E liniște în Gorj: „S-au tăiat ca orbii, țâșnea sângele din ei”

„S-au tăiat ca orbii, țâșnea sângele din ei”, „Vor să ia de la oameni taxă de protecție”, „Eram cu logodnica pe stradă și ne-au agresat”, „Eram cu fetița de șapte luni, au venit să mă provoace, mă scuipa”, „Plătește oameni sa ne dea foc la case”, „Oameni puși de el mi-au desfăcut șuruburile la roată ca să mă răstorn”, „Mi-au aruncat un cocktail Molotov în curte chiar în noaptea nunții mele, am dus înregistrarea la poliție” – sunt doar câteva din relatările presei locale legate de incidentele care au loc la Bumbești-Jiu, județul Gorj. Cel mai recent incident a fost duminică, 3 septembrie. Poliția ne dă asigurări, ca de fiecare dată, că se fac cercetări amănunțite.

Alexandru Nicolae Dumbrăvea ne-a sunat duminică la redacție, pentru a semnala un incident care a avut loc în Bumbești Jiu. Acesta susține că era cu logodnica lui prin centrul orașului, când a fost atacat din senin de Mădălin Lăcătușu. „Este o gașcă, ei vor să terorizeze orașul. Sunt aceiași care au aruncat cu sticle incendiare în casa amicului meu, în noaptea nunții lui. Am sunat la 112. Văd că poliția vorbește amical cu ei, cei care m-au atacat spun că am vrut să scot cuțitul la ei, deși eu căutam după telefon să sun la poliție”, a fost relatarea lui Dumbrăvea.

Luni ne-a vizitat la redacție Mădălin Lăcătușu, care ne-a spus o cu totul altă variantă a poveștii. Lăcătușu a depus și el plângere la poliție, după același incident. Lăcătușu susține că el a fost cel atacat. „Eram singur, mergeam la farmacie să-mi iau medicamente pentru stomac, el s-a luat de mine și m-a atacat cu un cuțit care era în poșeta femeii. Mi-a rupt tricoul. Am depus plângere, am zece martori, băieții care erau la casa de pariuri din apropiere”, a spus Lăcătușu.

În replică, Dumbrăvea spune că a scos telefonul din geantă, nu cuțitul. „Nu este adevărat, nu am avut cuțit. Am scos telefonul să sun la 112. Aveam doar umbrelele, că ploua. Noi mergeam la ziua unei rude. Sunt sigur că se vede pe camerele de supraveghere că eu am fost atacat. Poliția poate să afle adevărul dacă vrea”, a spus Dumbrăvea.

Incidentul din februarie, cel mai grav

Dacă acest incident ar fi unul izolat, aproape că nu ar face subiectul unei știri. Dar, de cel puțin un an, apar în presă incidente, unele foarte grave, având protagoniști din Bumbești Jiu. De fiecare dată, cei implicați spun să sunt victimele unor grupări. Dacă punem cap la cap acuzațiile tuturor, putem trage concluzia că sunt două grupări infracționale, doar că fiecare vede asta doar în tabăra celuilalt.

Primul incident semnalat de presă a fost în noiembrie anul trecut. Ion (Bobi) Ianăș era atunci acuzat că a tocmit pe cineva să zgârie cu o cheie mașinile lui Adrian Motorga și Gigi Ștefănescu. Acesta din urmă a depus plângere. „Plăteşte oameni sa ne dea foc la case. E a treia oară când îmi zgârie maşina. Oameni puşi de el mi-au desfăcut şuruburile la roată ca să mă răstorn. Eram cu fetița în mașină. Nu se poate ierta un om ca ăsta”, declara la acea vreme Gheorghe Ştefănescu pentru un ziar local. Cel care a zgâriat mașinile a pus și filmarea pe Facebook.

În februarie 2017 a fost poate cel mai grav incident. Cinci persoane au fost reținute atunci după o bătaie cu bâte care a avut loc chiar lângă o școală din Bumbești Jiu. Poliția a fost nevoită atunci să tragă focuri de armă pentru a-i potoli pe cei încăierați. Silviu Ciotor, unul dintre răniți, va rămâne mutilat pe viață, fiind tăiat în zona feței. Acesta a fost inculpat alături de Gheorghe Ștefănescu, Ion Ianăș și fratele lui Andrei Ianăș, Denis Bonculescu și Eugen Terchilă, alte 17 persoane având calitatea de martor. Noaptea de arest prin care au trecut patru dintre inculpați a fost urmată de o perioadă de control judiciar.

Întregul scandal a fost surprins de o cameră de supraveghere a Primăriei Orașului Bumbești Jiu. Iată cum descria un martor incidentul, la acea vreme: „Numai în filmele de groază vezi așa ceva. S-au tăiat ca orbii, ţâşnea sângele din ei, ca din animale, n-a avut nimeni curaj să intervină, nici măcar poliţiştii, au tras focuri de armă ca să-i oprească. E de neimaginat ceea ce se întâmplă pe stradă, ziua în amiaza mare”.

Atac cu cocktail Molotov

Ion (Bobi) Ianăș, acuzat de atâtea ori că a fost agresor, a fost la rândul lui victimă. Acesta a trimis redacției un film surprins de camera de supraveghere de la casa în care locuiește. În film se vede cum în data de 20 august, după ora 3.00 dimineața, în curtea casei au loc mai multe explozii. Cel mai probabil au fost aruncate dintr-o mașină mai multe sticle cu combustibil, așa numitele cocktail-uri Molotov. Ianăș nu era acasă, fiind chiar noaptea nunții lui, pe care o petrecea la un restaurant din zonă. Ianăș a făcut plângere la poliție. A fost încă un incident foarte grav, în urma căruia poliția ne-a transmis că se fac cercetări. Și Ianăș spune că este victima unei grupări, formată din cei care i-au adus lui acuze de-a lungul timpului.

Incidentele semnalate la poliție de cei implicați în cele două grupări sunt mult mai multe. Femei bătute, locuințe și mașini sparte, cuțite, bâte, amenințări, totul creionează un peisaj periculos în micuțul orășel de munte. Mulți dintre cei amintiți în articol au cazier. Mădălin Lăcătușu a fost condamnat în 2013 pentru furt și spune: „Am fost cu Bobi la furat în casa unchiului lui, dar de condamnat m-au condamnat numai pe mine. Eram prieteni atunci”.

Alexandru Dumbrăvea este la rândul lui sub control judiciar pentru trafic cu minori și spune: „M-au luat așa... Eu doar am dus pe cineva cu mașina. Dacă te roagă cineva să îl duci cu mașina, ce faci?”.

Dumbrăvea a spus că este o gașcă de vreo 30 de persoane care terorizează orașul. Lăcătușu ne spune la rândul lui că este o gașcă, alta, tot cam de 30 de persoane, care terorizează orașul. Poliția ne asigură, din nou, că se fac cercetări amănunțite. Interesant este că mulți dintre cei implicați în această poveste cer poliției să facă ordine, până nu se ajunge la victime nevinovate: femei, copii. Nu este clar pe ce se ceartă cele două grupări. Cei implicați în afaceri necurate le derulează în general în afara țării, nu au aici teritorii de împărțit, probabil acesta fiind și motivul pentru care au fost mai degrabă tolerați de poliție. Alții spun că nu sunt în niciun fel implicați în afaceri necurate, fiind doar prieteni cu unii sau cu alții. Cert este că sunt tot mai multe conflicte în stradă, iar poliția trebuie să arate fermitate.

Vizualizări: 25,864

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: