Elena Dalaban, olimpică internațională

O elevă din Târgu Jiu a obținut locul I la o olimpiadă internațională. Elena Dalaban este elevă în clasa a X-a la Colegiul Național ”Spiru Haret” din Târgu Jiu și a câștigat locul I la Olimpiada Internațională de Limbă, comunicare și Literatura Română, desfășurat la Baia Mare în luna mai a acestui an. Aceasta va primi din partea ministrului Educației bursa de merit olimpic internațional. Tot din Târgu Jiu va fi premiat și Dumitru Călugăru pentru premiul obținut la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori, precum și profesorii care l-au coordonat.

Județul Gorj a primit locul I la Olimpiada națională de limbă, literatură și spiritualitate prin eleva Elena Dalaban de la Colegiul Național ”Spiru Haret” din Târgu Jiu. Tânăra spune că primii trei calificați la olimpiada națională, ce a avut loc la Suceava, printre care s-a numărat și ea, au participa la faza internațională, ce a avut loc la finalul lunii mai la Baia Mare. Profesoara de limba română care a coordonat-o a fost Gretuța Ștefănescu, care a mai dat Gorjului o olimpică națională la limba română, pe Delia Haimana. ”Am obținut 118,5 puncte din 120. Concursul a avut și o temă religioasă. Pentru proba orală a fazei internaționale am mers într-o excursie tematică în Maramureș pe parcursul căreia am vizitat Cimitirul Vesel Din Săpânța sau Mănăstirea Bârsana și am vizitat și Ceremonialul Durerii”, spune Elena. Tânăra a fost impresionată de Cimitirul Vesel din Săpânța, unde moartea nu era sinistră. ”Eu sunt la profilul pedagogic și îmi place foarte mult să citesc, să desenez. Am ales acest profil pentru că îmi place foarte mult să lucrez cu copii. Vreau să devin profesor de limba română., învățător sau psiholog. Iubesc tradițiile și pot să spun că am rămas impresionată de ce am văzut în Maramureș. În Cimitirul Vesel moartea nu era sinistră, ci totul era amuzant”, mai menționează tânăra.


Multă muncă

Obținerea acestui premiu a reprezentat o experiență emoționantă pentru Elena Dalaban. ”Mi s-a umplut sufletul atunci când am auzit că România și Colegiul Național Spiru Haret este pe primul loc. Am concurat cu elevi din Republica Moldova, Ungaria, Bulgaria, Ucraina. Cei din Moldova mi-au acordat la rândul lor o diplomă de merit”, povestește Elena. Pentru a obține acest premiu este nevoie de foarte multă muncă. În cazul său munca a început din clasa a V-a. ”Nu este important doar să citești două cărți. Totul pornește de când ești mic. Eu din clasa a V-a muncesc constant. Pe lângă asta trebuie să ai și cunoștințe generale. Trebuie să cunoști istorie sau geografie pentru a introduce în compunerile tale astfel de noțiuni. Pentru a fii bun la limba română trebuie să cunoști mai multe materii”, explică Elena Dalaban.

MEDALIE

Pentru medalia de argint obținută la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori Dumitru Călugăru și profesorii de la Școala Generală ”Constantin Săvoiu” și Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu”, care l-au pregătit, vor fi premiați de Ministerul Educației. Este vorba despre profesoara de chimie Ileana Popescu, de Rodica Dănău la fizică, de Valeria Teoteoi la chimie, de Nicoleta Negrea la biologie și de Anton Camelia la biologie.

Vizualizări: 345

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: