Caisele protejează inima şi reglează tensiunea arterială

Fructe care se găsesc din abundenţă în perioada verii, caisele, sunt considerate un adevărat elixir pentru sănătate. Acestea protejează inima, reglează tensiunea arterială, sunt laxative, depurative, antioxidante şi hidratant-remineralizante, aşa că nu există nici un motiv să nu le consumaţi.

La fel ca prunele, caisele sunt laxative, depurative, antioxidante şi hidratant-remineralizante, dar în plus, combat oboseala fizică şi intelectuală, scad tensiunea arterială, favorizează chiar şi bronzarea, protejând în acelaşi timp pielea, sunt o excelentă sursă de fier şi încetinesc procesul de îmbătrânire. Caisele coapte bine, cele portocalii nu cele verzui-acrişoare, sunt bogate în betacaroten, vitaminele B3, C şi E, în fibre şi zaharuri simple, dar şi în oligoelemente precum: magneziu, potasiu, fosfor, fier, calciu, fluor, brom ori cobalt. Toate acestea furnizează energie organismului şi reglează procesele care susţin ritmul somn-veghe, ce sunt perturbate de multe ori de stresul cotidian.

Hipertensivii, mai ales cei care au probleme pe fondul sensibilităţii la sodiu, ar trebui să consume în mod regulat caise vara. Datorită nutrienţilor pe care îi conţin, aceste fructe sunt benefice pentru sănătatea inimii. Betacarotenul şi licopenul protejează colesterolul LDL de oxidare, iar astfel, pot fi prevenite anumite boli de inimă.

Nu aruncaţi nici sâmburii caiselor deoarece vitamina B17 sau amigdalina pe care o conţine miezul lor  le conferă gustul specific, uşor amărui, şi are un rol de prevenire a cancerului. Important e să nu consumaţi în cantităţi mari pentru că pot deveni toxici.

Pentru a avea un ten frumos şi sănătos puteţi apela la măştile cu caise, pe care să le preparaţi singuri acasă. Pentru o mască aveţi nevoie de două caise mari, foarte bine coapte, pe care le veţi descoji de pieliţe. Apoi le pasaţi cu o lingură de lemn într-un vas de sticlă, porţelan sau ceramică. Amestecaţi bine cu trei linguri cu iaurt şi aplicaţi pasta omogenă pe faţă, pentru 20 de minute, după care o veţi îndepărta fie cu apă caldă de izvor, fie cu ceai călduţ de muşeţel. Măştile cu caise sunt ideale atât pentru tenul normal, cât şi pentru cel gras sau cu tendinţă de acnee. De asemenea, persoanele care vor să se bronzeze mai repede e bine să ştie că trebuie să mănânce în mod regulat fructe şi legume de culoare galben-portocaliu, cum sunt caisele, care conţin betacaroten, ce are rolul de a proteja pielea de arsuri.

Vizualizări: 973

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: