E greu să iei lucrurile uşor

Trăim vremuri încâlcite, dragii mei Watsoni, în care e tot mai greu să fii neutru şi echidistant. Şi încă şi mai greu ca neutralitatea şi echidistanţa să-ţi fie acceptate de către terţi. Orice poziţie ai adopta, la un moment dat vei fi acuzat de părtinire. Se întâmplă în presă, unde jurnaliştii neatârnaţi, practic, nu mai există, pentru că trebuie să-i plătească cineva, iar acel cineva devine astfel intangibil. Se întâmplă în politică, unde fără susţinerea (fie ea şi din umbră, vezi Oprescu) a unui partid potent, eşti sortit pieirii. Se întâmplă peste tot şi se întâmplă de secole. Traian Băsescu avea pe undeva dreptate când a spus că regele Mihai a fost slugă la ruşi. Sigur, s-a exprimat inacceptabil de dur, dar într-adevăr regele Mihai a dat ţara pe mâna ruşilor, e un fapt istoric. Dar nu poţi să nu te întrebi: care erau alternativele- Că Elveţia era departe, iar noi nu prea aveam de ales decât între două tabere. Măcar ca oportunism, şi tot am făcut bine că i-am ales pe câştigători. O întoarcere a armelor, fie ea şi cam târzie, a fost oricum de preferat adoptării unui cod al onoarei şi păstrării alianţei pe care Antonescu o făcuse cu naziştii. Chiar aşa, mă întreb dacă domnul Băsescu ar fi fost mai fericit în cazul în care Mihai era slugă la Hitler. Şi apropo de subiect, prima luare de poziţie a PDL-ului, cea în care a respins propunerea cu discursul regelui în Parlament, a fost o gafă de copii mici care vor să facă pe plac părintelui.

Dacă tot am ajuns la nazişti şi legionari versus comunişti şi evrei, trebuie spus că aceleaşi complicaţii în abordarea sinceră şi directă a problemelor le întâmpini când vorbeşti despre oameni. Nu mai poţi să spui de un ţigan că e hoţ, că gata, îl discriminezi. Nu mai poţi să spui de un negru că pute sau de un evreu că e zgârcit. În curând, nu vei mai putea înjura de mamă un caucazian, că vei fi acuzat de discriminare.

În drumul lor către demnitate (dacă într-acolo se îndreaptă), oamenii trebuie mai întâi să se relaxeze şi să privească lucrurile cu mai mult umor şi mai puţină încrâncenare.

Vizualizări: 120

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: