Durerea sterilizării câinilor, simţită la buzunar de municipalitate

Peste 200 de câini fără stăpân de la centrul canin Târgu Jiu vor fi sterilizaţi de către medicul veterinar angajat de primărie în acest scop. După sterilizare, târgujienii sunt aşteptaţi la padoc dacă vor să adopte un câine. Campania de sterilizare este una destul de costisitoare fiind cheltuiţi în medie cam 50 de lei pentru un singur mascul.

Şeful centrului canin, medicul veterinar Cristian Petcu, speră ca în urma acestei campanii cât mai mulţi târgujieni să adopte câinii fără stăpân. Acesta a început deja sterilizarea celor 120 de masculi. Numărul femelelor adăpostite în centru este unul mai mare, 140, însă cele bătrâne, care nu mai pot face pui, nu vor fi supuse unei astfel de operaţii. Câţiva dintre maidanezii de la padoc au fost identificaţi ca fiind bolnavi de râie. „Legat de această campania de sterilizare noi am vrea să comunicăm cât mai mult cu oamenii, să vină dacă vor să adopte un câine sterilizat, ştiu că este greu dar îi aşteptăm cu drag la centrul canin”, a declarat Cristian Petcu, medic veterinar.

Cei 260 de câini fără stăpân, ce se află la momentul actual la centrul canin, vor fi supuşi unei intervenţii deloc dureroase dar destul de costisitoare, potrivit medicului Cristian Petcu. „Intervenţia nu este deloc dureroasă, se face o anestezie generală, câinele nu simte absolut nimic deci nu este dureros şi nici traumatizant absolut deloc. Astfel de operaţii sunt destul de costisitoare, materialele necesare fiind foarte scumpe mai ales în cazul femelelor. „Materialele sunt destul de scumpe, vă dau un exemplu, un fir resorbabil, un acid poliglicoric, costă în jur de 140 de euro 30 de metri care ajung cam la 20 de femele, depinde cât de mare este operaţia. Oricum la noi este mult mai ieftin decât la cabinetele veterinare unde o astfel de operaţie ajunge şi la 200 de lei pentru un câine”, a declarat Cristian Petcu.

După această campanie de sterilizare, şeful padocului împreună cu directorul Edilitara Public, Alexandru Zaharia, vor iniţia o acţiune prin care ar putea steriliza câinii cu stăpân la cererea acestora. „O să fac o propunere domnului director Zaharia să încercăm să practicăm şi noi sterilizări la cetăţenii care vor să facă acest lucru. În acest mod poate fi şi o sursă de autofinanţare”, a declarat Cristian Petcu. 

Vizualizări: 127

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: