Ecologizare în Defileul Jiului. „E jale!”

Zeci de angajați ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj au demarat o amplă acțiune de ecologize în Defileul Jiului. Au început să strângă gunoaiele din apă și să scoată toți copacii care au fost puși la pământ iernile trecute. Dacă nu ar interveni, trunchiurile de copaci din albia Jiului și mormanele de plastice nu ar face decât să crească riscul de inundații.

„Nu conștientizează nimeni ce dezastru pot să provoace în Defileu cu aceste gunoaie pe care le aruncă. Am umplut câteva zeci de saci în câteva minute și ziua e lungă, a spus unul dintre participanții la acțiune. „Sunt foarte multe gunoaie pe lângă acei copaci pe care îi tăiem și îi aducem la mal. Am văzut tot felul de resturi, haine, covoare, sticle, jucării, tot felul de plastice. E jale, a spus un alt bărbat.

Acțiunea va continua cât vremea va permite. Cei de la SGA au obținut avizele necesare să intervină din zona Carierei Meri până în apropiere de Mânăstirea Lainici. „Începem o acțiune mai complexă care se va desfășura pe o perioadă mai lungă de timp, până acoperim toată zona țintă. Avem aprobare din partea Parcului Național să ecologizăm zona, dar și să îndepărtăm arborii căzuți pe sectorul Cariera Meri – Mânăstirea Lainici. Este o acțiune mai complicată prin prisma faptului că este un acces foarte greoi pe malul drept al Jiului. Nu putem interveni mecanizat, doar manual. Avem aproximativ 65 de angajați”, a explicat Alexandru Buduran, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj.

O mână de ajutor au dat și mai mulți angajați din rândul TESA. „Am demarat și o acțiune de igienizare în paralel. Acționăm în amonte de Mânăstirea Lainici. Avem acolo personal TESA. Acționăm pentru ridicarea arborilor căzuți în primăvara anului 2019, dar și căzuți de-a lungul timpului. Am fost semnalați în acest sens de către cei de la Parcul Național. Avem aprobări și de la proprietarii din zonă. Parcul Național ne-a dat derogare de exploatare. Sperăm să rezolvăm această problemă care trenează de cel puțin 12 ani”, a mai spus Buduran.

Defileul Jiului este zonă naturală protejată de aproape 15 ani și orice intervenție se face doar cu avize din partea Parcului Național. Igienizările sunt dese, dar efectele nu se văd prea mult timp. „Este prima acțiune de acest gen acum. În perioada următoare, se va face și la nivelul căii ferate și al drumurilor naționale. La eventuale debite masive, în cazul în care existau ninsori și se topea zăpada, era pericol. Puneau în pericol podețele, drumul național blocând diverse podețe, bucăți din zidurile de protecție a drumului. Era nevoie și de igienizare chiar dacă se fac periodic cu angajații noștri, cu voluntari. Este nevoie permanentă de așa ceva. Am făcut multe acțiuni de conștientizare, dar se pare că trebuie să accentuăm din păcate pentru că toți oamenii trebuie să conștientizeze că a avea un mediu curat este o îndatorire, o responsabilitate și nu un confort personal”, a explicat Marin Șerban, directorul Parcului Național Defileul Jiului.

Galerie foto





Vizualizări: 3,284

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: