Elevi navetişti, părinţi furioşi. „Nu ne mutăm copiii!”

Peste 20 de părinţi s-au strâns luni dimineaţa în centrul oraşului Tismana pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de decizia prin care autorităţile vor să comaseze câteva clase de a III-a şi a IV-a pentru ca la şcoala principală din centru să nu apară probleme din această cauză. În mijlocul protestatarilor nu a venit nimeni de la şcoală, dar primarul Marian Slivilescu a coborât din biroul său pentru a discuta cu oamenii. Discuţia nu a fost deloc una uşor de digerat pentru edil, la acel moment Inspectoratul Şcolar Gorj încă neanunţând că şi el este de partea părinţilor protestatari.

În mijlocul protestatarilor a fost un consilier local independent, Ion Popescu, el devenind un fel de reprezentant al părinţilor, mai ales că este membru în Consiliul de Administraţie al Liceului Tehnologic Tismana şi e singurul care s-a opus comasării claselor. Primarul Marian Slivilescu a venit să discute cu oamenii, chiar dacă aceştia au avut mesaje simple, de genul „nu ne mutăm copiii la altă şcoală”. Una dintre mămicile prezente la protest chiar i-a spus edilului că localitatea nu este o puşcărie în care copiii să fie mutaţi ca deţinuţii dintr-o celulă într-alta. „Ce suntem noi aici, o mahala, ca la puşcărie, să ne mute copiii de colo-acolo? Dacă nu sunt copii la Tismana, îi mută pe ai de la Sohodol, pe ai de la Celei. Păi, ce e asta? Aici noi nu ne vom aduce copiii niciodată”, i-a spus femeia primarului.

Şi ca ea au fost şi alte mămici cu aceleaşi gânduri. „Acolo unde vor să ne mute copiii sunt vreo 7-8 kilometri de la mine de acasă. Nu am maşină, cu ce să mă duc. Ne trambalează la copii toată ziua şi dacă i se face rău fetei la şcoală, eu cum ajung după ea?”, a spus Romanţa Arjoca.

Reprezentantul romilor din localitate a acuzat şi el autorităţile că doresc să crească gradul de analfabetism în rândul acestei minorităţi. „Majoritatea copiilor de la Celei care ar urma să fie comasaţi acum cu Pocruia sau Tismana sunt fetiţe. Se ştie clar că la noi în etnie fetele merg la şcoală până în clasa a patra. Păi, dacă după clasa a doua le duce în alt sat nu le mai dă nimeni la şcoală şi ele cu alea două clase vor rămâne, adică nimic”, a precizat acesta. Unul dintre părinţii unei fete din etnie romă a menţionat că el nu îşi va lăsa copilul la altă şcoală pentru că, în lipsa unei maşini, nu va putea să meargă după aceasta cu căruţa.

IŞJ Gorj, de partea părinţilor

Inspectoratul Şcolar e de partea părinţilor, şefii învăţământului fiind convinşi că până la începerea anului şcolar mai e timp pentru găsirea unei soluţii cu privire la anularea deciziei de comasare a claselor. „În Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ s-a decis această comasare a celor două clase şi, în principiu, tot Consiliul de Administraţie poate reveni asupra acestei decizii astfel încât să fie în sprijinul părinţilor şi al copiilor. Cu ajutorul primăriei se poate sprijini funcţionarea unei şcoli prin fondurile asigurate de primărie. Inspectoratul susţine orice demers în favoarea copiilor şi părinţilor. Considerăm că e timp suficient să se revină asupra acestei decizii”, a declarat Georgeta Popescu.

În schimb, primarul Marian Slivilescu avea luni în plină derulare procedura de angajare a unui şofer pentru microbuzul care îi va transporta de săptămâna viitoare pe micii navetişti. Este al treilea şofer de microbuz şcolar, edilul declarând că nu este deloc încântat să facă încă o angajare de acest gen. „Mai e până la începerea anului şcolar un răgaz de câteva zile, dar, după părerea conducerii şcolii, şcoala de la Celei ar trebui să funcţioneze la învăţământul primar doar cu două clase. Celelalte două le-ar completa pe cele de la Pocruia. Teoretic e posibil şi ca cei de la Pocruia să vină la Celei. Toate aceste mişcări de elevi pe mine, ca primar, mă pun în situaţia să asigur transportul unui număr mai mare de elevi. Şi eu aş fi vrut o altă rezolvare. Oamenii nu înţeleg că primăria nu poate aloca bani pentru plata profesorilor. Plata lor se face pe reţeaua învăţământului, prin Inspectoratul Şcolar şi Ministerul Educaţiei”, spune edilul.

Şcoală pe ducă

Şcoala din Celei pare oricum să aibă zilele numărate. Chiar dacă părinţii le propun autorităţilor ca în loc să toace banii cu angajarea unui şofer şi cu asigurarea unui microbuz şcolar, mai bine ar plăti un dascăl, numărul elevilor scade de la an la an. Mulţi dintre părinţi spun că mai bine îşi mută copiii la Târgu Jiu sau la Baia de Aramă ori Peştişani decât la Tismana, ceea ce va duce automat la o nouă scădere a populaţiei în zonă.

Pe vremuri aici învăţau sute şi sute de elevi, inclusiv din ciclul liceal. Exista un internat şi sere care asigurau legumele necesare preparării hranei. Acum, dascălii îşi numără copiii pe degete, regresul fiind unul vizibil. „La clasa a V-a sunt 6 elevi, la cea de-a VII-a avem 12, iar la a VIII-a sunt nouă. Noi sperăm că şcoala mai poate fi salvată, dar nu ştiu dacă în condiţiile acestea”, a menţionat unul dintre dascălii şcolii din Celei.

Vizualizări: 2,470

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: