Acuză mineritul că nu reface terenurile. Primar: Au murit oameni

Activitatea minieră a distrus în ultimele decenii mii de hectare de teren pe care nu le-a redat în circuitul agricol sau silvic. Unii primari spun că nici nu mai speră ca terenurile să fie refăcute.

Roșia de Amaradia este una din comunele afectate de minerit. Aici sunt peste 400 de hectare compromise de activitatea Complexului Energetic Oltenia, dar numai pentru jumătate din această suprafață CEO plătește uzufruct. ”Eu am insistat mereu ca aceste terenuri să fie redate circuitului agricol, numai că cei de la Companie nu au făcut nimic în acest sens. Mereu primim promisiuni că poate pe viitor, pentru că mereu Guvernul nu a avut fonduri pentru acest capitol. Numai în comuna Roșia de Amaradia 160 de cetățeni au terenurile afectate, e vorba de 200 de hectare pentru care CEO plătește anual uzufruct în valoare totală de 300.000 de lei, numai că în realitate suprafața totală afectată este de peste 400 de hectare”, a precizat Liviu Cotojman, primarul din Roșia de Amaradia.

În comuna Slivilești situația este mult mai gravă. Aici au murit oameni din cauză că cei din minerit nu au făcut nimic pentru refacerea terenurilor afectate. ”De 20 de ani nu s-a făcut nimic. Au murit peste 10 oameni înecați în lacurile de la Știucani, Miculești, tocmai pentru că nu au făcut nimic pentru a aduce terenurile la forma inițială. Sunt foarte multe terenuri afectate, nu am o situație exactă și sunt foarte multe lacuri formate. La acest capitol sunt zero, zero barat. Stau acolo în birouri, pe bani mulți, și așteaptă să iasă la pensie. Pur și simplu nu îi interesează. Pe la Cătunele măcar au mai plantat câte un salcâm, dar la noi nimic și ca noi sunt majoritatea comunelor afectate de activitatea minieră”, a precizat Sorin Bucurescu, primarul din Slivilești.

Vizualizări: 4,429

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: