noaptea la coadă la moaște, etc. Și singurul preot al Norocului de pe teritoriul României este Andrei Duban. Te duci la Andrei Duban și el te rezolvă. Nici nu-ți cere bani, va trebui doar să stai juma de oră cu el, cât îți spune zece bancuri. Și gata, ți-a preluat cererea și o trimite înspre aprobare șefului său, Norocul. Cred că Duban ar putea să efectueze și slujbe de căsătorii, botezuri și înmormântări. Din nou, mult mai ieftin decât preoții. Și cu bancuri ceva mai noi, doar de vreo 30-40 de ani vechime. Nu ca poantele popilor, aceleași de 2000 de ani.

Când ești bolnav grav, Dumnezeu și Norocul te ajută, dar nu decisiv. Te ajută cam cum te ajută aerodinamica mașinii atunci când rămâi fără benzină. Teoretic biata mașină străpunge aerul mai ușor, dar tot degeaba, dacă n-o împingi nițel. Așa că, dacă rămâneți fără benzină, mergeți la doctor, poate chiar la mai mulți, și rugați-i să pună osul la împins.

Vizualizări: 141

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: