Electrician: Mereu s-au mutat cablurile sub tensiune. Boza: Nu trebuia sunat la 112!

Şeful CE Oltenia, Sorin Boza, a anunţat o anchetă internă în urma incidentului de la Cariera Lupoaia care s-a lăsat cu un apel la 112. Electricianul care a cerut prezenţa poliţiştilor la faţa locului a dezvăluit, pentru Pandurul, că se lucrează de ani de zile cu cabluri electrice sub tensiune, însă după ce doi colegi de-ai săi au fost electrocutaţi şi au suferit arsuri grave, nimeni nu vrea să-şi mai rişte viaţa.

Electricianul care a alertat poliţiştii după ce l-ar fi forţat şeful său să mute un cablu electric aflat sub tensiune susţine că astfel de practici există de mult în carierele din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Bărbatul susţine că oamenii îşi pun în pericol viaţa frecvent, însă după ce au văzut ce au păţit colegii lor de la Pinoasa, oamenii sunt mai precauţi. „Am şi eu copii acasă, am familie. Nu puteam să-mi pun viaţa în pericol. M-au chemat să dau explicaţii, la carieră, să le spun ce s-a întâmplat. Dar aşa se lucrează în tot Complexul. Se mută cablul sub tensiune. Dar i-am anunţat că eu, de acum, lucrez legal. Nu este voie să tragă cablurile sub tensiune, dar ei aşa fac. Ei sunt şefi, habar nu au. Eu am pus mâna pe telefon şi am sunat la 112. A venit Poliţia, ne-a luat declaraţii. Am spus ce s-a întâmplat”, ne-a mărturisit bărbatul.

Nicu Bunoaica, lider de sindicat în zonă, admite că manevrele sunt periculoase atunci când cablurile nu sunt scoase de sub tensiune. Acestea sunt foarte vechi şi se poate întâmpla o nenorocire în orice clipă. „Inginerul acelui excavator dorea să mute cablul sub tensiune, că se muta excavatorul 200 de metri. Au pus oamenii să-l mute sub tensiune. Oamenii au refuzat. Cablurile sunt înnădite, sunt vechi de ani de zile. Când se retează sau face scurt, se face o nadă. Oamenii au refuzat, pentru că le-a fost teamă. Au început să ameninţe oamenii. Un electrician a sunat la 112 pentru că legea spune să dea tensiunea jos în momentul în care se face o astfel de intervenţie”, a transmis Bunoaica.

 Boza: Vor fi luate măsuri!

Sorin Boza, managerul companiei, aşteaptă rezultatele anchetei interne pe care a demarat-o la Cariera Lupoaia. Susţine că electricianul nu ar fi fost în pericol pentru că dispune de echipament de protecţie. În plus, salariatul nu ar fi trebuit să sune la 112 să reclame acest lucru, mai spune Boza: „A fost o dispoziţie a conducătorului de formaţie. Zilnic se dau astfel de dispoziţii. Nu este corect ce s-a întâmplat! Dacă salariatul considera că măsura îi face rău sau l-ar putea afecta din punctul de vedere al sănătăţii sau pe colegii săi, erau alte măsuri. Putea să informeze şeful, dar nu să sunăm la 112. O comisie internă va analiza clar ce s-a întâmplat şi vor fi luate măsurile care se impun”.

Deputatul Dan Vîlceanu a criticat dur lipsa de implicare a celor de la CE Oltenia în astfel de situaţii. Parlamentarul îi îndeamnă pe salariaţii companiei să nu intre la muncă dacă se consideră în pericol. „Solicit ca Inspectoratul Judeţean de Poliţie să se implice şi să cerceteze acest caz. La fel şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj sau Bucureşti. Oamenii trebuie să refuze să mai lucreze în asemenea condiţii. Oamenii ar putea să moară sau să fie grav răniţi şi ştiţi cum se întâmplă în România, că mortul e de vină orice s-ar întâmpla”, a transmis Vîlceanu într-o conferinţă de presă.

Vizualizări: 8,848

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: