Canalizarea din Motru trece prin curţile cetăţenilor

Canalele de scurgere trec prin curţile oamenilor. Este o situaţie întâlnită în satele aparținătoare municipiului Motru. Oamenii suportă această situație de muţi ani mizeria adusă în curţile lor. Primarul Dorin Hanu le-a promis în nenumărate rânduri că vor avea apă și canalizare, dar acest lucru nu s-a întâmplat nici în ziua de azi. Primarul spune că un astfel de proiect a fost demarat dar firma care a câștigat licitația a intrat în insolvență. O altă firmă va începe lucrările în maxim două săptămâni, promite acesta.

Locuitorii satului Însurăței trebuie să suporte de ani de zile o canalizare improvizată ce trece exact peste terenurile agricole, ba chiar prin curţi. Este vorba de un canal săpat la mică adâncime ce aduce cu el toate dejecțiile motiv pentru care mirosul este greu de suportat. Cea mai afectată este însă o altă localnică ce trebuie să suporte această canalizare exact prin curtea casei. ”Toate mizeriile din capul satului trec pe la mine prin curte și se varsă pe terenurile mele. Trebuie să suport toate mirosurile lor, toate dejecțiile, apa de la WC-urile lor, de la mașinile de spălat. Acesta este sistemul de canalizare al satului”, a declarat Elena Iorga, localnică din Însurăței. Canalul trece şi pe proprietatea lui Aurel Spaciu. ”Este un canal care aduce pur și simplu toate fecalele, trece pe proprietatea mea și se oprește undeva mai jos. Am făcut tot felul de interpelări scrise din 2011, 2012 și ne-au răspuns că nu au fonduri. Eu săptămâna viitoare o să înfund această canalizare că nu mai suport mirosul. În momentul când o să-l închid o să vină lumea să sară în capul primarului că nu le va conveni să vină toate mizeriile pe terenurile lor agricole”, a declarat Aurel Slapciu, candidat pe lista de consilieri a PP-DD.

Uite firma, nu e firma

Un proiect de apă și canalizare în satele aparținătoare municipiului Motru există, spune rpimarul, dar în momentul de față este suspendat pentru că firma care a câștigat licitația a intrat în insolvență. ”Proiectul respectiv are o valoare de 3,5 milioane de euro și constă în alimentarea cu apă potabilă a satelor aparținătoare și canalizare. Proiectul a fost licitat de Compania Națională de Investiții iar firma care a câștigat este din Ungaria. Firma a intrat în cursul anului trecut în insolvență dar se pare că problema s-a rezolvat și într-un viitor foarte scurt să înceapă lucrările care au mai rămas de executat. Din câte știu  o firmă din Târgu Jiu și alta din Ungaria vor face lucrările acum. Stația de epurare este terminată în proporție de 95% iar alimentarea cu apă în proporție de 70%”, a spus primarul Dorin Hanu.

O sută de miliarde de la BCR

Alţi bani altă distracţie. Primarul Dorin Hanu mărturisește că puțurile care au fost forate pentru acest proiect sunt în prezent colmatate și trebuie forate altele. Bani există pentru că primăria a accesta un credit de 100 de miliarde de lei la BCR. ”Am luat decizia împreună cu proiectantul de a schimba soluția de alimentare cu apă fiindcă puțurile pe care le-am forat aveau mari probleme cu intrarea apei și de aceea am decis forarea altor puțuri prin schimbarea soluției tehnice. Vechile puțuri rămân de rezervă. Cofinanțarea noastră este de 20%, vom reuși să o achităm pentru că am luat creditul acela de 100 de miliarde de la o bancă”, a declarat Dorin Hanu, primarul din Motru.  

Vizualizări: 185

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: