După italianul Bianco, un rovinarean reţinut degeaba de poliţişti?

Nu a plecat niciodată din ţară, munceşte din greu prin Rovinari şi, cu toate acestea a ajuns să fie nevoit acum să accepte cererea francezilor de a fi extrădat doar pentru a demonstra la faţa locului că nu are nicio treabă cu violul de care este acuzat. Adrian Apostol are acum probleme cu justiţia din motive neclare, la fel ca şi în cazul italianului Pierpaolo Bianco, ridicat şi el de mascaţi pentru a fi extrădat, deşi omul este şi acum la Târgu Jiu pentru că tot o greşeală judiciară l-a adus şi pe el în atenţia opiniei publice.

Adrian Apostol are 26 de ani şi a fost săltat de poliţiştii gorjeni de acasă joia trecută, în baza mandatului european, deşi familia acestuia spune că el nu a fost niciodată în Franţa. Nicolae Apostol, tatăl lui Adrian, declară că băiatul lui a lucrat mereu la un magazin situat în apropierea Poliţiei din Rovinari şi că nu avea cum să comită faptele din Franţa. Bărbatul afirmă că, în ciuda acestei situaţii, Adrian Apostol este în arestul IPJ Dolj pentru a fi prezentat ieri la Curtea de Apel Craiova, unde o instanţă urma să decidă dacă emite mandat de arestare preventivă pe numele acestuia sau nu. "Băiatul meu nu avea cum să comită violul acela şi toate nenorocirile de care este acuzat pentru că el nu a plecat din ţară. Nici nu ştie unde este Franţa pe hartă şi ei vin şi îl acuză de toate relele. Au venit poliţiştii acasă, l-au săltat ca pe cel mai mare infractor. Nu au avut probe, dovezi ceva, nimic. L-au întrebat dacă el este Apostol, el le-a zis că el este, l-au chemat jos că ar avea o treabă cu el şi duşi au fost. Mie nu mi-au dat voie să mă bag pentru că cică el e major. Nu am mai avut ce să fac. Acum toată lumea ştie la Rovinari că el a muncit la magazinul unde era angajat şi nici vorbă să fi plecat în afară vreodată", spunea ieri tatăl băiatului.

N-a lipsit de la magazin nicio zi

Liviu Zaharia este patronul magazinului la care Adrian a lucrat până când poliţiştii l-au săltat şi l-au dus după gratii. Magazinul e la nici o sută de metri de sediul Poliţiei Rovinari, iar într-un oraş "mare" ca Rovinariul este evident că toată lumea se ştie cu toată lumea, deci inclusiv poliţiştii l-au văzut pe Adrian la muncă. "I-am făcut carte de muncă, pentru că el nu vroia, şi uite că acum îi prinde bine pentru că e pontat acolo prezent în fiecare zi de muncă şi el e un băiat harnic, silitor, nu a chiulit. Toţi pescarii din oraş, inclusiv poliţiştii, că şi ei dau la baltă, îl cunosc şi vin şi acum şi mă întreabă despre el pentru că el ştia toate chichiţele acestea pescăreşti şi se pricepea să îi ajute cu sfaturi. Viol în Franţa nu avea cum să facă pentru că el a fost aici mereu. Nu a lipsit o zi de la muncă, avem state de plată, condici de prezenţă, facturi fiscale pe care el le-a emis sau le-a semnat chiar în zilele acelea din septembrie când zic francezii că ar fi fost la ei şi ar fi făcut grozăviile alea. Nu are cum să fie Adrian, poate doar dacă a făcut un viol telepatic", afirmă patronul din Rovinari.

A candidat la alegerile locale

Adrian Apostol practică sporturile şi este un karatist premiat cu medalii şi diplome inclusiv în toamna anului trecut. Prietenii săi se declară uimiţi că a putut fi acuzat de aşa ceva. "Eu pot să aduc 100.000 de martori că el nu a plecat din ţară, că a fost la magazin şi că şi-a văzut de treaba lui şi de antrenamente. A fost cu mine la competiţii, ne-am antrenat amândoi, nici gând să fi fost el la Bordeaux şi să violeze vre franţuzoaică pe acolo. Sunt nişte aberaţii chestiile astea, dar de care, uite, el trebuie să tragă pentru a-şi dovedi nevinovăţia. Păi am vorbit chiar şi cu poliţişti din Rovinari care cumpărau de la el de la magazin şi care mi-au recunoscut mie, în particular, că l-au văzut tot timpul la muncă şi că nu a fost plecat din ţară, dar că nu au ce face, dacă e un mandat pe numele lui şi francezii îl acuză de faptele alea", afirmă un prieten al lui Adrian. Cel mai interesant lucru este acela că tânărul a dorit vara trecută să devină consilier local. Patronul lui este şef la Uniunea Popular Creştină a lui Ioan Talpeş şi aşa a ajuns în iunie 2008 să fie candidat la postul de consilier local. Ca dovadă, un afiş electoral atârnă încă pe un zid din apropierea pieţei oraşului, trecerea iernii nedistrugându-l complet.

Poliţiştii se apără

Purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj, inspector Daniel Tică, afirmă că poliţiştii care l-au arestat pe Adrian Apostol nu au făcut decât să execute un mandat european de arestare emis pe numele lui de autorităţile franceze. Conform lui Tică, instanţa de la Curtea de Apel Craiova este cea în măsură să analizeze probele şi dovezile pentru arestarea sau punerea în libertate a tânărului. "Nu se fac verificări în asemenea situaţii. Instituţia noastră primeşte un mandat de arestare preventivă, iar noi avem obligaţia să identificăm persoana în cauză şi s-o însoţim până la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel, cea care este în măsură să decidă dacă privează de libertate acea persoană sau dacă o extrădează ori nu", afirmă Tică.

Adrian Apostol va ajunge însă acum în Franţa pentru că ieri, la Curtea de Apel Craiova, oricât de nevinovat au spus rudele lui că este, tânărul a cerut să fie extrădat pentru a-şi pleda nevinovăţia în faţa autorităţilor franceze. Cu ocazia asta mai iese şi el din ţară, mai vede cum e prin Europa şi poate chiar îi convinge pe francezi că el era la Rovinari atunci când altcineva s-a dat drept el pentru că, în cele din urmă, altă explicaţie nu există. Rudele spun că Adrian şi-ar fi pierdut cartea de identitate cu câţiva ani în urmă, fapt care i-ar fi putut permite unei persoane rău intenţionate să îi falsifice actul, să comită un viol şi să le spună francezilor că este Apostol din Rovinari.

Italianul e şi el nevinovat

Pierpaolo Bianco este şi el victima erorilor judiciare. Condiţiile în care a fost săltat de pe stradă, în centrul oraşului, şi băgat după gratii nu au fost pe deplin lămurite, singurele explicaţii pentru faptul că el nu a mai ajuns la Roma constând în unele încurcături pe care italienii le-ar fi făcut. Aceştia au uitat să îi şteargă mandatul din baza de date şi deşi Bianco nu ar mai fi avut probleme cu justiţia  din ţara asa, a ajuns acum să aibă probleme la Târgu Jiu. Bărbatul vrea să ceară daune autorităţilor care l-au ridicat de pe stradă ca pe ultimul macaronar, cel mai probabil la o legitimare normală acesta putând fi reţinut cu mai multă politeţe.

Vizualizări: 118

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: