Energia Târgu Jiu, cea mai mare performanţă a deceniului în cupele europene

Paradoxal, deşi clubul s-a desfiinţat, echipa de baschet Energia Târgu Jiu, care a avut performanţe majore în Liga Naţională de baschet, dar şi în Cupele Europene, a marcat istoria baschetului românesc în ultimii zece ani. Clubul a intrat în insolvenţă în 2017, după ce echipa s-a desfiinţat în 2016, dar reuşita echipei din Târgu Jiu din 2015  rămâne consemnată în istoria acestui sport ca cea mai mare performanţă a deceniului pentru o echipă de club din România.  

Retrospectiva ultimilor zece ani în baschetul masculin din România a fost realizată de site-ul baschet.ro, care a publicat, la finalul anului trecut, o statistică a performanţelor internaţionale care au marcat istoria baschetului de club din România.

Paradoxal, deşi există cluburi de tradiţie, care an de an joacă în cupele europene, şi care ajung să fie pe podium în campionatul intern, cea mai mare performanţă europeană a ultimului deceniu aparţine echipei Energia Târgu Jiu, care s-a clasat pe locul trei în FIBA Euro Challenge, în anul 2015. „S-a încheiat recent un deceniu în baschetul românesc, iar în perioada 2010-2019, țara noastră a bifat câteva succese notabile pe plan european, atât la nivel de echipă națională, cât și la nivel de club. La nivel de club, cea mai mare performanță europeană a fost realizată de Energia Târgu Jiu. Echipa gorjeană s-a clasat pe poziția a 3-a în FIBA EuroChallenge în anul 2015”, a scris recent baschet.ro.

Energia s-a calificat atunci la Final Four-ul de la Trabzon, unde a fost învinsă de echipa gazdă în semifinale iar în finala mică a trecut de Fraport Skyliners. Trupa antrenată atunci de Antonis Constantinides, din al cărui staff făcea parte  şi antrenorul CSM  Târgu Jiu, Claudiu Alionescu, a terminat cu 10 victorii în 17 meciuri și a reușit în acel sezon să depășească echipe precum Le Mans Sarthe, Enel Brindisi, BC Astana, Lukoil Academic și Fraport Skyliners.

Din păcate pentru baschetul din Târgu Jiu, nimeni nu a mai susţinut financiar echipa şi, la fel cum s-a întâmplat cu Pandurii, clubul a intrat în insolvenţă. Poate nu multă lume a realizat atunci cât de mare a fost performanţa echipei gorjene, dar istoria baschetului românesc nu a mai consemnat o clasare pe podiumul competiţiei a unei alte formaţii din România în ultimii zece ani.

Vizualizări: 1,979

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: