Esmeralda şi Fernando, la concurenţă cu Di Caprio şi Cristos

Imaginaţia romilor este inepuizabilă atunci când vine vorba despre alegerea numelor pentru copiii lor. În Meteor, numele precum Fernando şi Esmeralda sunt deja obişnuite, dar sunt şi copii pe care îi cheamă Milano, Londra, Tarzan sau Di Caprio. Un copil a fost botezat chiar cu numele Cristos. Nelu Pavel, reprezentant al comunităţii romilor, a explicat că romii vor să fie celebri şi de aceea aleg astfel de nume pentru copiii lor.

Impresionantele poveşti de dragoste din telenovele îi ajută pe romi să găsească nume originale pentru copiii lor. Fernando şi Esmeralda sunt nume obişnuite pentru ei. Grigore Căldăraru are un băiat Fernando şi o fată Sabrina Sabatina. Acesta explică de ce a ales aceste nume. „Băiatul l-am botezat Fernando după telenovelă. Am fost foarte impresionat de acest actor, care s-a îndrăgostit de o fată oarbă, a ajutat-o să îşi facă operaţie, apoi s-a căsătorit cu ea”, a povestit Grigore Căldăraru. Acesta a spus că numele fetiţei este inspirat din tenis şi religie. „Sabrina era o jucătoare de tenis, iar Sabatina vine de la Sabat, care este în religie şi trebuie respectat”, a spus Căldăraru, care mai crede că numele Calderon din telenovele era înrudit cu al său.

Nume ca să-şi amintească de călătorii

Călătoriile sunt o altă sursă de inspiraţie pentru romi, nu puţini copii având numele de capitale europene. Reprezentanţii comunităţii romilor spun că nu sunt de acord cu această practică, dar nu se pot opune.

Nelu Pavel, consilier judeţean, a explicat că romii îşi aleg astfel de nume pentru copiii lor pentru că vor ca aceştia că fie celebri. „Eu nu sunt de acord cu numele astea, de capitale europene sau din telenovele, dar la noi este o tradiţie să punem nume cunoscute. Avem copii romi pe care îl cheamă Paris, Londra sau Milano”. Sunt şi romi pe care îi cheamă Tarzan sau Di Caprio.

Stop inspiraţiei romilor

Noul Cod Civil să posibilitatea ofiţerilor de stare civilă să refuze punerea de nume unor copii care ar putea să îi defavorizeze. Adina Andriţoiu, reprezentanta Consiliului Judeţean Gorj, a spus că anual sunt zeci de cazuri de gorjeni care cer fie schimbarea numelui de familie, fie de botez. „De la începutul anului 43 de gorjeni au cerut schimbarea numelui. Într-adevăr, romii în special preferă să se inspire din telenovele atunci când aleg numele pentru copiii lor şi nu din calendarul ortodox, aşa cum cere tradiţia. Dar sunt şi persoane pe care le cheamă Sulea sau Capră şi cer schimbarea numelui”, a spus Andriţoiu.

Vizualizări: 117

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: