Eşecul Tunaru

Manţog spunea ieri într-o emisiune la Gorj TV că ia ca pe un eşec personal plecarea lui Tunaru de la şefia CE Turceni. Mai corect ar fi fost să spună că eşecul a constat în numirea lui Tunaru pe o funcţie mult prea mare pentru pălăria lui. Doar şapte luni a stat Tunaru director general, mult prea mult, spun cei care se plângeau zi de zi de blocarea activităţii. Speriat de bombe, deşi nu s-ar zice dat fiind că îl cheamă Tunaru, directorul general poreclit de subalterni „Melomanul“ din cauza pasiunii lui pentru muzică populară îşi va îndeplini propria previziune. „Mai bine patru luni director, decât patru ani în puşcărie“, era scuza folosită de Tunaru pentru refuzul de a semna aproape orice era legat de funcţionarea complexului. Au fost şapte luni, nu patru, dar ăsta e deja detaliu. A nu se înţelege că Tunaru era cinstea întruchipată şi că refuza să facă manţogăriile unui anumit director, iar ăsta ar fi fost motivul demiterii sale. Nu!!! Când era vorba de făcut plăţi către firmele lui Sarcină, de exemplu, Tunaru uita brusc de prudenţă şi semna aproape orice pe loc.

Şi totuşi, dintr-un anumit punct de vedere, prudenţa lui Tunaru poate fi înţeleasă. La câte dosare au făcut procurorii în ultimii ani şefilor de prin minerit şi energie, mă mir că se mai riscă unii să fie directori. Evident, doar mă prefac că mă mir, pentru că avantajul de a fi chiar şi un pui de şef prin minerit sau energie nu este de neglijat.

Criteriile pe baza cărora procurorii îşi aleg cui să facă dosar penal şi cui nu sunt un mister. O gaşcă întreagă de directori de la Turceni, de pe vremea „generalului“ Simionescu, a fost trimisă în judecată pentru fapte de corupţie în dosarul „transport cărbune“. Ulterior, expertizele au arătat că procurorii au făcut o eroare de calcul, cel mai probabil cu intenţie, eroare prin care au transformat un profit de 20 de milioane de euro într-o pierdere de cinci milioane. În acest timp, un fost director general al SNLO, care se lăuda că este sprijinit de servicii secrete şi masonerie, doarme liniştit în patul lui, deşi a vândut cu comisioane incredibile toate creanţele societăţii. Şi să mai facem o paralelă, că tot am vorbit de servicii. Mai ţineţi minte furtul unei importante cantităţi de ţeavă de alamă de la CE Rovinari depistat anul trecut? Ei bine, dosarul s-a umplut de praf în ultimul an şi ancheta a stagnat. Să fie de vină declaraţiile unor angajate ale complexului, potrivit cărora firma de pază a fost implicată în acest furt? Firmă de pază care aparţine fostului şef al SRI Gorj, Ion Făget... Iar poliţia ce face? Pune Garda Financiară la treabă şi împreună inventează un furt de 2,5 milioane de tone de cărbune de la EMC Motru. Petarde aruncate, fum dens, la adăpostul căruia se întâmplă multe.

Vizualizări: 109

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: