Energia eoliană, pe primul loc în România și în Europa

Energia eoliană asigura luni la prânz aproape o treime din consumul din România, mai exact 28% dintr-un consum național de aproape 9.000 MWh. Pe locul al doilea s-a situat energia hidroelectrică, cu o cotă de piață de 26%, iar pe locul al treilea hidrocarburile, care au asigurat 17% din piață.

Energia pe cărbune era abia pe locul al patrulea, cu o cotă de 16%, și asta în condițiile în care un grup nuclear este în revizie.

De altfel, energia verde a câștigat anul trecut teren în toată Europa. Sursele regenerabile precum energia eoliană și energia solară au generat 38% din energia electrică a celor 27 de state membre în 2020, în timp ce combustibilii fosili precum cărbunele și gazul au asigurat un procent de 37% din producție, potrivit unui raport al Ember și Agora Energiewende. Schimbarea intervine însă și pe fondul restricțiilor impuse de pandemie, care au redus consumul cu 4%.

Împărțirea producției de energie din surse regenerabile este însă foarte diferențiată între țările Uniunii. Danemarca a obținut cea mai mare proporție de energie eoliană și solară (61% din necesarul său de energie electrică în 2020). Irlanda a atins 35% și Germania 33%. Țările cu cea mai mică pondere a surselor regenerabile de energie, de sub 5%, au fost Slovacia și Republica Cehă.

Producția de energie pe bază de cărbune a scăzut cu 20% în 2020, la jumătatea nivelului din 2015, în timp ce ponderea energiei din surse regenerabile s-a dublat în ultimii cinci ani.

Vizualizări: 1,666

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: