Legați-vă cu lanțuri de excavatoare!

Prea ușor ne-am consolat cu gândul că în câțiva ani vom închide câteva cariere miniere și grupuri energetice pe cărbune. Și asta doar pentru că politicienii ne spun că vor ajunge în România 3,5 miliarde de euro din Fondul pentru Tranziție Justă. În România, nu în Gorj.

O parte din bani ar urma să fie folosiți pentru realizarea unor grupuri noi pe gaze. Știm din experiență că putem închide câteva cariere miniere în patru ani, dar de construit nu putem construi nimic. De când facem spitale regionale? De câțiva ani și abia suntem la studii de fezabilitate. De când facem drumul expres Târgu Jiu - Craiova? De vreo 12 ani și abia licităm proiectul.

CE Oltenia nu va avea până în 2026 niciun grup pe gaze, pentru că experiența ne arată că i-a luat cinci ani să mute un amărât de depozit de cărbune câțiva kilometri mai încolo, iar grupul 5 Rovinari îl tot modernizează și nu îl mai termină.

Să nu ne mai mințim. În 2026, vom avea cariere închise și grupuri oprite, așa cum s-a angajat compania prin programul de restructurare, dar nu vom avea grupuri noi pe gaze și parcuri fotovoltaice. Cel mult niște studii de fezabilitate vom face până atunci.

Banii se vor duce spre județele mai puțin afectate, dar mai influente politic. Gorjul va rămâne cu niște mii de locuri de muncă în minus, cu niște mii de hectare afectate de minerit care cine știe dacă vor mai fi vreodată redate circuitului agricol sau silvic. Zona Motru va fi pustiită. Iar politicienii, nici măcar în campania electorală, nu vorbesc despre lucruri care contează. Aducem bani, aducem bani, asta ne spun, dar parcă îi vedem cum scurg toți banii prin firmele lor care fac cursuri de reconversie profesională și alte aiureli. Când vom trage linie, peste câțiva ani, o să rămânem cu niște centre de afaceri goale, așa cum s-a întâmplat și după marea restructurare din mineritul oltean din 1997.

Poate că nu mai este nimic de făcut, jucăm la impuse, mineritul va fi închis. Dar, putem să ne opunem măcar puțin. Nu am auzit un lider de sindicat să spună că se opune închiderii carierelor. Se mulțumesc toți să se mintă și să ne mintă că vor fi închise doar perimetrele care își epuizează resursele. Nu va fi așa și o știm toți.

Dacă ar exista opoziție la acest program, mineritul tot ar fi închis, dar măcar din suma aia de 3,5 miliarde de euro ar ajunge mai mulți bani în Gorj, iar politicienii și grupurile lor de interese ar fura mai cu frică. Dacă minerii s-ar lega cu lanțuri de excavatoare, nu doar că ar veni mai mulți bani, dar le vom putea impune celor care îi împart să finanțăm din ei fabrici, nu desene pe asfalt.

Dacă județul Gorj mai are vreo șansă, aceasta este la mâna minerului din carieră. Cele câteva mii de mineri care mai sunt încă mai pot forța mâna guvernanților, a liderilor lor de sindicat. Nu pentru ei, că știm că se vor pensiona în următorii ani. Pentru copiii și nepoții lor, pentru noi toți. Altfel, din punct de vedere economic Gorjul va dispărea în foarte puțini ani.

Vizualizări: 5,570

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: