Viitură de peste un metru la Ţânţăreni

Zi groaznică ieri pentru locuitorii din Ţânţăreni care au case chiar la drumul european ce traversează localitatea, apa intrând în locuinţele acestora mai repede decât în şanţurile dalate de pe marginea şoselei.

Oamenii au fost treziţi încă de dimineaţă de vecini sau pompieri pentru a ieşi din clădirile în care apa îşi căuta refugii, cei mai mulţi fiind convinşi că nu vor mai apuca să trăiască asemenea vremuri după ce autorităţile au modernizat şoseaua şi au construit şi o canalizare care, teoretic, trebuia să preia cantităţile de precipitaţii scurse de pe un deal din apropiere.

„Canalele astea ale lor sunt bune doar să dai cu maşina în ele că au şi doi metri adâncime şi nu mai ieşi de acolo întreg. Atunci când le-au proiectat nu s-au gândit să le dea o pantă ca să scoată apa din sat şi să o ducă pe câmp. Ei le-au făcut în aşa fel încât apa de pe deal vine la noi şi cum acum a fost o viitură normal că nici un canal nu a mai făcut faţă. La cei de peste stradă, care sunt mai jos decât noi, apa măsura de dimineaţă şi un metru şi jumătate, că de aia le-a intrat şi în case. Eu am 43 de ani şi când eram copil mă plimbam cu barca pe canalele astea, dar acum, după ce le-au dalat, nu credeam că se mai poate întâmpla un aşa potop”, a menţionat unul dintre localnicii căruia apa i-a intrat în curte şi în casă.

Sătenii şi-au văzut sub ape toate grădinile în care au muncit în această primăvară în speranţa unei recolte bune la toamnă. Acum trebuie să refacă totul, după retragerea apelor, în sprijinul lor venind ieri mai multe echipaje ale ISU Gorj, prefectul Liviu Andrei verificând personal pe teren dacă pompierii îşi fac treaba şi îi ajută sau nu pe oameni. „Natura este de vină pentru că a ploua mult. La ce precipitaţii am avut în judeţ în ultimele zile pot spune chiar că am scăpat uşor. Aici, la Ţânţăreni, am intervenit cu opt motopompe pentru a evacua apa din casele şi gospodăriile oamenilor şi nu va pleca nimeni din zonă până când problema nu va fi complet rezolvată”, a menţionat prefectul, prognozele meteo indicând precipitaţii în continuare la nivelul judeţului.

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: