Discuţiile de la Rânca, purtate fără politicieni

Reprezentanţii statului la societăţile miniere şi energetice din Oltenia şi cei ai Federaţiei Naţionale Mine Energie s-au reunit la sfârşitul săptămânii trecute fără ca la dezbateri să fie prezenţi politicienii care să le dea peste cap discuţiile tehnice cu unele sterile. "Creierul" întâlnirii respective, adică Marin Condescu, se declară mulţumit de discuţiile purtate în vârful muntelui fără "greii"  partidelor, semn că politicienii nu au fost doriţi la Rânca.

Politicieni gen Victor Ponta sau Ion Călinoiu, de la PSD, ori Ionel Manţog, de la PDL, deşi cel din urmă are o funcţie de conducere importantă la CE Turceni, nu au fost prezenţi la discuţiile de sâmbătă de la Rânca. Lideri sindicali şi directori din minerit şi energie, precum şi parlamentari PDL şi PSD, au participat la Rânca la un simpozion la care a fost prezent atât secretarul de stat din Ministerul Economiei, Alexandru Pătruţi, cât şi şeful Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale, Gelu Mărăcineanu. Singurul parlamentar PSD prezent la discuţii, senatorul Toni Greblă, a fost şi singurul din cei patru parlamentari de Gorj ai PSD invitaţi la dezbateri, în timp ce din partea PDL au fost prezenţi toţi cei trei parlamentari ai filialei, doi dintre aceştia fiind lideri sindicali în bazinele miniere Jilţ şi Motru. Acum în responsabilitatea lor cade modificarea unor acte normative care să ducă la concretizarea în ceva a discuţiilor din vârful muntelui, discuţii care s-au încheiat cu semnarea unui protocol în şase puncte.

Protocol cu bătaie lungă

Protocolul semnat la Rânca prevede ca în termen de 5 zile fiecare producător de energie electrică şi termică din Oltenia să stabilească minimul necesar de lignit până în 2011, astfel încât Societatea Naţională a Lignitului Oltenia să îşi poată face propriile progonoze economice. Conducerea Ministerului Economiei şi Agenţia Naţională de Resurse Minerale s-au angajat, cu aceiaşi ocazie, să acorde sprijinul necesar în vederea obţinerii de către societăţile din minerit şi energie a extinderii perimetrelor actuale şi a concesionării de noi perimetre de exploatare. Documentul semnat de administraţiile şi sindicatele din minerit şi energie mai prevede angajamentul parlamentarilor prezenţi la discuţii de a se implica în modificarea unor legi, printre care şi nr 106/2008, prin care exploatarea zăcămintelor de lignit să fie declarată de "interes naţional". De asemenea, ordonanţa 116/2006 cu privire la protecţia socială acordată persoanelor disponibilizate în cadrul unor concedieri colective ar urma să fie prelungită şi să aibă valabilitate până la sfârşitul anului 2012.

În plus, Ministerul Economiei, în colaborare cu Ministerul Mediului şi Ministerul Administraţiei şi Internelor vor reanaliza modul de alocare a cotelor de emisii de dioxid de carbon ce revin unităţilor energetice, care sunt obligate să cheltuiască fonduri foarte mari pentru achiziţionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. Societăţile miniere şi energetice din bazinul Olteniei vor prezenta în termen de 10 zile lucrătoare stadiul actual de conformare de mediu, de modernizare a grupurilor energetice şi de reactualizare a etapelor de implementare pentru încadrarea în termenele convenite de România cu Uniunea Europeană, după cum se mai menţionează în documentul semnat la Rânca.

Bolile sistemului

Într-un comunicat de presă dat publicităţii după discuţiile din vârful muntelui, discuţii la care jurnaliştii nu au avut acces, semnatarii documentului inventariază problemele de bază din sistemul minier şi energetic. Prima dintre acestea constă în greutatea cu care sunt achiziţionate terenurile necesare excavării şi haldării în cariere, cauzele fiind multiple, de la neîmproprietăriri până la solicitările exagerate ale unora care vor despăgubiri. O altă problemă o reprezintă licenţele de exploatare pentru perimetrele solicitate, dar şi existenţa unui dezechilibru financiar între încasări şi plăţi, în special la SNLO, din cauza datoriilor neplătite de regia de apă grea de la Drobeta Turnu Severin. De asemenea, lipsa fondurilor pentru investiţiile necesare pentru reabilitarea blocurilor energetice, pentru realizarea instalaţiilor de desulfurare umedă a gazelor de ardere şi a celor pentru schimbarea tehnologiei de transport şi depozitare a zgurei şi cenuşii de la hidroamestec la fluid dens pentru blocurile energetice constituie o altă boală a sistemului.

Lista cu "bolile sistemului" este cu mult mai lungă, interesante fiind însă soluţiile pe care cred că le-au găsit cei care au fost la Rânca la sfârşitul săptămânii trecute. Majoritatea soluţiilor constau în modificarea unor legi care sunt deja în vigoare, pentru asta parlamentarii prezenţi la Rânca, adică senatorii  Toni Greblă şi Ion Ruşeţ, precum şi deputaţii Cosmin Popescu şi Severus Militaru, trebuind să facă demersurile de rigoare pentru ca legile respective să fie modificate primăvara aceasta. Parlamentarii cu pricina îşi datorează în mare parte funcţiile pe care le au voturilor venite dinspre zona minieră şi energetică în toamna trecută şi, în consecinţă, neimplicarea lor în rezolvarea problemelor din protocol ar echivala cu ignorarea minerilor care i-au şi votat, ceea ce, desigur, nu ar reprezenta varianta cea mai bună pentru sindicaliştii deveniţi parlamentari, în special.

Aproape nicio vorbă despre CNLEO

Documentele discutate, semnate şi făcute şi publice după discuţiile de la Rânca nu spun mai nimic despre o eventuală entitate minieră şi energetică la nivel de Oltenia, entitate pentru care sindicatele lui Condescu au militat în ultimul deceniu şi jumătate. Doar la finalul unui comunicat de presă sunt aruncate trei rânduri acolo, fără mare însemnătate. "Având în vedere importanţa strategică şi de siguranţă naţională a resurselor energetice din Bazinul Minier Oltenia, este necesară constituirea unei entităţi (companie, societate de interes naţional) care să gestioneze resursele şi potenţialul zonei", se spune în comunicat. Nimic mai mult, dar cu siguranţă despre subiectul respectiv se va vorbi destul de mult în următoarea perioadă pentru că apariţia noii entităţi economice menite să unească mineritul şi energetica din Oltenia era dată pentru începutul lui aprilie.

Vizualizări: 111

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: