Echipa de robotică a CNTV, la cea mai mare competiție din Elveția. Care este soluția lor pentru reducerea CO2

Echipa Tea-Borgs (Romanian Robotics Team) a Colegiului Național ”Tudor Vladimitrescu” (CNTV) continuă să obțină rezultate extraordinare. Un grup de tineri ambițioși, uniți de pasiunea pentru robotică, reprezintă România la concursuri internaționale. Următorul pas: participarea la un concurs „de vârf” al roboticii mondiale, susținut la Geneva. La acest concurs, tinerii se duc cu o soluție pentru reducerea dioxidului de carbon.

Echipa este formată din zece membri: Radu Tăerel, Theodor Vulpe, David Petreuș, Daniel Tudorescu, Daria Matei, Laura Dolofan, Miruna Popeangă, Teodora Secotă, Andrei Achim și Bogdan Zamfiroiu; îndrumați de cei 2 mentori: Eugen Nodea, profesor de informatică la Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu” și Mirel Stoian, profesor de Matematică la Universitatea din Petroșani.

„Ne-am calificat având în vedere rezultatul pe care l-am obținut in America. Am luat locul 8 mondial și ca atare am fost selectați să reprezentăm Romania în Elveția. Vom pleca pe 12 octombrie. Ne onorează și sperăm să obținem un rezultat favorabil nouă. Este un concurs complex, provocator și care ne consumă mai multă energie si finanțe”, mărturisește Eugen Nodea, profesor de informatică al Colegiului Național „Tudor Vladimirescu” și mentor al echipei Tea-Borgs.

Zilele trecute, echipa Tea-Borgs l-a avut alături pe Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, care s-a arătat impresionat de rezultatele tinerilor. Aceștia au avut oportunitatea să-și prezinte noile idei pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon: „Suntem bucuroși ca am avut prilejul de a îl întâlni pe ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării care, asemenea noastră, aspiră la un viitor mai bun, vede un mare potențial în țara noastră și în dezvoltarea la un nivel cât mai ridicat. Înseamnă mult pentru noi că ne-a oferit șansa să îl cunoaștem, să îi expunem nenumăratele noastre idei, convingeri asupra diverselor probleme și inovații. Considerăm ca această distinsă întâlnire este un pas înainte către idealurile noastre”, afirmă Radu Tăerel, team leader-ul echipei de robotică.

În ceea ce privește participarea la FIRST Global Challenge de la Geneva, membrii echipei se declară nerăbdători, dorind să obțină un rezultat care să onoreze țara. Deși vor avea parte de noi provocări, tinerii privesc optimiști spre noua competiție, fiind conștienți de noile etape pe care trebuie să le parcurgă: „Suntem emoționați legat de noua deplasare la Geneva, deoarece este o competiție diferită de cele la care am participat până acum, accentul fiind îndreptat mai mult spre modul în care reușești să îți promovezi echipa, să promovezi fenomenul roboticii la nivel local și să stabilești cât mai multe legături cu celelalte state participante. Una dintre cele mai importante provocări pe care a trebuit să o îndeplinim a fost să realizăm un video în care să arătăm o soluție de reducere a emisiilor de carbon, tema jocului fiind inspirată dintr-o problemă actuală a lumii”, explică Radu.

”Soluția noastră a fost crearea unui sistem care să capteze direct dioxidul din aer, iar apoi să îl stocheze în mine abandonate și cavități saline. În plus, în această perioadă încercăm să dezvoltam robotul de competiție din ce în ce mai mult, deoarece timpul este relativ redus, iar provocările robotului sunt destul de complexe. Astfel, fiecare țară trebuie, în timpul jocului, să stocheze cât mai multe bile (reprezentante al emisiilor de carbon) într-un turn central prin 2 metode: aducerea acestora la echipa care conduce robotul, urmând ca ei sa le arunce în locul unde urmează să fie stocate sau aruncarea acestora direct de către robot. O a doua provocare a jocului este cățărarea robotului la diferite înălțimi”, adaugă Radu Tăerel.

Pentru a fi la curent cu noutățile și viitoarele proiecte ale echipei Tea-Borgs, accesați pagina: https://teaborgs.ro/ sau urmăriți pagina de facebook. 

Vizualizări: 1,671

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: