Elevii din Berlești băgați în spital de mere, nu de lapte!

Nu laptele i-a îmbolnăvit pe cei zece copii care, marți, au fost transportați la spital la Târgu Cărbunești după ce li s-a făcut rău în timpul orelor, ci merele pe care aceștia le-au consumat în cantități mai mari și pe care, din nefericire, le-au combinat cu laptele primit la școală. Șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentară Gorj, dr. Ion Iliuță, spune că laptele era bun pentru consum, în timp ce merele, probabil consumate și fără să fie spălate, dar și în cantitate mai mare, au creat problemele care i-au adus pe micuți la spital.

Șeful DSV Gorj infirmă categoric faptul că laptele distribuit copiilor de la Berlești le-ar fi generat acestora probleme de sănătate. Deși analizele de laborator încă nu sunt gata, Ion Iliuță garantează pentru laptele împărțit elevilor și spune că reprezentanții școlii primare din Berlești le-au distribuit copiilor toate cele cinci mere la care aceștia aveau dreptul pentru săptămâna în curs, fructele fiind consumate imediat de către elevi. Din nefericire, cei mici provin dintr-o zonă săracă a comunei respective, fructele primite la școală fiind o mare bucurie pentru ei. Odată cu merele, copiii au primit și laptele, pe care, de asemenea, l-au consumat în combinație cu fructele.

„Nu a fost o toxiinfecție alimentară, ci o gastroduodenită acută, generată de combinația dintre mere și lapte, poate și în contextul în care fructele nu au fost spălate, școala neavând apă curentă. Niciunui elev nu i-a crescut sau scăzut temperatura corpului, ceea ce este un aspect important într-o astfel de situație și, în plus, ca dovadă că nu laptele e de vină, a fost una dintre fetițe care nu a băut lapte, dar a mâncat toate cele cinci mere, ea ajungând la spital cu dureri abdominale la fel ca și ceilalți care mâncaseră și mere și băuseră și lapte”, afirmă Iliuță.

Laptele era proaspăt!

Șeful DSV Gorj spune că laptele distribuit elevilor fusese adus la școală în cursul săptămânii trecute, iar analizele de laborator indicau o stare foarte bună a acestuia. „Este un lapte foarte bun, tratat termic, ambalat Tetra Pack, unul care îndeplinește toate condițiile. E drept că la școală frigiderul era stricat, dar era depozitat într-o încăpere unde temperatura camerei nu era mai mare de 15 grade Celsius, iar pe ambalaj se menționează că se poate păstra la temperatura camerei fără probleme. Fiind un lapte UHT poate fi lăsat și în soare și tot nu se strică, evident, dacă ambalajul nu este început”, mai declară șeful DSV Gorj.

Acesta menționează că din laptele respectiv au fost recoltate probe pentru a fi efectuate analize de laborator, rezultate fiind așteptate pentru săptămâna viitoare. DSV Gorj a pus sub sechestru un număr de 278 de cutii cu lapte, distribuția acestora către elevi urmând să fie făcută doar dacă analizele de laborator confirmă că produsul nu este alterat. Cel mai probabil conducerea școlii va primi săptămâna viitoare o amendă pentru situația respectivă, fiind de neacceptat ca elevilor să li se permită să mănânce merele și nespălate și pe toate odată, în combinație cu laptele, astfel de probleme putând apărea oriunde dacă fructele nu sunt măcar trecute prin apă.

Vizualizări: 133

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: