Elevii gorjeni, testaţi din primele zile de şcoală

După dezastrul de la bacalaureat, elevii gorjeni vor fi supuşi testărilor în primele zile ale noului an şcolar. Aceasta este una dintre măsurile impuse de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului la nivelul fiecărui inspectorat şcolar. Începând cu acest an trebuie redus inclusiv absenteismul şi să fie îmbunătăţite competenţele de lectură. Cele trei măsuri prioritare trebuie să contribuie la sporirea accesului tuturor copiilor la o educaţie de calitate şi la creşterea ratei de succes şcolar. 

Pe elevii din şcolile din Gorj îi aşteaptă vremuri din ce în ce mai grele. După rezultatele dezastruoase obţinute de colegii lor la examenul de bacalaureat din această vară, aceştia nu au decât să se pună cu burta pe carte. Însă la început, aşa cum reiese din măsurile transmise de Ministerul Educaţiei în teritoriu, elevii vor fi testaţi pentru a se cunoaşte nivelul de pregătire. Nu vor scăpa de evaluări nici elevii de clasa a II-a, care vor susţine teste la limba română şi matematică. „Se vor susţine o serie de testări iniţiale ce vor avea rolul de a adapta procesul de învăţare la particularităţile elevilor. Până pe 15 octombrie în fiecare instituţie de învăţământ va avea loc evaluarea testelor iniţiale şi se vor analiza rezultatele. Vrem să fim pregătiţi pentru bacalaureat”, spune Justin Paralescu, inspector şcolar general al IŞJ Gorj. Comunicarea publică a rezultatelor individuale este interzisă. Notele nu vor fi trecute în catalog, iar nerespectare acestei prevederi va conduce la sancţionarea celor vinovaţi.

Absenţele, monitorizate

O altă măsură vizează reducerea absenteismului şcolar. În acest sens, profesorii trebuie să desfăşoare lecţii bine proiectate, interesante şi atrăgătoare pentru elevi. Absenţele vor fi monitorizate, iar şcoala va stabili un dialog cu părinţii chiulangiilor. Tot aici este menţionat realizarea unui sistem de pontaj la ieşirea şi intrarea în şcoală. Termenul limită până la care inspectoratele şcolare ţi unităţile de învăţământ trebuie să introducă sistemele e monitorizare a intrării-ieşirii din instituţie este începutuk semestrului al doilea. Prioritate vor avea unităţile de învăţământ liceal şi profesional. Nu în ultimul rând, sunt luate în considerare îmbunătăţirea competenţelor de lectură ele elevilor. „Lectura, înţelegerea şi interpretarea textului trebuie să devină practici şi preocupări obligatorii ale profesorilor, indiferent de disciplină”, se arată în documentul transmis de Ministerul Educaţiei către IŞJ Gorj.

Vizualizări: 135

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: