Electoratul nu e niciodată de vină

Parcă mai derutați ca niciodată în acest an politicienii care au pierdut alegerile. Unii cred că electoratul nu îi merită, alții că poate nu au comunicat bine. Unii spun că li s-au furat voturi, alții că munca lor nu a fost apreciată.

Să luăm cazul lui Iulian Popescu, cel susținut de PNL pentru președinția Consiliului Județean Gorj. Un tânăr cu multe calități, cu prea multă încredere în el, care a intrat în politică de câteva luni și a crezut că poate câștiga cea mai importantă funcție din județ. L-am văzut la o emisiune după alegeri și nu părea să înțeleagă de ce a pierdut, așa cum eu nu am înțeles de ce a crezut că poate să câștige.

Am avut câteva discuții în campania electorală, în care i-am spus că va câștiga experiență la aceste alegeri. Nu pentru că nu ar fi fost bun de președinte de CJ, ci pentru că în trei luni nu putea afla un întreg județ de el. Dacă iei un măr și îi dai drumul, el o să cadă, chiar dacă vrei să zboare. Așa este și în politică. Iulian Popescu are unele calități, dar nu putea câștiga cu un partid controlat de blatiști, vânzători și autosuficienți, slab organizat. Dacă ar fi existat măcar șanse teoretice să ia președinția CJ Gorj, Dan Vîlceanu și-ar fi asumat candidatura. Așa, a căutat un tip mișto, care să dea bine în ochii electoratului de dreapta, pentru ca în cazul unui eșec vinovatul să nu poată fi stabilit. Lucrurile sunt evidente însă, Iulian Popescu a făcut greșeala să vrea prea mult în prea puțin timp, dar nici nu a avut un partid care să îl susțină. Pentru mine a fost o surpriză să constat că Popescu a fost peste partid ca număr de voturi la CJ, dar cu atât mai mult asta arată că PNL are nevoie de o reformă profundă. Un partid care acum patru ani a scos voturi pentru o jumătate de deputat, care a făcut ca în Gorj Iohannis să ia bătaie de la Dăncilă, care i-a adus acum PSD majoritate în CJ Gorj, are nevoie de o schimbare la nivel de vârf. Marcel Romanescu, Robert Filip, Iulian Popescu și chiar Ion Iordache sunt oameni care pot organiza mult mai bine acest partid decât a făcut-o Vîlceanu. Chiar dacă trei dintre ei sunt de puține luni în PNL.

A mai spus Iulian Popescu că a subestimat PSD. L-a subestimat pentru că nu l-a cunoscut. Vrem - nu vrem, Cosmin Popescu nu este Ion Călinoiu, nu este acel tip de pesedist. Cosmin Popescu este tânăr, dar cu multă experiență în politică și administrație. PSD nu îl merită și mulți de acolo nici nu îl apreciază. Sunt mulți însă, mai ales în rândul primarilor, care îl iubesc pentru felul lui de a fi. PNL va fi la guvernare în următorii patru ani, iar primarii sunt pragmatici. Știu că, dacă ar fi plecat la PNL, ar fi avut mai ușor acces la bani în mandatul care stă să înceapă. Au fost tentați să plece, dar, cu câteva excepții, nu au făcut-o, de dragul lui Cosmin Popescu. Și îmi aleg cuvintele cu grijă. Încă de acum mulți ani, când era deputat, Cosmin Popescu a muncit dezinteresat pentru primari, i-a ajutat să își facă proiecte pe fonduri europene atunci când asta nu era la îndemâna oricui, i-a învățat drumurile pe la ministere, a mers cu ei. Din păcate, Cosmin Popescu nu are forța de a schimba în bine o anumită zonă a partidului, cred că nici măcar acum, când votul l-a validat ca politician, dar este un personaj bine intenționat, care poate că nu va construi spitale și aeroporturi, dar va asigura un progres acestui județ. A reușit o performanță care a surprins, PSD are majoritate în Consiliul Județean Gorj, iar asta aproape că îl obligă să apese puțin pe accelerație în al doilea mandat.

În ceea ce îl privește pe Dan Vîlceanu, el ar fi putut câștiga într-un singur fel. Să mai convingă încă 20 de primari să lase ciuma roșie pentru ciuma galbenă. Nu a reușit din cauză de Cosmin Popescu. Numărul de voturi pe care îl ia un partid depinde de oamenii pe care îi are în teritoriu. Cel mai simplu este să iei primarii altora, așa cum fac mereu partidele mari. De construit e mai greu.

În tabăra câștigătoare se află desigur primarul PNL din Târgu Jiu, Marcel Romanescu. Și-a câștigat lejer al doilea mandat, deși primul nu a fost chiar bun. Dar, nu a avut adversar. Lipsa de ofertă politică de la Târgu Jiu s-a reflectat într-un absenteism major la vot. De ce să te duci, pe cine să votezi? Aproape că îmi vine să râd când văd consilierii din lista lui Marcel Romanescu că vorbesc de un rezultat istoric la Târgu Jiu. Domnilor, când luați o treime din voturi, la o prezență de 35% a electoratului la vot, rezultatul este modest spre bun. Cum să spuneți că ați obținut un rezultat istoric? Nu aveți proprietatea cuvintelor?

Să revenim însă la perdați. Alianța USR-PLUS a reușit contraperformanța de a nu intra în Consiliul Local Târgu Jiu și în Consiliul Județean Gorj. Era previzibil? Da și nu. I-am spus în prima săptămână de campanie președintelui de la USR Gorj, într-o discuție telefonică: Aveți grijă, dacă nu vă mișcați, nu intrați în Consiliul Județean și în Consiliul Local. Mi-a răspuns: Nu poate fi chiar atât de rău. Recunosc, nici eu nu credeam, mă gândeam că un 7-8% o să ia din inerție. Deși văzusem listele de candidați din localități, era clar că în proporție de 80% Alianța nu a venit cu candidați care să merite voturi. Acum o săptămână și ceva, i-am spus lui Dacian Cioloș, în conferința de presă pe care a avut-o la Târgu Jiu, că are la Gorj cea mai slabă filială PLUS din țară. A spus: “Este evaluarea dumneavoastră”. O evaluare care a fost, iată, confirmată de votul din 27 septembrie.

Revenind puțin la Târgu Jiu, spuneam că Marcel Romanescu a câștigat în primul rând pentru că a avut adversari slabi. Știți ce a spus Ciprian Florescu, candidatul PSD, după ce a pierdut alegerile? A fost întrebat de un ziarist dacă se gândește să mai candideze peste patru ani. “În patru ani nu aș putea să aflu ce își doresc târgujienii. Mentalitățile și principiile mele sunt unele, cetățenii își doresc altceva. Este greu”, a spus Florescu. Nu cred că își au rost comentariile. Luminița Popescu de la Pro România nu a avut o campanie rea, dar se vedea din avion că nu stăpănește multe subiecte, iar propunerea aia cu bărcile pe Jiu și telegondola care să ne treacă râul a fost stupidă. Și Cârciumaru s-a gândit acum o mie de ani să pună hidrobiciclete pe acumularea de lângă Insuliță, până când i-au explicat cei de la Hidroelectrica că atunci când trebuie să dea drumul la apă nu pot să sune la primărie să scoată oamenii din baltă. Când vii cu parascovenii frumos desenate pe post de promisiuni electorale, lumea nu îți mai ia în serios candidatura.

Dacă ne uităm puțin și spre localități, au câștigat posturi de primar câțiva oameni care muncesc pentru asta de câțiva ani, nu au apărut din neant. Mă refer aici la Paliță de la Dănești, la Rotaru de la Bolboși, Mândruț la Hurezani, Lambu la Ionești, Bicheru la Stănești, Goață la Prigoaria și ar mai fi exemple. Au pierdut unii candidați trecuți de 70 de ani, la Schela și Țânțăreni, nu pentru că nu au făcut treabă în mandatele pe care le-au avut, dar pur și simplu a venit timpul să îi lase și pe alții. Și, nu în ultimul rând, au câștigat candidați cu bani, gen Remetea la Tismana sau Troacă la Padeș. Există la fiecare alegeri și altfel de câștigători.

Partidele mari, PSD și PNL, și-au cam împărțit județul la aceste alegeri. Partidele medii, gen Pro România și USR PLUS, au reușit să devină mici. Partidele mici, gen PMP și ALDE, aproape că nu se mai văd. Partidele foarte mici, cum ar fi Verzii, ADN și PER, încep să se vadă, dar nu destul.

Am remarcat în această campanie electorală trei oameni care au știut să creeze echipe în jurul lor. Iulian Popescu de la PNL, care poate reforma acest partid dacă primește o șansă, Adrian Tudor de la Partidul Verde, care a și reușit performanța de a intra în Consiliul Local Târgu Jiu cu un partid pe care îl conduce de câteva luni, și Nicolae Ivăniși de la ADN, care are o echipă super-faină, dar la capitolul organizare este zero și ceva.

Ivăniși a obținut circa 1.400 de voturi la locale, dar pe persoană fizică. La Consiliul Local a avut aproape 1.200, așa că a fost sub linie. L-am auzit la o emisiune că solicită renumărarea voturilor, fiind convins că a fost furat. Se practică furtul de voturi și nu e greu deloc. Partidele mari trimit oameni antrenați în secțiile de votare, care strecoară buletine de vot ale partidelor mici în teancurile celor mari. Totul ține de iuțeala de mână și de amețirea celor aflați pentru prima dată în secții, care după 12 ore de supravegheat procesul electoral nu prea mai știu de capul lor. Dacă Ivăniși crede că a fost furat, este bine să o spună și să ceară renumărarea voturilor. Dar cererea îi va fi respinsă, cel mai probabil, și pe bună dreptate. Statul român a plătit fiecare om din secție cu cel puțin 600 de lei în trei zile. ADN a avut șansa să aibă oameni în secții, dar fiind un partid mic, nu a fost pregătit pentru asta. Dacă facem un calcul, guvernul a alocat sute de mii de euro pentru plata oamenilor din secții, unii puși de autorități, alții de partide. Cu alte cuvinte, cred că ați fost furați, dar cam sunteți de vină. Asta este, când lași mașina cu cheile în contact, se mai întâmplă să dispară. Importantă este însă experiența acumulată, iar peste patru ani lucrurile pot sta altfel, pentru că Ivăniși pare determinat să continue. Nu e bine pentru “liniștea” acestui județ și sunt unii care vor să fure în liniște. Dar, e mult până departe. Dacă e unul care se crede Messi al politicii locale, Ivăniși este un fel de Tamaș. Are talent, dar îi place și politica, și bagabonțeala, iar cele două sunt greu de îmbinat.

Vizualizări: 2,845

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: