Elevi sacrificaţi pentru un ban

Peste o sută de elevi gorjeni nu vor mai primi în acest an bursa socială „Bani de liceu” pentru că plafonul de acordare a scăzut cu un ban, de la 150 la 149,9 lei. Astfel, dacă iniţial la nivelul judeţului Gorj au fost declaraţi eligibili 2516 elevi, doar 2404 vor beneficia de bursa lunară în valoare de 180 lei. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, Ministerul Educaţiei a scăzut plafonul de acordare a bursei cu un ban deoarece nu au existat destui bani la buget şi pentru sprijinirea celor care proveneau din familii cu un venit lunar pe membru de familie de 150 lei.

112 elevi sunt sacrificaţi însă pentru că nu sunt mai săraci cu un ban. Aceasta este şi situaţia în care se află cei doi colegi de clasă Gabriel Dorobanţu şi Emil Mrejeru de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Magheru” din Târgu Jiu. Ambii provin din familii nevoiaşe în care venitul pe membru de familie este de exact 150 lei. Sunt în clasa a XI-a, au primit bursa de 180 lei pe lună din clasa a IX-a, dar trebuie să supravieţuiască fără aceşti bani pe viitor. Însă lipsa acută a banilor înseamnă în mare parte din cazuri şi renunţarea la şcoală.

Contestaţii pentru nedreptate

Cu această problemă se confruntă Gabriel Dorobanţu care locuieşte în Bibeşti şi care provine dintr-o familie cu şase membri. Familia este întreţinută doar de mama, care lucrează ca asistent social. Pentru că salariul mamei este mic, banii proveniţi din bursa „Bani de liceu” erau folosiţi pentru navetă şi pentru mâncare. Gabriel spune că dacă nu va mai primi aceşti bani va fi nevoit să renunţe la şcoală. „În familia mea munceşte doar mama, iar eu am trei fraţi, unul dintre ei fiind cu handicap. Am depus contestaţie pentru a primi aceşti bani cu care plătesc drumul din Bibeşti până la Târgu Jiu. Dacă nu voi primi ajutorul nu voi mai avea cum să vin la şcoală. Pe navetă dau câte 60 lei pe lună, iar de restul îmi cumpăram mâncare. Pe perioada vacanţei de vară am mai muncit cu ziua la vecini şi am mai câştigat bani, dar acum nu mai am timp…”, spune Gabriel Dorobanţu.

De asemenea Emil Mrejeru, consideră că această hotărâre este o nedreptate. „Am contestat la rândul meu această decizie, de a acorda bani numai celor care ating plafonul de 149,9 lei, nu şi celor cu 150 lei pe membru de familie, deşi se încadrează în condiţiile impuse. În familia mea lucrează doar tata şi suntem patru membri. Mi se pare nedrept ca pentru un ban să ni se retragă acest sprijin, de 180 lei pe lună cu care ne mai cumpăram şi noi caiete sau mâncare…”, mai menţionează Emil Mrejeru.

La nivel naţional numărul total de beneficiari este de 124.569, iar venitul maxim brut lunar pe membru de familie pentru care s-a acordat ajutorul financiar a fost de 149.99 RON. 

    

Vizualizări: 176

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: