Manţog nu mai e şef la CE Turceni

Decizie importantă pentru pentru fostul şef al PDL Gorj, care ieri a  demisionat din funcţia de director general al Complexului Energetic Turceni. Ionel Manţog a invocat motive personale şi politice în luarea deciziei respective, retragerea producându-se după săptămâni bune în care "partenerii" din PSD i-au purtat sâmbetele pe unde au putut.

Ionel Manţog şi-a prezentat demisia într-o conferinţă de presă în cadrul căreia a aprecizat că, înainte de a veni în faţa jurnaliştilor l-a anunţat pe ministrul economiei Adriean Videanu despre decizia pe care a luat-o.  Fostul lider al PDL Gorj, a precizat că presiunea media din ultimele săptămâni, precum şi faptul că reprezintă din nou o ţintă împotriva Partidului Democrat Liberal, precum şi faptul că s-a creat o presiune împotriva ministrului Videanu, l-au determinat să ia decizia de a demisiona. Manţog spune că nu este pentru prima dată la o funcţie importantă în viaţă şi afirmă că speră ca măcar de acum încolo negocierile dintre PSD şi PDL Gorj să fie reluate, directorul demisionar de la Turceni fiind convins că el era, de fapt, ţinta nemulţumirilor dinspre PSD Gorj.

Explicaţii

"Nu este vorba de ceea ce suport eu, ci de cei de pe lângă mine. Mă judec într-un dosar penal în condiţiile în care şi-au făcut case şi alte persoane publice şi care nu au niciun dosar penal. Soţia mea de doi ani se judecă, de asemenea, a câştigat de două ori, dar trebuie să mai facă faţă unui recurs. Constat că reprezint din nou o ţintă împotriva Partidului Democrat Liberal şi simt că se creează o presiune extraordinară cu domnul Videanu, căruia trebuie să îi mulţumesc pentru cum s-a comportat într-o lună şi jumătate faţă de Turceni, dar şi în relaţia noastră politică. Nu vreau să-i creez o situaţie neplăcută la minister. În ceea ce priveşte situaţia politică locală, era clar că ţinta nu era postul de la SNLO sau CE Rovinari, ci Manţog la Turceni. Astfel poate se reuşeşte deblocarea negocierilor şi aş vrea să văd ce comportament au aceşti aşa zişi politicieni locali, eu nemaifiind director la CE Turceni. Situaţia din minerit şi energie este una extrem de complicată. La Turceni e situaţia cel mai puţin complicată, dar presupune decizii extrem de curajoase, ce pot genera greşeli. În asemenea condiţii, de presiune, eficienţa mea nu ar fi fost cea pe care aş fi dorit-o. Multe din deciziile de la Turceni presupun curaj, iar unele ar fi trebuit înjumătăţite pentru că te gândeşti că nu ştii cine şi pentru ce te reclamă şi ar fi fost greu de condus", declară directorul demisionar, Manţog rămânând în continuare membru PDL.

Susţinere

Printre democrat-liberalii de frunte ai PDL Gorj s-a lăsat liniştea aseară după ce liderul recunoscut de aproape toţi al filialei şi-a anunţat demisia de la Turceni. Singurul membru de partid care a avut o atitudine tranşantă şi de categorică de partea lui Manţog a fost Maria Moţa, recent promovată într-un post de secretar de stat în Ministerul Muncii.

Cunoscută mai ales pentru disputele din trecut cu mai marii PSD Gorj, Moţa nu ezită acum să vorbească despre profesionalismul şefului său de partid. "Indiferent ce ar crede şi ar spune cei de la PSD, Ionel Manţog e recunoscut ca un bun profesionist atât de oamenii din sistemul minier şi energetic, dar şi la nivel de minister. Inteligenţa şi pregătirea profesională nu ţi-o poate lua niciun politician, mai ales dacă cei care te atacă se cheamă Victor Ponta sau Ion Călinoiu. Călinoiu l-a executat pe Nicolae Mischie, iar Ponta s-a dezis de Năstase după ce acesta l-a crescut politic. Pentru Năstase DNA a făcut o anchetă politică, zice Ponta, iar pentru Manţog de la noi nimeni nu zice aşa ceva. Pentru Călinoiu şi Ponta nu mi se pare prea departe câte un moment Mischie sau Năstase pentru fiecare dintre ei pentru că viaţa i-a adus în funcţii sus publice şi tot viaţa îi va lua de acolo când le va fi lumea mai dragă. Manţog e un bun organizator şi sper să rămână alături de noi măcar la organizaţie. Îmi pare rău că în partid sunt unii care aşteaptă funcţii publice şi preferă să tacă acum sperând că vor fi promovaţi apoi, dar eu am convingerea că valoarea lui Manţog îl va readuce acolo unde îi este locul", spune Moţa.

Istoria unei demisii

La mijlocul lunii februarie, preşedintele executiv al PSD Gorj, Ion Călinoiu, a cerut demisia lui Ionel Manţog de la conducerea Complexului Energetic Turceni, considerând că acesta deţine prea multe funcţii. Social-democratul considera că fostul preşedinte al PDL Gorj "deţine prea multe funcţii" în minerit şi energie, Manţog fiind atunci şi consilier personal al ministrului Economiei, Adriean Videanu, dar şi membru în Adunarea Generală a Acţionarilor de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Negocierile dintre PSD şi PDL Gorj pentru împărţirea posturilor din administraţia locală sunt blocate de la începutul lunii ianuarie, după ce social-democraţii au cerut funcţiile de conducere de la complexele energetice Turceni şi Rovinari, precum şi de la SNLO.

În 27 februarie, conducerea PSD Gorj a decis să menţină blocajul în negocierile cu PDL pentru împărţirea posturilor de conducere din administraţia locală. Biroul Executiv al PSD Gorj s-a reunit pentru a discuta despre blocajul în negocierile cu democrat-liberalii, decizia de menţinere a blocajului fiind luată cu unanimitate de voturi. CE Turceni şi SNLO au directori generali membri ai PDL, în timp ce CE Rovinari este condus de un social-democrat, PSD Gorj susţinând însă că este dreptul său să îşi numească un reprezentant şi în fruntea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia. Social-democratul Gheorghe Daviţoiu s-a declarat şi el mai mult independent politic, după ce partidul nu l-a mai pus vara trecută pe listele la alegerile locale, Victor Ponta afirmând însă public faptul că îl susţine în fruntea CE Rovinari

Ionel Manţog a fost numit la mijlocul lunii ianuarie în funcţia de director general al CE Turceni, după ce, cu o săptămână înainte, fusese numit consilier al ministrului Economei, Adriean Videanu. Manţog a fost în perioada 2005-2006 secretar de stat pe probleme de minerit în fostul minister al Economiei şi Comerţului, funcţie din care a demisionat după implicarea sa într-o anchetă a procurorilor anticorupţie. Ulterior, Manţog a fost director economic la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, iar după ieşirea PDL de la guvernare acesta a fost trimis de conducerea liberală a societăţii să lucreze ca jurist la Rovinari, în cadrul unei subunităţi, la un moment dat fiind chiar trimis acasă, după ce i s-a desfăcut contractul de muncă.

Vizualizări: 113

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: