Elevii nu sunt atraşi de clasele de profesională

EleviidelaliceeledinjudeţulGorjnupreasuntatraşideclaseledeprofesionalăcevorfuncționadinaceastătoamnă.Deşiofertelesuntvariateşisemaidauşibanipentruaurmaacestecursuri,separeceicarevorabsolviacumclasaaIX-anusuntdispuşirenunţeatâtdeuşorlacursurilelicealepentruaînvăţaomeseriepentruurmătoriidoiani.Chiardacăînscrierilepentruclaseledemeseriiauînceputmaibinedeosăptămână,numărulcererilordepuseestedestuldemicîncomparaţiecuaşteptările.

Numărul cererile pentru clasele de profesională, ce vor funcţiona din anul școlar viitor la nivelul județului Gorj, este unul destul de mic în comparație cu oferta liceelor și grupurilor școlare. Acestea se adresează absolvenților clasei a IX-a, care timp de doi ani vor învăța o meserie în domenii precum mecanică, electromecanică, construcţii, agricultură, turism şi alimentaţie, textile sau electric. În plus, pe fiecare lună vor primi o bursă de 200 lei. Cu toate acestea elevii nu sunt convinși că a merge la profesională este o opțiune bună și nu prea doresc să renunțe la cursurile liceale. La Colegiul Tehnic ”Henri Coandă” din Târgu Jiu au fost înregistrate doar cinci cereri. ”Avem doar câteva cereri și sperăm să realizăm această clasă. În același timp, dacă avem mai multe cereri încercăm să mai realizăm o clasă de profesională. E destul de greu să realizezi această clasă pentru că elevii de la liceu renunță mai greu la liceu pentru a merge la profesională. De asemenea, mentalitatea părinților este de așa natură încât preferă ca elevii să facă liceul decât să învețe o meserie”, spune Marcela Mrejeru, directoarea unității.

Niciunelevînscris

O situație nefericită se întâlnește și la Grupul Școlar Industrial Rovinari, unde se dorește realizarea trei clase de profesională în domeniile electric, mecanic şi electromecanic, iar până acum nu s-a înregistrat nicio cerere. ”Până în momentul de faţă nu avem niciun elev înscris. Cei care urmează aceste cursuri obțin certificate de calificare profesională cu care se pot angaja în statele Uniunii Europene. Pot să spun că sunt părinţi care ar dori să-ţi înscrie copiii la profesională pentru acești bani, dar elevii nu vor să renunţe la liceu”, explică Paulina Popescu, directorul adjunct al instituţiei. Reprezentanţii unităţii de învăţământ speră să îi atragă pe absolvenții clasei a IX-a cu ofertele prezentate la Târgul ofertelor educaționale, ce va începe în decursul acestei zile. Pentru că a văzut că elevii nu sunt atrași de clasa profesională, directorul Colegiului Comercial ”Virgil Madgearu” din Târgu Jiu nici nu s-a mai complicat. ”Voiam să realizăm o clasă de bucătari, dar elevii nu vor să renunțe la liceu. Chiar eu am trecut la toate clasele pentru a-i întreba, dar nu vor”, explică Petre Ciungu.

PROGRAM

Înscrierile se realizează în mai multe etape, prima finalizându-se pe 31 mai. Pentru anul viitor au fost aprobate la nivelul liceelor şi grupurilor şcolare 35 de clase de profesională în cadrul proiectului ”Alege-ţi drumul”, unde vor fi şcolarizaţi aproape 1000 de elevi. Clase de profesională vor realiza liceele Bâlteni, Bustuchin, Mătăsari, Motru, Stoina, Bârseşti,Ţicleni, precum şi Liceul Tehnic Nr.2, Colegiul Tehnic ”Gheorghe Magheru”, Colegiul Tehnic ”Henri Coandă”, Liceul Auto şi Energetic din Târgu Jiu.

Vizualizări: 147

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: